La seu social del Centre de Lectura de Reus fa 100 anys

La seu social del Centre de Lectura de Reus fa 100 anys

L’entitat commemora la inauguració de les obres de reforma del seu actual emplaçament al carrer Major, a l’antic palau dels marquesos de Tamarit

Façana del Centre de Lectura de Reus. Autor: Ajuntament de Reus

El Centre de Lectura de Reus fa 100 anys i ho celebra amb el cicle 1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura. L’entitat commemora la inauguració de les obres de reforma del seu actual emplaçament al carrer Major, a l’antic palau dels marquesos de Tamarit.

Les jornades es proposen un triple objectiu. En primer lloc, homenatjar les persones que van fer possible un ateneu cultural que, cent anys després, “continua ben actiu” i fomenta una vegada més la participació de totes les seccions de l’entitat en un projecte comú. En segon lloc, consolidar el Centre “com a imprescindible” focus cultural de la ciutat i per últim, donar a conèixer les instal·lacions a la ciutadania.

A més, la iniciativa s’ha organitzat amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, tal com ha explicat l’entitat.

100 anys de cultura

Des de fa més de cent anys, el Centre de Lectura ha influït notablement en el desenvolupament artístic reusenc. Les seves exposicions, a banda de conformar una col·lecció pròpia, han contribuït a teixir escenes creatives locals, engegar la carrera de prometedors artistes i portar a la ciutat l’obra d’autors consagrats d’arreu del país.

Biblioteca del Centre de Lectura de Reus. Autor: Centre de Lectura de Reus

L’activitat artística del Centre es va iniciar amb la creació de la secció d’Art el 1902, any en el qual es va organitzar la primera exposició amb obres d’Hortènsia Güell, Tomàs Bergadà i Joaquim Mir, entre altres artistes. Durant la següent dècada, a la sala Fortuny de l’entitat, es van organitzar exposicions col·lectives amb els artistes més importants de Catalunya.

L’any 1897, el Centre de Lectura va decidir traslladar-se del carrer de la Font al carrer Major, ja que la seu social de llavors amenaçava en ruïna. Durant el trasllat es van realitzar diverses remodelacions –façana, biblioteca, la sala Fortuny i en el despatx de Presidència – i es va construir el teatre del jardí. Finalment, la institució es va inaugurar el 30 d’octubre de 1921 amb l’assistència de Josep Puig i Cadafalch.

Descobreix “1920: la projecció ciutadana del Centre”

La institució ha presentat, des del passat setembre i amb motiu del cicle 1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura, diferents exposicions, iniciatives i conferències. Un exemple han estat les exposicions Imatges d’ahir i d’avui del Centre de Lectura, Els primers anys d’art al Centre de Lectura de Reus (1900 – 1936) o la conferència 100 anys del nou Centre de Lectura, oferta per David Tàpies.

Cicle “1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura”. AutoBiblioteca del Centre de Lectura de Reus. Autor: Centre de Lectura de ReusBiblioteca del Centre de Lectura de Reus. Autor: Centre de Lectura de Reus

A banda de les activitats relacionades amb el centenari, el Centre organitza un gran nombre d’iniciatives culturals, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Un exemple és la programació d’aquest mes de desembre en el qual se celebren representacions i concerts, entre altres activitats.

El dia 26 de desembre s’ofereix El Poema de Nadal de Josep Maria de Segarra al Teatre Bartrina; el 27 de desembre podreu gaudir del Concert de Nadal amb Fortíssimo Duet o el 29 d’aquest mateix mes visualitzar el film Masculin femenin de Jean-Luc Godard, ambdues propostes a la Sala Emili Argilaga. Consulta totes les activitats al lloc web del centre.

Espai patrocinat per:

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.