Les Borges del Camp, a punt per viure la festa de la Capvuitada

Les Borges del Camp, a punt per viure la festa de la Capvuitada

 

Dijous 7 de juny és la festa de la Capvuitada a les Borges del Camp, quan els carrers s’omplen de catifes de flors per commemorar una festa amb més de 200 anys d’història al municipi. Amb un programa fonamentalment religiós que començarà a les 8 h del matí amb el Rosari de l’Aurora, seguirà  amb l’Ofici Solemne concelebrat a les 12 h, mentre la part més vistosa serà la confecció de catifes de flors. A partir de les 15 h, els veïns i veïnes del nucli antic, de totes les edats, s’aplegaran en els diferents carrers del municipi per confeccionar les catifes amb flors i altres materials naturals. Tothom qui vulgui pot participar i col·laborar.

A les 7 de la tarda, amb el Cant de Vespres, començarà la processó solemne que desfarà les catifes al seu pas. En arribar a la plaça de la Font es procedirà a renovar el vot del poble vers aquesta veneració religiosa i, després de la benedicció, es cantarà el Tantum Ergo.

En finalitzar la processó de nou a la plaça de l’Església, hi haurà sardanes; pa, vi i sucre, coc i moscatell, i l’actuació del duet de piano i veu Fènix Blau. També hi haurà la taula de suport a la Lliga contra el càncer.

Des de 1801

La Capvuitada és l’única festa de les Borges del Camp de la qual es coneix documentalment la seva data d’inici. Va ser al vuitè dia de Corpus de 1801, i des de  llavors s’ha celebrat ininterrompudament. L’origen de la festa són les greus calamarsades que van afectar al població des de 1796 consecutivament cada any i que van destruir la collita i bona part de les vinyes, les oliveres, els avellaners i altres arbres fruiters i hortalisses.

El Consell General de tots els caps de casa de l’època no va trobar  altra solució per controlar els fenomens atmosfèrics que encomanar-se a la protecció divina, i així van votar celebrar la festa de la Capvuitada, que ha arribat pràcticament sense canvis fins avui. El fet és que des de 1801 cap calamarsada greu no ha tornat a afectar el terme.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.