L’exposició per commemorar els 100 anys de la mort de Julio Antonio revisa l’obra de l’escultor de Móra d’Ebre a través de dotze artistes actuals, al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona

Inaugurada la mostra ‘Julio Antonio – Stendhal, 1919-2019’, que es pot visitar fins al 21 d’abril

L’escultor de Móra d’Ebre Julio Antonio (1889-1919), considerat el renovador de l’escultura a l’Estat al segle vint, protagonitza l’exposició ‘Julio Antonio – Stendhal, 1919-2019’, oberta des d’aquest divendres al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). Però la majoria de les obres d’aquesta mostra temporal no són pas seves, sinó que han estat creades per dotze artistes actuals per commemorar els cent anys de la mort de l’autor morenc. L’exposició, que es pot visitar fins al 21 d’abril, és un dels actes centrals d’aquesta efemèride, impulsada pel MAMT (www.dipta.cat/mamt) i amb activitats a Tarragona, Móra d’Ebre i Madrid, tres indrets estretament vinculats a la vida i trajectòria artística de Julio Antonio.

Comissariada per Blai Rosés, l’exposició té com a objectiu oferir una visió contemporània de l’obra de Julio Antonio a partir de creacions d’autors actuals, tots ells guanyadors del Premi Julio Antonio d’escultura d’ençà de 1989, any en que es commemora el naixement de l’escultor, fins a l’actualitat. Els artistes participants són Roger Caparó Ferrant (Riudoms, 1975), Miquel García Membrado (Barcelona, 1975), Àngel Pomerol Sànchez (Tarragona, 1961), Ester Fabregat (Tarragona, 1977), Federico Sancho Gómez (Madrid, 1979), Javier Muro (Pamplona, 1968), Ester Ferrando (Reus 1972 ), Salvador Juanpere (Reus, 1953), Albert Macaya  (Barcelona, 1961), Eduard Valderrey (Barcelona, 1963), Manel Margalef (Amposta, 1963) i Josep Cerdà  (Tarragona, 1954).

La inauguració, aquest divendres al vespre, ha anat a càrrec del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin. Hi han participat, així mateix, el comissari de la mostra, i la directora del MAMT, Marisa Suárez, amb l’assistència dels autors i autores, del diputat de la Diputació Pau Ricomà, i de la tinent d’alcalde i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Montserrat Pineda. La mostra planteja una revisió de Julio Antonio transcorreguts cent anys de la seva mort, i permet comprovar com ha evolucionat i transmutat el fet escultòric en tot aquest període. ‘Julio Antonio – Stendhal, 1919-2019’ es pot visitar de dimarts a divendres, de 10.00h a 20.00h; dissabte de 10.00h a 15.00h i de 17.00h a 20.00h, i diumenges i festius d’11.00h a 14.00h. Com sempre, l’entrada al MAMT és de franc.

Els actes commemoratius a l’entorn de la figura i l’obra de Julio Antonio van començar el passat novembre. D’aleshores ençà, s’han traslladat les despulles de l’artista i de la seva mare des de Madrid, on van morir, fins al cementiri de Móra d’Ebre, i s’ha presentat el llibre ‘Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després’ (MAMT i Viena Edicions. Col·lecció Tamarit), coordinat per Antonio Salcedo Miliani. A més de l’exposició ja en marxa al MAMT, també destaca el projecte de gamificació que es durà a terme properament per difondre’n la seva obra, i més concretament el ‘Monument als Herois de 1811’. De la seva banda, i també amb el suport de la Diputació, l’Ajuntament de Móra d’Ebre treballa en la creació d’un espai museístic  al municipi dedicat a Julio Antonio i a altres artistes.

Julio Antonio

Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, va néixer a Móra d’Ebre el 1889. Les seves primeres classes d’escultura les va rebre a l’Ateneu de Tarragona, i a Barcelona al taller de l’escultor Feliu Ferrer Galzeran. Als 18 anys es trasllada a Madrid, pensionat per la Diputació de Tarragona, i treballa en el taller de Miquel Blay Fàbregas, un dels escultors més importants d’aquest període a Madrid. Amb Miquel Viladrich Vila, munta el seu primer taller.

El 1908 modela la seva primera obra important ‘María, la gitana’, on ja demostra la seva gran personalitat i trenca amb l’escultura pròpia de l’època. Després d’un viatge per Itàlia, torna a Espanya, i al poble d’Almadén (Ciudad Real) fa una sèrie de retrats anomenats ‘Bustos de la raza’, on hi representa gent del poble. Dins els monuments que va realitzar destaca el de ‘Monument als Herois de 1811’, situat a la Rambla Nova de Tarragona. Va ser un treball que li va durar anys, des de 1910 fins a la seva mort, l’any 1919, i no es va inaugurar fins al 1931. La seva darrera obra per encàrrec va ser el ‘Mausoleu Lemonier’ (1916/1919), un monument funerari que va adquirir la Diputació de Tarragona, actualment al fons del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT). Julio Antonio va morir als 30 anys a causa de la tuberculosi.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.