Les Biblioteques Municipals organitzen la tercera jornada Llum de Llull i la dediquen a Ferrater

La 3ª edició de la Jornada “Llum de Llull” està dedicada al temps de creixement de Gabriel Ferrater, és a dir al període 1920-1939.

La Jornada tindrà lloc el proper divendres 26 de noviembre en diversos espais de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus durant tot el dia, i ja están obertes les inscripcions al web de les Biblioteques Municipals biblioteques.reus.cat.

L’edició d’enguany compta amb el suport de la Fundació Folch i Torres, ja que els prolífics germans Folch i Torres van ser molt populars en aquell període i van marcar algunes línies culturals pervivents encara fins els nostres dies.

Els actes previs a la jornada s’inicien avui dilluns 22 de novembre amb dues exposicions i un conte. La primera exposició és de llibres i revistes originals dels anys 20 i 30, previs a la Guerra Civil, procedents dels fons propis i cedits temporalment per la Fundació Marta Mata i la mateixa Fundació Folch i Torres. És una petita mostra per il·lustrar la riquesa de l’època a Catalunya, principalment a l’entorn de la República. L’altra exposició és sobre els pastorets, un clàssic nadalenc a casa nostra, elaborada per la Fundació Roda. El conte serà dimecres 24, dins la sessió de Contes a cau d’orella de la Biblioteca Central i dijous 25 dins La cotorra m’ha dit… a la Biblioteca Pere Anguera, on la Judit Robert explicarà històries del Llibre de les Bèsties de Ramon Llull, a partir de la versió que n’ha fet ella mateixa.

La jornada pròpiament la celebrem entre divendres i dissabte. Després de l’obertura del Regidor de Cultura, hi haurà la sessió inaugural a càrrec de Manuel Llanas, professor emèrit de la Universitat de Vic i autor de la Història de l’edició a Catalunya. Jordi Folch, director de la Fundació Folch i Torres presentarà l’entitat que presideix i tancarà el matí Teresa Duran, autora, il·lustradora i experta en llibre infantil que estirarà el fil del llibre infantil d’aquell moment que ens porta d’una manera o altra fins el llibre per a infants d’avui dia. Acompanyarà a la Teresa Duran, Marta Roig, bibliotecària i actualment secretària del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves.

A la tarda, començarem amb una sessió especial i oberta a tots els públics del programa “Astronautes del Curiosity”, en la qual Germà Capdevila, president de l’APPEC, ens presentarà l’ampli ventall de revistes infantils actuals i d’on ve tota aquesta riquesa. A continuació el Dr. Ramon Gomis ens desvetllarà tot allò que ha indagat sobre la biblioteca familiar de Gabriel Ferrater, a partir de la seva relació amb diversos membres de la familia. L’acompanyarà a la taula Montserrat d’Anciola, Cap de la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus.

Per a l’endemà dissabte, es farà una trobada de Fúries de l’infern i de personatges dels pastorets de tots els temps, a l’entorn de Xavier Grasset que ens parlarà en primera persona d’aquest fenòmen nadalenc tant popular. Acabarà la 3ª edició de la Jornada la tarda del dissabte amb una proposta de joc de rol “El somni de Gabriel Ferrater” a càrrec de l’Associació Rol i Jocs de Reus.

“Llum de Llull” és una convocatòria a l’entron del patrimoni bibliogràfic infantil català que va néixer l’any 2017 quan Reus va ser la Capital de la Cultura Catalana, i se celebra cada dos anys. En aquella ocasió es va parlar de a importancia de conservar el patrimoni bibliogràfic infantil i de Ramon Llull. L’any 2019 es va dedicar a M. Àngels Ollé i la represa dels llibres en català dels anys 60.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.