L’ Any Domènech i Montaner a Casa Navàs

Lluís Domènech i Montaner fou una figura polièdrica; més enllà de la seva faceta més coneguda, la d’arquitecte, també destacà per la seva vessant de polític, historiador i humanista. Justament és aquest caràcter transversal el que la Casa Navàs vol difondre amb l’extensa programació que ha presentat amb motiu de l’Any Domènech i Montaner. Són una dotzena d’activitats entre les quals trobarem recreacions històriques, exposicions, visites teatralitzades, dansa, conferències, pintura i tallers. L’objectiu de la Casa Navàs és visibilitzar la figura d’aquest prestigiós arquitecte que, tot i haver construït edificis tan imponents com la Casa Navàs, l’Institut Pere Mata, el Palau de la Música o l’Hospital Sant Pau, encara és desconegut per a alguns.

A continuació es detalla la programació del primer semestre de l’any:

Gener: Promoció especial xecs amb descompte per visitar la Casa Navàs
o Inici campanya: 31 gener
o Els xecs descompte es repartiran als establiments associats a la Unió de
Botiguers i El Tomb de Reus
o Col·labora: Unió de Botiguers i El Tomb de Reus
La Casa Navàs encetarà l’Any Domènech i Montaner amb una campanya de col·laboració amb la Unió de Botiguers i El Tomb de Reus que permetrà visitar la casa per només 7 euros. En total es donaran 15 mil xecs de descompte a cada entitat perquè els puguin repartir entre els seus associats. Els establiments podran donar aquests xecs de descompte als clients que els facin una compra mínima de 20 euros. L’objectiu d’aquesta campanya és cercar aliances amb el comerç local de la ciutat i, al mateix temps, donar la possibilitat a la gent de la zona de descobrir aquesta joia modernista única al món a un preu molt reduït.

 • El descompte és de 3 euros en el preu de l’entrada general de la visita guiada (10 euros).
 • És un descompte no acumulable a altres ofertes.
 • Aquest val de descompte es podrà utilitzar des del 30 de gener al 15 de juny. Queden
  exempts els caps de setmana i festius així com tota la Setmana Santa.
 • Per bescanviar aquest xec de descompte cal anar a la porta de la Casa Navàs.
 • Aquest descompte es podrà usar sempre que hi hagi localitats disponibles.

 • Febrer: Exposició fotogràfica col·lectiva «Mirant la Casa Navàs»
  o Del 28 de febrer al 12 de març
  o Ubicació: botiga de la Casa Navàs
  «Mirant la Casa Navàs» és una exposició fotogràfica col·lectiva en la qual es podran veure les imatges de fotògrafs amateurs que han fet les Visites Fotogràfiques de la Casa Navàs i de fotògrafs professionals del territori que en algun moment han capturat la màgia d’aquest equipament tan especial. Entre d’altres, es podrà gaudir de la mirada de Carles Fargas, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Olívia Molet, Pierre Grubius, Alba Mariné o Joan Capdevila.

  Març: Estrena de la nova visita teatralitzada guiada per Domènech i Montaner «Un somni amb caràcter»
  o Dissabte 18 de març
  o Visita planta noble i botiga de la Casa Navàs
  «Un somni amb caràcter» és una visita teatralitzada conduïda per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. No només ens permetrà descobrir el caràcter i les inquietuds de Domènech sinó també el caràcter d’un edifici tan singular com la Casa Navàs, el somni d’una parella de
  comerciants tèxtils que volien connectar amb el món. L’actor i membre de Producciones LuckyLuke, Manuel Barroso, serà l’encarregat de donar vida a la figura de l’arquitecte mentre descobreix la planta noble i la botiga de la casa als visitants tot desgranant la vinculació de
  Domènech amb la ciutat de Reus.
  Es tracta d’una visita plegada d’anècdotes i curiositats que segur que aconseguirà que el visitant redescobreixi la Casa Navàs i el seu arquitecte. De moment es programarà només una visita el mes de març, però la voluntat és que tingui continuïtat durant tot l’Any Domènech i Montaner.

 • Abril: «Reus 1900. Festa Modernista»
  o 15 i 16 d’abril
  o Plaça del Mercadal i Casa Navàs
  o Col·labora: Agència Reus Promoció
  Essent la segona ciutat de Catalunya, no és d’estranyar que a Reus es construïssin tants edificis modernistes. L’alta burgesia volia reflectir el seu estatus social fent-se aixecar cases majestuoses que no passaven desapercebudes a l’ull de qui passejava pels carrers i les places de
  la ciutat. Durant el Modernisme es van dissenyar 54 construccions a Reus. Sens dubte, l’arquitecte més prolífic d’aquest moviment a Reus va ser l’arquitecte municipal, Pere Caselles, i el que va fer construccions de més rellevància fou Lluís Domènech i Montaner.
  Afortunadament, la ciutat de Reus conserva bona part d’aquests edificis modernistes encapçalats per la Casa Navàs, situada al bell mig de la ciutat. Aprofitant l’Any Domènech i Montaner com a premissa, la Casa Navàs i l’Agència Reus Promoció organitzen la festa de recreació història «Reus 1900. Festa Modernista». Un esdeveniment que pivotarà principalment entre la plaça del Mercadal i la Casa Navàs i que té la voluntat de comptar amb la complicitat de molts altres agents implicats. L’objectiu és fer bandera dels anys en què Reus esdevingué motor del país i posicionar la ciutat com una de les principals places modernistes de Catalunya.

 • Maig: II Concurs de Pintura Ràpida Casa Navàs
  o Dissabte 20 maig
  o Plaça del Mercadal
  o Col·labora: Art Gallery
  Després de l’èxit assolit l’any 2019 amb la primera edició del Concurs de Pintura Ràpida Casa Navàs, aquest any arriba la segona edició. Es tracta d’un concurs destinat a tots els amants de la pintura que pretén immortalitzar la façana de la Casa Navàs, aquesta vegada amb el frontispici reconstruït.
  Com en l’anterior edició hi haurà tres categories en funció de l’edat. El guanyador de la categoria d’adults s’endurà fins a 600 euros; el de juvenils una tauleta; i el d’infantil material de pintura valorat en 100 euros.

 • Juny: Exposició escolar: «Fes la teva casa modernista»
  o Del 5 al 15 de juny
  o Col·labora: Centre Recursos Pedagògics del Baix Camp
  La idea del projecte «Fes la teva casa modernista» és que els alumnes es posin a la pell de Domènech i Montaner, que es converteixin en arquitectes i que dissenyin el seu propi edifici modernista. Com passava amb aquest moviment artístic, no hi ha límits a l’hora de crear, només els de la imaginació. Això sí, no s’hi val a fer qualsevol cosa; en les cases proposades s’hi han de veure reflectides algunes característiques de l’arquitectura i les arts aplicades/decoratives del Modernisme.
  Com en les arquitectures modernistes, els projectes creats pels escolars han de ser col·lectius. A més, també s’ha de tenir en compte el nou currículum escolar i alguns dels sabers de l’educació artística i de l’educació audiovisual. Tots els treballs presentats s’exposaran durant el mes de juny a l’antiga botiga tèxtil de la Casa Navàs.

  Activitats previstes per al segon semestre de l’any

 • De cara al segon semestre del 2023, l’activitat a la Casa Navàs relacionada amb l’Any Domènech i Montaner continuarà sent frenètica. A mesura que s’acosti la data, s’aniran concretant tots els detalls de les activitats. A continuació s’enumeren els actes que es programaran:

 • Juliol: Dansa. La Casa Navàs com a font d’inspiració
  o Col·labora: Indra Dance Company (Anna Borràs i Daniel Navarro)

 • Agost: Presentació vermut Casa Navàs

 • Setembre: III Cicle de Conferències «Casa Navàs, testimonis modernistes»

 • Octubre: Exposició «Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat»
  o Organitza: CDIM

 • Novembre: Taller d’heràldica

 • Desembre: Sorpresa final!

 • Testimonis història Casa Navàs

 • Més enllà dels actes presentats, la Casa Navàs vol aprofitar aquest any per recollir el testimoni de totes aquelles persones que, ja sigui en primera persona o per un familiar directe, han tingut algun tipus de relació amb la casa al llarg de la seva història. Busquem testimonis de persones que van treballar a Sucesores Navàs o a la mateixa casa, que rebessin atenció mèdica per part del Dr. Nolla en l’etapa en què ell va treballar des de la Casa Navàs, que estiguessin involucrats en la construcció de la casa, o que en tinguin coneixement d’alguna anècdota o episodi important.
  Des d’ara i fins al mes de setembre, totes aquelles persones que puguin aportar un testimoni de valor cal que ho notifiquin enviant un correu electrònic a info@casanavas.cat o a la mateixa porta de la casa. Durant el mes d’octubre i novembre se’ls citarà per procedir a l’enregistrament del seu testimoni. En funció dels documents obtinguts es valorarà l’ús final del material.
  L’objectiu principal d’aquesta acció és que amb el pas del temps no es perdin aquests relats tan valuosos per a la memòria històrica de la Casa Navàs.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.