L’exposició ’50 anys canviant la història del càncer’ al Centre Cultural de Cambrils

Amb motiu del 50 aniversari de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) que investiga la malaltia, l’AECC Tarragona presenta al centre cultural de Cambrils, Espai El Pati una exposició fotogràfica que recullexemples significatius dels avenços científics que en els últims anys han contribuït a millorar la vida de les persones gràcies als 50 anys enrere, l’AECC va decidir apostar per la recerca.
L’exposició “50 anys canviant la història del càncer”, coincidint amb el mes de la investigació del càncer, mostra fites importants entre les quals es troba la realitzada a Tarragona per la Dra. Itziar Salaverría.
L’exposició començarà al centre cultural de Cambrils, Espai El Pati situat al carrer de Sant Plàcid, 18-20 del 21/09/2021 i podrà ser gaudida per tots/es fins a 08/10/2021.
La supervivència, un repte de la investigació del càncer L’any 1971, en un moment en què la societat no era tan conscient de la
importància de la ciència en el coneixement de les malalties, l’associació va crear la Fundació Científica de l’AECC amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i augmentar la supervivència d’aquesta malaltia.
En aquest mig segle s’ha avançat en els programes de detecció precoç, que han facilitat diagnòstics precoços, s’han aconseguit millors tractaments, més eficaços i cada vegada menys invasius, la qual cosa ha suposat millorar la supervivència en càncer, que ha anat augmentant progressivament.
El 1953, la supervivència mitjana a 5 anys per a diferents tipus de càncer era del 25%. Actualment, la supervivència a 5 anys ha augmentat fins al 55,3% en homes i el 61,7% en dones, gràcies als avenços realitzats per milers d’investigadors. El càncer de mama, per exemple, és un dels tumors més investigats i avui dia compta amb mètodes de detecció precoç, que ha fet que la supervivència a 5 anys d’aquesta malaltia s’acosti al 90%.
No obstant això, encara queden moltes fites per aconseguir, com la reducció de la desigualtat que hi ha entre les persones amb càncer pel que fa a la investigació, perquè avui dia hi ha tumors amb supervivència baixa o estancada dels quals el 2020 es van diagnosticar més de 100.000 persones. En aquest sentit, cal que s’investiguin tots els tumors, ja que hi ha evidència que, en general, aquests tipus de càncer amb millors dades de supervivència també tenen més investigació.
També hi ha desigualtat en l’accés als resultats de la recerca i, des de l’Associació, es demana que, sigui on sigui el pacient, tinguin accés al millor tractament indicat per al seu tipus de càncer. Per a això, els professionals han de poder accedir als últims coneixements i avenços en recerca, participació en projectes de recerca i assajos clínics En aquests 50 anys l’AECC ha invertit esforços per donar resposta als grans reptes del càncer, promovent en el seu moment, el talent dels joves que avui són líders internacionals. Actualment l’entitat compta amb 1.000 investigadors en 401 projectes, per un total de 79 milions d’euros.
Una història s’ha escrit gràcies a milions de persones que amb les seves contribucions han enfortit la investigació del càncer. Juntament amb la societat, l’AECC continuarà investigant, per seguir salvant vides i per seguir canviant la història del càncer.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.