L’alumnat de català del CNL de l’Àrea de Reus celebra el Dia Mundial de la Poesia

Un any més, l’alumnat del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura commemorarà  el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març i que enguany es dedica a Francesc Vicent Garcia Ferrandis, rector de Vallfogona, coincidint amb els 400 anys de la seva mort.

A Reus serà en un acte conjunt amb la Regidoria de Cultura i Política Lingüística que tindrà lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós el dimarts 21 de març a les 19 h i que s’inclou també dins el programa d’activitats de l’Any Xavier Amorós.

En primer lloc, alumnes dels cursos de català de procedència diversa llegiran en la seva llengua (castellà, àrab, portuguès i  anglès) el poema del rector de Vallfogona “Tant si baixes la vista vers la immunda. Tot seguit llegiran els poemes de Xavier Amorós “Els darrers”, “Dels anys quaranta” i “Ara soc a la falda de casa” en castellà, italià i francès.

Segons Daniel Recasens, president del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística, que presentarà l’acte, “ la poesia ens permet apropar-nos, des de la llengua, a un llenguatge propi i molt més íntim molt interessant per als aprenents de català. Participar dels actes de ciutat, alhora, és continuar teixint aquesta xarxa que ultrapassa l’aula.”          

A continuació, poetes reusencs que han publicat aquest darrer any recitaran una composició pròpia.

L’acte es clourà amb l’actuació de la coral del CNL Canta amb el cor, dirigida per Marc Guerris, formada per catalanoparlants i per alumnes que estan aprenent a parlar en català.

Altres localitats on el CNL fa cursos també celebraran el Dia Mundial de la Poesia. Així, el dijous 23 de març a les 18 a la Biblioteca Josep Salceda i Castells  els alumnes del Servei Local de Català  i els membres dels clubs de lectura de la Biblioteca llegiran  el poema del rector de Vallfogona  en diverses llengües.  El dimarts abans, el mateix 21 a les 19 h, Helena Martínez Ferreruela, poeta i responsable del SLC de Cambrils,  farà un taller pràctic de poesia a la mateixa Biblioteca. I la mateixa Helena Martínez la setmana del 7 de març ja va dedicar un especial del programa de Ràdio Cambrils “Espurnes…de llengua” al Rector de Vallfogona i tornarà a parlar de poesia al programa del dia 21.

A Falset, el 21 de març a les 19 h els alumnes del Servei Comarcal de Català  i els usuaris de la Biblioteca Salvador Estrem i Fa també llegiran poemes públicament i en diverses llengües. En la setzena  edició del Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco han escollit el poema  “Tant si baixes la vista vers la immunda” de Francesc Vicent Garcia, de qui enguany commemorem el quatricentenari de la mort.

A cavall de la història i el mite, la figura del Rector de Vallfogona se’ns fa present per recordar-nos que la realitat segueix sent un ball de contrastos i nosaltres, hereus d’un llegat que no s’ha deixat de transmetre. En aquest poema, l’autor, després d’un exercici d’exhibició retòrica i de coneixements astronòmics tan típic del Barroc català que va liderar, es dirigeix al lector per etzibar-li un insult final; «sempre, fidel lector, seràs un ase».

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.