Grup Ametller Origen, companyia familiar especialitzada en alimentació saludable, projecta un nou hub d’innovació i producció agroalimentària a Mont-roig del Camp que esdevindrà la futura seu de l’àrea de R+D+i agrícola del grup, amb una inversió prevista de 50M€, la més gran del sector hortícola català. L’empresa ha donat a conèixer avui el projecte en un acte presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i per l’alcalde del municipi, Fran Morancho, i on també hi ha estat present la secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Cristina Massot.
L’acte ha tingut lloc a les noves instal·lacions de l’Ecoespai, situat a Miami Platja, i hi han assistit els principals agents econòmics i socials del territori, així com representants polítics com la delegada del govern de la Generalitat a Tarragona, Lucía López, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.
El nou hub que es projecta al municipi del Baix Camp es planteja com un espai especialitzat en agricultura eficient i sostenible. A Mont-roig, Ametller Origen hi treballarà la traçabilitat dels cultius de forma integral, des del planter fins a l’empaquetat final, garantint el control sobre les varietats i els tractaments durant tot el procés, i fent el seguiment de la petjada hídrica i de carboni.
“Aquest projecte és un clar exemple de la força de la innovació i la sostenibilitat en el nostre teixit econòmic. A través de la creació de noves oportunitats laborals i la implementació de tecnologies punteres, Ametller Origen està contribuint a reforçar la competitivitat de l’agricultura catalana i a crear llocs de treball de qualitat”, apunta el conseller Miquel Sàmper.
L’alcalde Fran Morancho, per la seva banda, assegura que “l’arribada del Grup Ametller Origen al municipi respon a l’esforç que estem fent per diversificar l’economia local i consolidar el triangle entre els sectors primari, turístic i industrial. Som un municipi de llarga tradició agrícola, un sector que ens identifica i ens enorgulleix. Per això, estem molt contents que una companyia local referent en innovació i producció alimentària hagi triat Mont-roig per desenvolupar un projecte que té la vocació de ser punta de llança en la transformació agroalimentària a Catalunya”.
“Som d’una família de pagesos des de 1830 -afirma Jordi Ametller, cofundador i responsable de l’àrea agrícola de la companyia-; coneixem tots els passos que calen abans que un tomàquet arribi a la botiga i, precisament per això, estem contents d’anunciar un projecte que representa un sal qualitatiu tan gran en el cultiu hortícola a casa nostra”.
El model ‘Mont-roig’, horticultura d’alta eficiència
Les instal·lacions ocuparan una superfície de 100 ha en total en terrenys actualment improductius, i comptaran en la seva fase final amb un sistema d’hivernacles tecnificats de 50 ha dedicats a la producció agrària de fruita i verdura, envoltats d’altres infraestructures com petits laboratoris, sales de tast i un magatzem d’expedició. “El producte sortirà del recinte un cop empaquetat, cosa que eliminarà les emissions derivades del transport durant les fases intermitges del procés, i minimitzarà pràcticament a zero les plagues o malalties, reduint l’ús de productes fitosanitaris”, explica Joan Simó, director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen.
A més, els cultius de Mont-roig del Camp seran hidropònics, un sistema que optimitza l’ús de l’aigua i dels nutrients, reduint considerablement les necessitats hídriques del projecte. Tal com precisa Simó, “aquest tipus de cultius poden arriba a necessitar només el 10% de l’aigua que fan servir els sistemes convencionals; el projecte del nou hub preveu que el 50% dels recursos hídrics provinguin de l’aigua de pluja amb l’objectiu de no fer ús de l’aqüífer de Mont-roig”.
La nova seu tarragonina, a més, es planteja com un referent en termes d’eficiència energètica, petjada hídrica i seguretat alimentària, entre d’altres qüestions: “El hub de Mont-roig pretén canviar el paradigma del món hortícola a Catalunya -apunta Ametller-; les millores previstes en la productivitat, de més del 40%, han de servir en bona part per millorar les condicions laborals d’aquesta professió en el sentit més ampli de la paraula i suposaran la incorporació de perfils molt diferents als actuals”.
Formació, ocupació de qualitat i finançament de tercers
El nou hub de Mont-roig comptarà, un cop acabat, amb un equip humà de més de 500 professionals, entre els quals s’hi comptarà personal del departament de R+D+i del grup, així com tècnics agrícoles, nutricionistes, operaris i assistents de control biològic, entre d’altres. Les obres de la primera fase del projecte, que inclou unes 10 ha d’hivernacles i el magatzem, s’iniciaran durant l’any 2026 i es preveu poder-hi començar a cultivar a principis del 2027.
A més, el centre es planteja com un espai per a la formació de futurs professionals de l’agricultura i l’horticultura a Catalunya, i per al creixement d’aquells que ja s’hi dediquen: “El hub de Mont-roig té el propòsit de transferir coneixement a d’altres professionals -explica Ametller-; des del grup tenim la ferma voluntat d’acompanyar també financerament els projectes de tercers que vulguin adoptar la tecnologia que implantarem en aquesta població”.
Des de la seu tarragonina, Ametller Origen potenciarà la creació d’estudis amb universitats i centres educatius per tal que estudiants de diverses disciplines puguin dur a terme part de la seva formació a les instal·lacions, i facilitarà la promoció interna dels col·laboradors contractats cap a posicions de més responsabilitat.