Més de 14 mil persones ja han visitat la Casa Navàs aquest 2019

Exterior Casa Navas
  • Els visitants augmenten el 712% en comparació amb el primer semestre de l’any passat.
  • Els reusencs salden, a poc a poc, el deute amb el seu patrimoni cultural.
  • S’amplien les hores de visites durant l’estiu.
  • Els béns mobles de la botiga s’inclouen dins la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional.

La Casa Navàs de Reus tanca el primer semestre del 2019 amb rècord absolut de visitants. Un total de 14.103 persones han visitat aquesta joia del modernisme europeu de gener a juny. El públic català ha estat el majoritari, seguit de l’espanyol, el reusenc i l’internacional. La propietat de la casa està convençuda que aquestes xifres continuaran creixent, sobretot després que aquest estiu s’hagi ampliat l’horari d’obertura.

La guapa de la plaça Mercadal està cada dia més concorreguda; només amb els primers sis mesos d’aquest any ja s’ha superat el total de visitants del 2018 (10.350 persones) i del 2017 (2.177 persones). Això suposa un increment del 712% en comparació amb el primer semestre d’ara fa un any quan la casa no obria tantes hores.

Tenint en compte les nacionalitats, amb 6.529 persones el públic majoritari prové de Catalunya (46,5%), seguit de l’espanyol amb 2.918 visitants (21%). Els reusencs representen el 19% dels visitants de la Casa Navàs amb 2.672 persones i, finalment, amb 1.838 persones el públic internacional representa el 13,5%.

La propietat de la Casa Navàs valora molt positivament els resultats obtinguts aquest 2019 i està convençuda que aquestes xifres continuaran millorant. Totes les persones que visiten la casa en surten molt satisfetes pel que descobreixen a l’interior, ja que, prèviament a la visita, no són conscients de la bellesa arquitectònica que amaguen les parets de la Casa Navàs. Aquest alt grau de satisfacció dels clients i les bones xifres assolides durant els primers mesos de l’any, són els que fan ser optimistes a la propietat i augurar un futur prometedor a aquest emblema del patrimoni europeu.

Per mesos, el més concorregut ha estat l’abril. Coincidint amb la campanya de Setmana Sanat, un total de 3.261 persones van endinsar-se a la Casa Navàs durant aquelles setmanes.

La procedència dels visitants
Els barcelonins han estat els que més s’han interessat per visitar la Casa Navàs, superant fins i tot els de Reus. 2.773 persones s’han desplaçat des de la capital catalana per endinsar-se en el que és una de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. De fet, el perfil majoritari que ha visitat la casa aquests primers mesos de l’any han estat persones de més de 65 anys procedents de Barcelona. Per ordre, els segueixen els visitants de Tarragona, Lleida, Sabadell i Sant Cugat.

Al marge de Catalunya i analitzant les visites per comunitats autònomes, amb 765 persones els ciutadans del País Valencià són els que més han visitat la Casa Navàs. El País Basc, la Comunitat de Madrid, Andalusia i les Illes Balears acaben de completar el podi espanyol.

Pel que fa al públic internacional, amb el 34,6%, França continua sent el país que més interès té per aquest emblema modernista. El segueix Alemanya (11,22%), Rússia (10,62%) i el Regne Unit (8,65%).

Interior Casa Navas

Canvis en el perfil dels visitants
El perfil de visitant de la Casa Navàs ha canviat molt aquests primers sis mesos de l’any en comparació amb els últims sis de l’any passat. Si aleshores, amb l’estiu pel mig, el públic internacional representava el 29%, ara ha caigut al 13,5%. En canvi, tant el públic català com espanyol han crescut. El primer ha passat del 36% al 46,5% i el segon, del 19% al 21%.

Aquest canvi de tendència s’explica perquè durant els mesos d’estiu hi ha molt turisme a la Costa Daurada, mentre que durant els mesos d’hivern és el públic nacional el que, amb escapades de cap de setmana, acostuma a visitar el patrimoni cultural de Reus. Ara que ja torna a ser estiu el turisme internacional comença a agafar més pes en detriment del nacional, mentre que a l’hivern es preveu que es tornarà a invertir la tendència. Durant aquests primers sis mesos de l’any també ha augmentat la ràtio d’edat dels visitants, el 40% del públic han estat persones majors de 65 anys.

Visitants de Reus
El nombre de reusencs que han visitat la Casa Navàs durant aquest primer semestre de l’any s’ha multiplicat per dos en comparació amb l’últim semestre del 2018. En concret, s’ha passat dels 1.254 visitants als 2.672 d’aquest 2019, amb el 19% representa un augment del 3% del total de visitants de la casa.

Molts d’aquests reusencs asseguren que tenien un deute pendent amb la seva ciutat per no haver visitat abans aquest referent del modernisme europeu. Després d’una hora recorrent cada racó de la casa, se sorprenen del que hi troben a l’interior, ja que no imaginaven que aquell edifici que veuen cada dia quan passen per la Mercadal amagui una joia com aquesta.

Més visites a l’estiu
Per visitar aquest equipament cultural sempre s’ha de fer amb una visita guiada que té una hora de durada. Per tal que un major nombre de ciutadans puguin descobrir el valor patrimonial de la Casa Navàs, la propietat ha decidit augmentar les hores de visites durant l’estiu. Així doncs, des de juliol i fins a meitat setembre la casa augmenta de 6 a 9 el nombre de visites guiades diàries.

La casa obre de dilluns a diumenge, la primera visita del matí és a les 10 h i la darrera a les 13 h. A la tarda les portes es tornen a obrir al públic a les 16 h, per fer l’última visita de la jornada a les 20 h. Les entrades es poden comprar a la Casa Navàs, a l’Oficina de Turisme o al web www.casanavas.cat.

Web i xarxes socials
L’edifici modernista més emblemàtic de la ciutat de Reus ja té lloc web. Rere el domini www.casanavas.cat, el portal és una eina molt útil per totes les persones que tinguin interès a conèixer la casa. El web de la Casa Navàs conté tota la informació de servei necessària per a les persones que volen visitar-la (horaris, preus, idiomes, normes de la casa…), així com un espai de venda en línia per agilitzar el procés de compra de les entrades.

El web també permet aprofundir en la història de la Casa Navàs i del seu
arquitecte, Lluís Domènech i Montaner; o veure algunes de les imatges més espectaculars d’aquesta joia arquitectònica mitjançant les fotografies de Carles Fargas i Guillem Duran, i el vídeo de la portada, que ha elaborat la productora reusenca Acid Factory.

Tots aquells que estiguin buscant un lloc per organitzar una celebració especial i íntima (bodes, reportatges fotogràfics, conferències, reunions, sopars, concerts…) en un espai exclusiu, també trobaran la informació necessària al portal. Pròximament, a la Casa Navàs, també s’hi organitzaran activitats culturals; a mesura que es vagin programant s’actualitzarà el calendari del web.

L’estrena del lloc web és un pas més de la Casa Navàs per apropar-se als visitants. Una feina que ja va començar el passat mes de desembre quan se’n van activar els perfils d’Instagram i de Facebook (@casanavas.reus). Si voleu estar al dia de totes les novetats de la casa, participar en els sortejos que es proposen o, senzillament, gaudir de la bellesa d’aquest espai en imatges, no dubteu a seguir els nostres perfils!

Ampliació del BECIN
La Casa Navàs va ser declarada per la Generalitat de Catalunya Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1991. Aquesta catalogació incloïa tot l’edifici, és a dir la casa i la botiga, i els béns mobles més importants de la casa. En aquell moment no es van incloure els béns mobles de la botiga i ara, amb la voluntat de protegir-ne encara més el patrimoni modernista, se n’ha ampliat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.