Més d’11.000 alumnes de les comarques de Tarragona i Barcelona s’eduquen a través del taller ‘Has begut oli?’

PAU_CASALS 5

La cultura de l’oli d’oliva verge extra entra amb força als centres educatius a través de la formació dissenyada per la DOP Siurana, tres anys després de l’inici de l’activitat pedagògica

Els tallers de tast d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana que porten per nom ‘Has begut oli?’ han arribat a 127 centres, 233 grups-classe i 5.872 alumnes de les comarques de Tarragona i Barcelona durant l’últim curs escolar, experimentant un important increment en comparació amb l’anterior. En els tres anys que el programa promogut per la DOP Siurana porta en marxa, 11.172 alumnes han participat a les sessions educatives, passant dels 1.250 alumnes als 2.887 a la demarcació de Tarragona i dels 1.979 als 2.987, a la de Barcelona.

La valoració del professorat es manté amb una nota molt alta, de 4,85 sobre 5, i es destaca principalment l’interès de la temàtica, la metodologia i els educadors. A més a més, la DOP Siurana ha rebut molts missatges de felicitació per part de la direcció dels centres educatius que, tanmateix, han compartit a les xarxes socials pròpies imatges i vídeos de les sessions, demostrant que l’activitat genera un gran interès, tot reconeixent el seu valor pedagògic i educatiu.

L’activitat està adreçada a escolars de sisè de primària amb la idea que coneguin les propietats de l’oli d’oliva verge extra i experimentin amb el producte, que és un dels pilars de la Dieta Mediterrània. El taller es desenvolupa mitjançant un material creat específicament per als escolars, amb mascota inclosa, la Siuraneta, i es realitza a l’aula del centre educatiu.

Els tallers van començar fa 3 anys en escoles d’entorns urbans del territori DOP Siurana, a les comarques de Tarragona, però en els últims dos anys s’ha estès també a les comarques de Barcelona on el gruix de població és més gran i la desconnexió amb el món rural més alta.

2018-2019, el curs de la consolidació

Durant el curs 2018-2019, els tallers s’han realitzat en 127 centres educatius, un 27% més que el curs anterior, han arribat a un total de 233 classes i fins a 5.872 alumnes han participat de la iniciativa, el que representa un increment de gairebé 45% d’escolars. També ha augmentat la relació d’alumnes per grup ja que a les comarques de Barcelona els tallers s’han impartit en escoles urbanes i no només escoles verdes. Com a positiu del balanç també hi ha que la majoria de centres educatius on s’imparteixen els tallers “Has begut oli?” demanen renovar-la el curs següent.

A les comarques tarragonines, del total de centres que s’han informat sobre l’activitat, un 50,93% s’han inscrit, mentre que el primer curs ( 2016-17) va ser del 27’8%, i el següent (2017-18) del 43,52%. L’increment de l’últim any demostra la consolidació dels tallers després de 3 anys en alguns dels casos. Quant a les comarques de Barcelona, l’activitat s’ha repetit a les escoles verdes però també s’ha ampliat a les escoles dels grans centres urbans amb una major extensió i en l’últim curs hi ha hagut un increment del 12,27%.

Des de la DOP Siurana es fa un balanç positiu del taller “Has begut oli?” de l’últim curs. La valoració del professorat i l’elevat nombre d’alumnes participants fan pensar que els objectius definits a l’inici del programa educatiu es van assolint, des del coneixement de l’oove, a la potenciació de les habilitats sensorials dels alumnes per distingir qualitat, atributs i aromes entre l’oove DOP Siurana i l’oli d’oliva refinat, el descobriment dels valors saludables, l’impuls del consum del patrimoni agroalimentari local, de qualitat i de proximitat i el reconeixement de l’oove com a pilar fonamental de la Dieta Mediterrània, declarada per la UNESCO Patrimoni Mundial Immaterial de la Humanitat.

Els tallers s’emmarquen en l’estratègia de la DOP Siurana de fomentar la cultura de l’oli amb activitats formatives adreçades a diferents públics per prestigiar l’oli d’oliva verge extra i fer visibles les entitats i els productors que la integren, així com la realitat agroalimentària del país. Aquest últim curs s’han incrementat els recursos i s’ha dissenyat una aposta més intensiva per estendre el coneixement de l’oove com a font de salut. En general, les activitats implementades per la DOP Siurana tenen per objectiu revertir l’actual manca de coneixement sobre la importància de l’ús de l’oli d’oliva verge extra a la cuina i els seus beneficis saludables quan s’inclou regularment a l’alimentació.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.