Nou edifici del servei d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals a Tarragona

Comencen les obres a Tarragona del nou edifici que acollirà la Barnahus (casa dels infants, en islandès), el servei d’atenció a l’abús sexual infantil, que és únic i pioner a tot l’Estat. Aquest servei va entrar en funcionament el 2020 en l’actual edifici que era provisional, a l’espera de la construcció de l’emplaçament definitiu. Està previst que les obres acabin al setembre d’aquest any; tot i que durant aquest temps la Barnahus continuarà funcionant amb normalitat a l’edifici actual.

El nou edifici, ubicat també al Complex Educatiu de Tarragona, a pocs metres de l’emplaçament actual, serà de fusta, fet a mida i cercarà la millora de l’eficiència energètica i un major confort de les persones ateses i professionals. El projecte arquitectònic contempla una instal·lació sostenible que disposa, entre d’altres, de plaques solars i aprofitament d’aigües residuals.

Paral·lelament, s’està desenvolupant com a projecte educatiu el disseny d’un arboretum conformat per espècies arbòries, arbustives i de flor pròpies de la nostra latitud, resistents a la sequera i de baix manteniment, amb la participació dels alumnes de l’institut d’horticultura de Bellisens de Reus, els alumnes del PFI de l’institut Pere Martell i del PFI de l’institut Cal·lípolis. L’espai resultant serà una zona de passeig, i educativa, que restituirà els pins que s’han hagut d’arrencar per a construir el nou edifici.

Model Barnahus

Els principals objectius del model Barnahus són:

  • Agrupar en un mateix espai, sota el mateix sostre, tots els recursos que intervenen en un cas d’abús sexual infantil.
  • Reduir les avaluacions i entrevistes gràcies a la coordinació d’equips multidisciplinaris.
  • Disposar de professionals altament formats.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic…

La Barnahus de Tarragona atén 171 infants i adolescents durant 2021

Durant l’any 2021, el servei integral d’atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals de Catalunya ha atès 171 infants i adolescents. Vist els bons resultats del centre a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció i la detecció dels abusos sexuals a menors i evitar la revictimització dels infants i adolescents víctimes d’aquests abusos, el Departament de Drets Socials estendrà la xarxa d’unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals a tot el territori, amb un total de 13 centres, almenys un per vegueria.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.