L’Ajuntament encarrega una escultura de la ‘Venedora d’anissos’ per instal·lar a la Boca de la Mina

L’Ajuntament de Reus ha encarregat a l’artitsta reusenca Mercè Bessó una escultura figurativa representativa de la “Venedora d’anissos”, que completarà la reforma del passeig de la Boca de la Mina. L’obra, que es portarà a terme en coordinació amb els serveis tècnics municipals, serà de tall figuratiu, inspirada en fotografies antigues de les venedores d’anissos que entre els segles XIX i XX s’instal·laven a la Boca de la Mina. L’escultura estarà modelada amb fang i, finalment, fosa en bronze.

La “Venedora d’anissos”
La “Venedora d’anissos” és un personatge vinculat a la història de la Boca de la Mina. L’anada a la Boca de la Mina era una pràctica habitual durant el segle XIX i de bona part del XX. S’hi anava en sortides familiars, els caps de setmana o bé en dies de festa. Per això hi tenia importància la presència de la venedora d’anissos i dolços, normalment una senyora d’edat i pobre. Una feina per a la qual necessitava el permís de l’Ajuntament. Anar a la font i consumir anissos –que han estat, de sempre, el dolç que ha acompanyat els refrescs de festa– o bé els bolados –massa de sucre sòlida i lleugera, que es desfeia en aigua per fer-la dolça i refrescant– era un costum generalitzat.

A mitjan del segle XIX hi havia, simultàniament, diverses venedores d’anissos que s’hi estaven durant tot l’any i que podien instal·lar les seves taules a tocar. Se’n coneixen algunes, com la Maria Sans, que hi era des del 1827 i que el 1871 es considerava una de les més antigues; o l’Antònia Roger, que el 1871 ja era molt velleta i hi portava molts anys –«prestant un veritable servei al públic», concreten els documents–; i Francesca Juanpere, també esmentada el 1871. Aquest any també es va parlar de fer-hi una caseta per dedicar-la a la venda de dolços.

Mercè Bessó
Mercè Bessó (Reus 1968) sempre ha estat oberta a tota mena de propostes creatives a partir de l’expressió a través de l’art figuratiu i molt realista. principalment escultura, però també ha fet incursions a la pintura, al dibuix i a la il·lustració. Dins de l’escultura és especialista en modelar la figura humana i bustos. Ha fet nombroses exposicions tan individuals com col·lectives, i ella mateixa destaca les que ha fet al Centre de Lectura de Reus, una d’escultura i una l’altra de pintura. A Reus hi té diverses obres, l’Anna, a la plaça Domènech Montaner; un relleu gran al col·legi Sant Josep i diversa obra religiosa, a la Prioral de Sant Pere i a Sant Josep Obrer.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.