La mostra itinerant sobre el doctor Frias arriba a l’Hospitalet de l’Infant

el doctor Frias

Després del seu pas recent per l’Arxiu de Reus, l’exposició itinerant “Alexandre Frias i Roig, el metge dels infants” arriba aquest dissabte 2 de setembre a l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), on es podrà veure fins al 20 de setembre al Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer (plaça del Pou, s/n). L’acte d’inauguració és previst el mateix dissabte a les 20:00 h i inclourà una visita comentada als assistents. L’horari de visita serà de dimarts a diumenge de 10:30 a 13:30 h i de 18:00 a 21:00 h.

L’exposició itinerant és una versió reduïda de l’àmplia mostra que es va realitzar amb motiu de l’Any Frias entre el 10 de març i el 22 d’abril al Museu de Reus sota el títol “Alexandre Frias i Roig, metge dels infants”, per la qual van passar més de dues mil persones i en què es van fer una quarantena de visites guiades per a grups. L’Any Frias s’inclou en el programa d’actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. Un dels motius de la itinerància d’aquesta mostra a l’Hospitalet de l’Infant és el fet que enguany s’escau el 25è aniversari de l’entrada en funcionament del Centre d’Assistència Primària d’aquest municipi i s’ha volgut vincular l’exposició a aquesta commemoració.

La mostra s’instal·la a l’Hospitalet de l’Infant després d’haver-se exhibit a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus, al seminari de Tarragona, a l’Ajuntament de Salou i a l’Arxiu de Reus i és una de les activitats incloses al programa de l’Any Frias, que es commemora durant tot aquest any a la ciutat de Reus en record del metge que va introduir al nostre país noves pràctiques sanitàries que van reduir de manera molt important la mortalitat dels infants.

Conferència i visita guiada oberta al públic
Entre els actes complementaris a l’exposició s’ha programat una conferència sobre la figura del doctor Frias el dijous 7 de setembre a les 19:30 h a la mateixa sala on es pot veure la mostra. Divendres 8 de setembre a les 19:30 h es portarà a terme una visita guiada oberta a la ciutadania de l’Hospitalet i al públic en general.

Any Frias
L’Any Frias reivindica la figura d’Alexandre Frias i Roig (Reus, 1868 – 1963) que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’Estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’Estat.

La seva curiositat i l’esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i de seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Reus amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, un centre que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, fou inaugurat l’any 1919 i és avui la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.