Neix el projecte ‘Vincles’

L’Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Cultura i Política Lingüística i d’Educació, impulsa el Projecte Vincles, que pretén establir un nou espai de relació entre els equipaments culturals de la ciutat i els centres educatius. Participen a la proposta les escoles Pompeu Fabra, Misericòrdia, General Prim, Eduard Toda, P rat de la Riba, Joan Rebull, Teresa Miquel i Marià Fortuny, i els teatres Bartrina i Fortuny, les biblioteques Xavier Amorós i Pere Anguera, la Casa Rull, Cal Massó, el Museu Salvador Vilaseca i el Centre de la Imatge Mas Iglesias.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística i d’Educació, ha explicat que “el projecte Vicles reafirma el treball que fem des de fa mesos d’unir esforços i sinergies entre cultura i educació, una línia que ens adreça a aquest Reus 365 o a aquesta Reus Ciutat Educadora, amb l’educació més enllà de les aules i els horaris lectius”.

El regidor ha insistit que “tal com també queda reflectit al Pla d’Acció Municipal en el seu pilar de Progrés Social, tenim dos grans àmbits de treball pel que fa a les polítiques educatives municipals: l’escolarització equilibrada, per anar capgirant la situació de segregació escolar amb el foment de l’equitat i la igualtat d’oportunitats, i l’impuls de Reus com a ciutat educadora amb la visió que la ciutat educa tots els dies de l’any i en tots els cicles de la vida. Creiem que aprofundir en les connexions entre Cultura i Educació ens ajuda a avançar d’una manera especialment interessant en tots dos grans àmbits”.

El Projecte Vincles consisteix en la possibilitat de viure els equipaments culturals com un espai més de treball del propi centre educatiu. Es vol generar un nou laboratori d’accions, projectes i esdeveniments al servei de l’equip docent i, per tant, del seu alumnat. Cadascun dels equipaments té una rutina pròpia de treball, un equip determinat, un programa, una agenda d’actes i una distribució d’espais i serveis que es posa a disposició del centre vincula, i a l’inrevés.

No es parla només d’una exposició al museu per visitar o la construcció d’una exposició pròpia dels infants al llarg del curs, sinó de ser present en els treballs de preparació de la mateixa, per exemple. O poder fer una classe de matemàtiques, llengua o d’educació física, en un teatre, on es pot veure que és un equipament viu abans, durant i després d’una representació.

Tot i que la dinàmica de treball preveu aquesta vinculació especialment entre el centre i l’equipament cultural en horari lectiu, la voluntat és que aquesta familiarització de la canalla amb l’espai públic doni peu a estratègies que traspassin aquest marc estricte de l’horari escolar.

Els objectius del projecte són:

  • Articular noves accions concretes que permetin avançar en la consecució efectiva d’una ciutat veritablement educadora.
  • Afavorir l’adhesió de la ciutadania als equipaments públics.
  • Establir noves aliances i relacions entre els centres escolars i els equipaments culturals.
  • Afavorir un treball conjunt entre els agents culturals i educatius participants
  • Accentuar i aprofundir la dimensió educativa dels equipaments culturals, dels serveis que s’hi desenvolupen i els esdeveniments culturals presents en l’agenda de la ciutat. Alhora, accentuar i aprofundir la dimensió cultural dels equipaments educatius.
  • Augmentar el prestigi dels centres educatius de la ciutat.
  • Obrir un nou espai d’entrada a la comunitat educativa per tal que participi del disseny de la programació cultural del municipi.
  • Afavorir la creació de nous públics (nopassius) per a l’acció cultural de la ciutat.
  • I, finalment, intensificar el treball per trencar les barreres d’accés a la cultura

Vincles 2023
Els Vincles que s’han creat són els següents:

– Escola Pompeu Fabra – Teatre Bartrina

– Escola Misericòrdia – Teatre Fortuny

– Escola General Prim- Biblioteca Xavier Amorós

– Escola Eduard Toda – Biblioteca Pere Anguera

– Escola Prat de la Riba – Casa Rull, seu IMRC

– Escola Joan Rebull – Cal Massó

– Escola Teresa Miquel – Museu Salvador Vilaseca

– Escola Marià Fortuny – Centre de la Imatge Mas Iglesias

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.