L’Ajuntament realitza un acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones

L'Ajuntament realitza un acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones

La regidora de Participació, Transparència i Serveis Generals, Montserrat Flores, ha presidit aquest dilluns 8 de març l’acte institucional organtitzat per l’Ajuntament de Reus, a través del Casal de les Dones, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. L’acte ha tingut lloc al saló de plens municipals i, amb motiu de la pandèmia, l’aforament ha estat limitat i s’ha retransmès en directe a través del web de l’Ajuntament. La commemoració també ha comptat amb els parlaments de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldesa, Noemí Llauradó.

L’acte, amb l’acompanyament musical de Crossover Trio, ha tingut com a element principal la lectura de la declaració institucional, a càrrec de Berta Mascaró activista feminista i LGBTI+.

Declaració institucional
La declaració institucional assumida per l’Ajuntament de Reus amb motiu del Dia Internacional de les Dones és la següent:

“La pandèmia del Covid-19 ha posat de relleu un cop més i de forma especialment punyent les greus discriminacions que la nostra societat encara exerceix sistemàticament sobre nosaltres les dones. Durant el confinament de març-abril de 2020 les dones vam manifestar en gairebé el 60% que érem nosaltres les persones que ens ocupàvem de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la nostra presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic. No sembla que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat hagin estat afectats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat.

Les dades ens mostren que vam ser les dones les que vam estar més exposades a nivell de salut justament en el període de confinament més estricte. Les enquestes realitzades van concloure que en gairebé el 60% érem les dones les encarregades de la cura de les persones dependents a càrrec, i en el 64,2% de les responsabilitats escolars de les criatures durant aquest període. En el 92% dels casos també som les dones que ens agafem excedències per tenir cura dels nostres fills i filles. És també el moment de recordar que durant el confinament es va agreujar manifestament la situació de tensió derivada de totes les formes de violències masclistes, com a conseqüència de la convivència obligada i continuada de les dones amb els seus agressors. Gairebé es van doblar les trucades mitjanes setmanals a la línia 900 900 120 al llarg dels mesos de març a juliol, de confinament i desescalada. En general, les afectacions per a la salut i el benestar directament per la Covid19 o per la crítica situació social ha recaigut molt més sobre les dones.

És per això que totes les institucions i agents socials, han d’esmerçar-se perquè més que mai s’incorpori la mirada de gènere i interseccional en les polítiques públiques i en l’aplicació de tots els projectes de recuperació i protecció social que caldrà desplegar els propers anys, a fi que es faci efectiva una veritable corresponsabilitat paritària, mitjançant la qual es reforci de forma definitiva el fonament i l’efectivitat de tots els nostres drets.

En un moment crític com l’actual de transformació social resulta essencial garantir el canvi dels valors socials, on la perspectiva de gènere i la mirada feminista i interseccional substitueixin els estereotips patriarcals, androcèntrics, etnocèntrics i heteronormatius encara tan presents en moltes polítiques i actuacions dels poders públics i agents socials, i replicats i reproduïts de manera més o menys inconscient mitjançant el sistema educatiu i els mitjans de comunicació. Cap pas enrere, totes i tots cap endavant, cap una societat d’iguals!!

La pressió que hem viscut les dones durant aquest darrer any ha estat molt superior a la dels homes, havent de combinar el teletreball amb les tasques domèstiques, amb situacions laborals més precàries i més vulnerables. Per això volem destacar les condicions extremes amb les quals han hagut de treballar les professionals de primera línia d’atenció en salut, gent gran, alimentació, entre d’altres, com també volem parlar de les dones en situació irregular que ha vist agreujar-se la seva situació de precarietat, les professionals dels serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista, i de les dones grans que ens han deixat i totes les que no han pogut conviure i gaudir del contacte amb les seves famílies i el seu entorn més proper. Per totes elles, molt especialment, avui també ens manifestem.

Com deia la Maria-Mercè Marçal: “Dins la pell de l’onada salada/serem cinccentes, serem mil./

Perdrem el compte a la tombada./Juntes farem nostra la nit”.

Visca la lluita feminista!”

Programació

El programa continua a partir de demà amb una programació tranversal i participativa, amb actes organitzats en gran part per entitats del Consell Municipal de Polítiques de Gènere::

Dimarts 9 de març
12.00 h – Plataforma virtual Seminari web «llenguatge inclusiu i no sexista». Adreçat al personal de l’Ajuntament de Reus. Organitza Política Lingüística.

18.30 h – Rentadors del Casal de les Dones Ruta «Sederes en femení» a càrrec d’Ans Educació. Organitza Casal de les Dones.

Dimecres 10 de març
17.30 h – Instagram @casaldonesreus i web de la Biblioteca. «Contes a cau d’orella». Narració de contes Igualitaris, a càrrec d’Alba Garcia Magaña. Organitza Casal de les Dones

19.00 h – Casal de les Dones/ streaming. “Governs feministes”. Organitza Esquerra Republicana de Catalunya

Dijous 11 de març
19.00 h – Teatre Bartrina /Streaming. «RIOT COMEDY FEM»: espectacle d’humor feminista. Organitza Casal de les Dones

Divendres 12 de març
18.00h – Casal de les Dones Xerrada «Origen del 8 de març». Organitza Associació Calmécac

Dimarts 16 de març
12.00 h – Plataforma virtual «Llenguatge inclusiu i no sexista». Seminari web adreçat al personal de l’Ajuntament de Reus. Organitza Política Lingüística

Dijous 18 de març
17.30 h – Jardí del Casal de Joves. «Taller d’estampació de bosses feministes». Organitza Joventut Reus

19.00 h – Casal de les Dones. Taller de masculinitats igualitàries per a nois joves «Si home!», a càrrec de Joan Ferre Puig. Organitza Casal de les Dones

Divendres 19 de març
18.00 h – Rentadors del Casal de les Dones. «La dona entre cultures». Taula participativa. Organitza Associació de Dones Madre Tierra

Dimarts 23 de març
9:30 h – Plataforma virtual «El periodisme amb visió de dona», a càrrec de Neus Bonet i Coia Ballesté. Modera Virginia Peña. Organitza Cambra de Comerç de Reus (inscripcions a empreses@cambrareus.org)

Dijous 25 de març
9.30 h – Casal de les Dones Taller de masculinitats igualitàries per a homes adults «Som homes?», a càrrec de Joan Ferre Puig. Organitza Casal de les Dones.

Dilluns 29 de març
19.00 h – Rentadors del Casal de les Dones. Inauguració de l’exposició de les 365 fotografies del projecte «Heroïnes anònimes» a càrrec de Laura Recasens. Organitza Casal de les Dones

Altres actes
Exposició «Ciutadanes de la República, la condició femenina, 1931-1939» i l’objecte destacat «Maria Pascual, l’escultora oblidada» del 3 de març al 3 d’abril al Museu de Arqueologia Salvador Vilaseca

Visites guiades «Verges, santes i altres dones del Museu» al Museu d’Art i Història de Reus. Dates disponibles a www.museudereus.cat o sota demanda per a grup bombolla.

Exposició d’il·lustracions «Haikus en confinament» de l’Alina Ballester Rentadors del Casal de les Dones del 4 al 26 de març.

Intervenció del projecte Joves Referents d’Igualtat. Instituts de la ciutat el dia 8 de març Exposició «Heroïnes anònimes» de Laura Recasens. Rentadors del casal de les Dones Del 29 de març al 30 d’abril

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.