L’Arxiu Municipal restaurarà dos llibres d’ordinacions (segles XIV i XV) i un llibre del Consell (1585-1593), documents del fons municipal de Reus

En el marc del projecte de preservació del patrimoni documental de la ciutat, liderat per l’Arxiu Municipal de Reus, aquest any 2021 s’ha sol·licitat al departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Oficina de suport a la Iniciativa Cultura) una subvenció per tal de restaurar tres documents: dos llibres d’ordinacions dels segles XIV i XV i un llibre del Consell (1585-1593). La subvenció ha estat atorgada per un import de 2.589 euros (el total del cost és de 6.474,00 euros).

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores Juanpere i l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, han anat a fer entrega dels documents al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Carme Balliu, coordinadora de l’especialitat de document, obra gràfica i fotografia del CRBMC i Anna Ferran conservadora-restauradora – responsable de la intrevenció- han rebut els documents i han explicat el procés que se seguirà a partir d’ara per tal de fer-ne la restauració. Una intervenció que comptarà amb la col·laboració de diversos professionals especialitzats en diferents àmbits i disciplines.

Es preveu que els documents s’acabin de restaurar a finals d’aquest mateix any 2021. Una vegada retornin a la ciutat, l’Arxiu Municipal organitzarà un acte per tal de donar-los a conèixer.

Llibres d’ordinacions
Els llibres d’ordinacions de la vila regulaven la pràctica totalitat dels aspectes de la població i reflectien el dia a dia de la vida i de les necessitats del veïnat.

Els dos documents objecte de restauració són:

  • Llibre d’ordinacions de 1399

Es tracta d’un llibre amb coberta de pergamí i bloc de paper (67 bifolis) de fabricació artesanal. El cosit està fragmentat i aquest fet representa un risc de dispersió de les pàgines soltes. La coberta posterior està fragmentada i requereix d’una urgent intervenció.

  • Llibre d’ordinacions de 1409

Llibre de cobertes flexibles de pergamí i bloc de paper de fabricació artesanal. Les cobertes es troben debilitades i el cosit està fragmentat i cal una intervenció per tal d’aconseguir l’estabilització i garantir la integritat del document.

Llibre del Consell de 1585-1593
El llibre que es proposa intervenir en aquest projecte és el llibre del Consell de 1585-1593. Es tracta d’un llibre de coberta rígida de pergamí amb dos teixells i decoracions de llaceria amb pell. El bloc presenta debilitament generalitzat i a més també cal tenir en compte que gran part dels folis presenten una afectació severa per tintes metal·loàcides que estan perforant els suport.

Pel que fa a al contingut, aquets llibre recull un dels documents més importants de Reus, si més no pel seu valor simbòlic, perquè ha marcat l’imaginari reusenc durant segles. Es tracta de l’acta on es recull l’aparició de la Mare de Déu a la pastoreta (o fadrineta). Segons cita l’historiador local Ezequiel Gort (Notícia històrica del santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia), des del mes de maig de 1592 la pesta va assolar una vegada més el Camp de Tarragona. A Reus, sembla que el flagell es va presentar a finals del mes d’agost. En aquella època la pesta era entesa com un càstig diví i l´únic remei passava per la pregària i les manifestacions pietoses. I va ser en mig d’aquesta circumstància que la Mare de Déu es va aparèixer a una fadrineta.

L’acta del consell de la vila del dia 13 de desembre de 1592 el consell va acordar edificar una ermita on el lloc on la Mare de Déu es va aparèixer a la fadrineta. El text, diu així: “Mes fonch proposat per los senyors de Jurats dient que vist lo flagel noso Senyor nos a donat y la gran devocio aquest pobla té an la candela de nosa Senyora, estaria bé fer una capela alà a ont aparegut nosa Senyora a la fadrineta com més que y a molts devots y afavoriran. Per tant vostres mercès detereminaran lo feador y se saguirà sa determinació” (…)

Es tracta d’un text original, autèntic, sense cap tipus de manipulació posterior. D’aquí la gran importància de conservar en bon estat aquest llibre del Consell, per ser un dels més destacats d’aquesta sèrie documental i un dels més importants en quan a testimoni històric que relata aquest aparició.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.