La recuperació econòmica i la de la salut física i emocional són les principals preocupacions de la ciutadania

Òscar Subirats ha presentat el panell ciutadà

La regidoria de Salut i ciutadania de l’ajuntament de Reus, va posar en marxa el mes de març una consulta ciutadana per fer seguiment de la vivència de la crisi sanitària per part de les persones consultades. 

L’objectiu principal de la Regidoria amb aquesta consulta ha estat avaluar correctament les necessitats que es presentaran després d’un període d’alerta i confinament que afectaran d’una manera o una altra la salut de la ciutadania, i a les que caldrà fer front amb la mateixa intensitat que s’ha hagut d’atendre l’alerta de la COVID 19. 

La consulta ciutadana s’ha desenvolupat en 2 períodes en època de confinament, i en queda una tercera que inclourà els aspectes a valorar en període de desconfinament. S’ha arribat a consultar a 300 persones de Reus, majors de 16 anys, a través d’un formulari on es preguntaven diferents aspectes d’interès en l’àmbit de la salut, i també sobre les perspectives socials i econòmiques que estava generant la situació viscuda.

Els resultats permeten fer una anàlisi en diferents blocs:

Confinament

Amb la posada en marxa de les mesures de descofinament s’ha incrementat els períodes en els que la gent surt de casa. S’ha passat de 2,4 dies a 2,9. Un petit augment que confirma que el desconfinament es du a terme de formar gradual i que les persones continuen quedant-se a casa alguns dies.

En un 51% de les llars consultades ja hi havia algú que treballava fora de casa. Principalment en serveis essencials. 

Pel que fa als hàbits de consum dins de les llars es destaca un increment en el consum de fruita i verdura i una disminució en el consum de menjar preparat. I la rebosteria i brioixeria han estat elements estrella en moltes llars.

Estat d’ànim

En la valoració de l’estat d’ànim, en destaca que tot i que majoritàriament no es veuen estats d’ànim molt extrems, preocupa els percentatge de persones que exposen que estan molt enfadades, tristes o irades. En contraposició, s’observa també un percentatge important de persones optimistes.

Comprovat l’estat d’ànim en la primera consulta, en aquesta segona s’ha preguntat sobre l’augment en el consum de substàncies, i cal destacar que un 24% ha incrementat el seu consum d’infusions relaxants, un 15% ha incrementat l’ús de somnífers i un 20% l’ús de tranquil·litzants. Alcohol, tabac i haixix també han experimentat increments importants.

Pel que fa als infants majoritàriament, no ha variat l’estat d’ànim dels infants d’entre 6 i 16 anys amb el confinament, tot i que dos de cada deu es mostren més nerviosos/es ara que abans del confinament, el 38% es mostren menys tristos/es i apagats/es i el 30% més alegres.

Es valora positivament la mesura de permetre sortir als menors de 14 anys al carrer i es percep que ha estat una mesura amb molta acceptació per part dels infants.

No obstant, la gent percep que en general no s’ha respectat les recomanacions fetes per aquestes sortides, tot i no ningú s’autopercep dins aquesta població que no les segueix.

Preocupació

Es redueix sensiblement la preocupació per la salut, i es manté la preocupació per l’economia en general, augmentant fins i tot la referent a l’economia global de país. També existeix preocupació per l’estat físic i anímic dels familiars que són població de risc, especialment gent gran.

Situació econòmica i laboral

En la gran majoria dels casos no ha variat el nombre de persones que aporten ingressos a la llar en relació a abans de l’estat d’alarma.

No obstant això, en el 23% dels casos, percentatge més baix que anivell de Catalunya, ha disminuït el nombre de persones que aporten ingressos a les llars. Els ingressos, en general, s’han reduït en un 18%, però es percep majoritàriament que es mantindran. 

Pel que fa a les despeses, s’han mantingut en el 53% dels casos, tot i que, en un 31% han disminuït, sobre tot les relacionades amb activitats d’oci, combustible i restauració.

Tot i que actualment existeixen molt poques dificultats per assumir les despeses, es percep que la dificultat per fer-hi front augmentarà en un futur i que la situació afectarà a previsions com la compra de cotxes, o a la compra d’habitatge, principalment. 

Per altra banda decisions com ara les vacances, els viatges o esdeveniments s’ajornaran per prevenció. 

A nivell laboral, actualment, el principal canvi ha estat passar del treball presencial al teletreball. I per un futur, es preveu que es segueixi tenint la mateixa feina que abans de l’estat d’alarma, tot i ser un tema que preocupa al 49% de les persones consultades.

Aquest cap de setmana s’ha realitzat l’ultima onada que ens donarà informació del cicle tancant la consulta a les portes de la fase 2, l’anàlisi d’aquest informació permetrà enfocar l’acció de la regidoria de salut i ciutadania per enfocar en les politiques de protecció i millora de la salut de la ciutadania.  

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.