L’Escola de Lletres de Tarragona inicia el curs 2021-2022 amb set nous tallers

L’Escola de Lletres de Tarragona engega un nou curs després d’un any estrany per a tothom. L’activitat dels nous tallers es reprendrà el pròxim 27 de setembre, després del reconeixement del Premi el Balcó que atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

L’oferta de cursos que es podran cursar en el primer mòdul, fins el pròxim mes de febrer,  inclouen un total de set tallers que abracen les tècniques de la narrativa, conte curt, poesia i teatre. A més a més, el programa acull també tutories literàries personalitzades i dos tallers monogràfics gratuïts, que són una magnífica ocasió per a provar els cursos de l’entitat.

Pel que fa als tallers, enguany es poden cursar en les modalitats presencial, semipresencial i en línia. D’aquesta manera, s’ofereix als alumnes que es troben lluny i no es poden desplaçar, la possibilitat de seguir vinculats a l’entitat formant part d’algun taller i, al mateix temps, es recupera la presencialitat que molts alumnes han enyorat.

Els tallers presencials seguiran les normes de prevenció sanitàries (distància, mascareta, desinfecció…) . És per aquest motiu, i sobretot per l’aforament limitat,  que és important que tots els interessats s’apuntin com més aviat millor a través de la pàgina web de l’entitat: www.escoladelletres.cat

L’escola rep el Premi el Balcó que atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

La presentació dels tallers que conformen el nou curs 2021-2022 arriba amb l’alegria de conèixer que Òmnium Cultural del Tarragonès ha concedit a l’escola de Lletres el Premi el Balcó 2021, un guardó que el conjunt de l’entitat rep amb una gran alegria, més encara en temps complicats com els actuals.

El premi posa de relleu la tasca de L’Escola de Lletres des del 2002 amb l’objectiu d’acollir i formar alumnat interessat en el món de l’escriptura, la lectura i la creació literària. A més, el Jurat ha volgut destacar l’entitat perquè considera que des de les seves aules aconsegueix irradiar cultura i respecte per la llengua catalana.

Amb aquest guardó, Òmnium Cultural reconeix la trajectòria i feina incansable de l’Escola i serà un gran honor recollir-lo, ja que continua la tasca de formació permanent orientada a l’aprenentatge de coneixements tant pràctics com teòrics de les lletres catalanes, estructurada en tres àrees temàtiques: dir, llegir i escriure; amb mòduls-tallers i mòduls-aula, aquests darrers de conversa, debat o estudi teòric. Aquest reconeixement ha de ser un esperó que ens permeti fer el que més ens agrada, que és fomentar la lectura, l’escriptura i la creació literària en el sentit més ampli del terme.

L’homenatge i el lliurament del Premi el Balcó 2021 es durà a terme el dia 21 de setembre, a les 17h, als jardins del Teatre Metropol de Tarragona.

Oferta de tallers
Del 27 de setembre de 2021 al 5 de febrer de 2022

Bufet de lletres – Taller d’escriptura narrativa
PRESENCIAL

Què tenen en comú un pingüí papua, un xiulet i una màscara veneciana? I un teclat i una margarida? Els ingredients estan servits. Cuinem mots, veus, personatges, l’ús literari dels cinc sentits i la força del detall, entre altres aspectes que construeixen la narrativa. A través de tècniques de desenvolupament creatiu trobarem la recepta per crear escrits únics.

Edat: a partir de 18 anys.
Dies en què s’impartirà el curs: dimarts, del 5 d’octubre de 2021 a l’1 de febrer de 2022.
Horari: de 18.30 a 20.30 h.
Lloc: Antic Ajuntament (C/ Major, 39).
Professora: Ester Enrich.

Que els carrers escriguin el vostre relat –  Taller d’escriptura itinerant
PRESENCIAL

Cansats de l’immobilisme i de la taula que atrapa la pàgina en blanc? Sortiu a fer un volt i que la inspiració sigui la que us ajudi a escriure el que dicti la vostra imaginació! Us proposem redescobrir la història i els carrers de Tarragona per tal que el paisatge sigui el vostre laboratori per a narrar històries que parlin del vostre entorn i del que us interessa.

A través de la història, de l’art, dels misteris i del repte que amaguen els racons de la nostra ciutat, farem un recorregut en una màquina del temps que ens durà a parlar d’autors de la literatura universal, de tècniques narratives i de recursos que usareu per a il·lustrar els vostres relats. Recorrerem el nostre passat Romà, però també de l’època Medieval, el Modernisme, els comerços locals, les indústries i els espais naturals per envoltar-nos de lletres. Cada dia, obrirem un nou repte i una nova oportunitat per descobrir-vos.

Edat: a partir de 18 anys.
Dies en què s’impartirà el curs: dimarts, del 28 de setembre de 2021 a l’1 de febrer de 2022.
Horari: de 20 a 22 h.
Lloc i punt de trobada: Antic Ajuntament (C/ Major, 39)
Professors: Agnès Llorens i Paco Tovar.

El gir i la línia – Taller inicial de poesia
EN LÍNIA

Introducció a la poesia basada sobretot en la lectura i el comentari en grup. Abordarem qüestions de mètrica i d’estilística i recorrerem els principals motius i gèneres poètics a través d’èpoques i climes diversos.

Dies en què s’impartirà el curs: dilluns, del 27 de setembre de 2021 al 31 de gener de 2022.
Horari: de 18 a 20 h.

Professor: Pau Sabaté


Poesia en construcció – Taller avançat de poesia

SEMIPRESENCIAL

Aproximació a la poesia basada en la lectura, l’escriptura guiada i el comentari conjunt de poemes. Es preveu la realització d’un recital públic per donar a conèixer la feina feta al taller.

Dies en què s’impartirà el curs: dimecres, del 29 de setembre de 2021 al 2 de febrer de 2022.
Horari: de 18 a 20 h.

Professors: Gonzalo Hermo i Marc Rovira.

Teatre a escena –  Taller d’escriptura dramàtica

PRESENCIAL

En aquest curs s’aprèn a construir un text dramàtic d’acord amb les pautes clàssiques d’escriptura teatral. L’alumnat acaba escrivint un text que no cal que sigui ni clàssic ni convencional.

Dies en què s’impartirà el curs: dijous, del 30 de setembre de 2021 al 3 de febrer de 2022.
Horari: de 18 a 20 h.
Lloc: Antic Ajuntament (C/ Major, 39).

Professor: Albert Mestres.

Tot escriu al nostre voltant –  Taller d’escriptura experimental

EN LÍNIA

«Tot escriu al nostre voltant», afirmava la novel·lista Marguera Duras En aquest taller farem cas de les seves paraules i partirem de l’experiència personal de cadascú per elaborar textos que reflecteixin la nostra personalitat i poleixin el nostre estil personal. Si esteu pensant a dur a terme un projecte llarg, aquest és el vostre espai, i si encara no hi heu pensat i, simplement, voleu provar-vos, també.

Entre tots analitzarem i debatrem els nostres textos, assajarem de millorar-los, parlarem de rutines d’escriptura, de tècniques, d’estructura i de tots els elements constructius que fan falta per bastir un text que ens defineixi, a partir d’exemples d’autors de tots els temps.

Dies en què s’impartirà el curs: divendres, de l’1 d’octubre de 2021 al 4 de febrer de 2022.
Horari: de 18 a 20 h.

Professora: Agnès Llorens

La conxorxa dels mots –  Taller d’escriptura jove

PRESENCIAL

Uneix-te a la nostra conxorxa per a capgirar les paraules i convertir-les en literatura! En aquest taller aprendràs el saber i la tècnica amb què grans autors ho han aconseguit abans que tu i a partir dels quals, alhora, podràs escriure la teva pròpia història.

Edat: a partir de 12 anys.

Dies en què s’impartirà el curs: dissabtes, del 2 d’octubre de 2021 al 5 de febrer de 2022.
Horari: de 19 a 21 h.
Lloc: Antic Ajuntament (C/ Major, 39).

Professors: Marcel Casals i Sandra Romero.

Tallers monogràfics

Tarragona misteriosa: casalots, plagues i cementiris – PRESENCIAL

Quantes vegades heu passejat per Tarragona sense pensar en les històries que amaga? Ara, que les nostres fronteres comencen a eixamplar-se, us proposem redescobrir els nostres racons unint història i literatura, amb visites a espais especials, lectures i propostes d’escriptura i gaudir d’unes sessions de cultura i de quilòmetre zero.

Dies i horari en què s’impartirà el curs: dissabtes 30 d’octubre i 6 de novembre de 2021, de 18 a 20 h.
Lloc: Antic Ajuntament (C/ Major, 39).
Preu: gratuït.
Professors: Agnès Llorens i Paco Tovar.

Elements fantàstics i de misteri a la literatura llatina – PRESENCIAL

Bruixes, vampirs, homes-llop, cases encantades, fantasmes… Per sorprenent que resulti, els habitants de la Tàrraco romana ja hi creien en tot això. En aquest taller llegirem textos literaris llatins escrits fa 2.000 anys on surten aquestes criatures fantàstiques. Finalitzarem el taller elaborant el principi d’un relat ambientat a l’època romana on apareguin.

Dia i horari en què s’impartirà el curs: dissabte 18 de desembre de 2021, de 10 a 12 h.
Lloc: Antic Ajuntament (C/ Major, 39).

Preu: gratuït.

Professor: Joel Santamaria.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.