Nova ruta per l’itinerari històric d’Alcover

Les obres de remodelació del raval del Carme d’Alcover, incloses en el projecte “Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra”, es van recepcionar amb esmenes, després d’una visita per aquestes. Resta pendent la retirada del cablejat aeri per part de les empreses subministradores. A la visita hi van participar l’Il·lm. Sr. Mateu Montserrat, president del Consell Comarcal de l’Alt Camp; l’Il·lm. Sr. Robert Figueras, alcalde d’Alcover; el director del projecte, Anton Escarré, i Roger Mateu, d’Ediscat; la tècnica d’Assistència Municipal, Adriana
Cortasa i Andreu Balcells, d’Intervenció del Consell Comarcal; i Òscar Garcia -director- i Eduard Bosch, de l’empresa Tecnofirmes, adjudicatària de les obres.
Amb les obres, s’ha fet la nova pavimentació seguint el model de nucli antic, amb tot el vial a un mateix nivell i creant una zona de vianants entre el portal de la Saura i la torre de Ca Ballesté. La remodelació inclou la renovació les xarxes d’abastament d’aigua potable i contraincendis, i la de clavegueram, i s’han soterrat els encreuaments de les instal·lacions de baixa i mitja tensió, així com els de la xarxa de telecomunicacions, per millorar l’aspecte visual del Raval.
Aquesta actuació permet ampliar amb un nou tram la ruta cultural pel nucli antic d’Alcover, amb la unió del Museu d’Alcover, l’Església Nova i la torre de Ca Tatxó i n’enriquirà el discurs, ja que justament coincideix amb la zona on es localitzava l’activitat gremial que, durant el s. XVI, va ser la dinamitzadora de l’economia local i la gènesi de l’esplendor arquitectònica i cultural renaixentista d’Alcover.

Els treballs arqueològics realitzats paral·lelament a les obres han tret a la llum interessants vestigis del sistema defensiu de la vila en l’època medieval i moderna, la torre del Mussol i la del Cessari, dues de les divuit torres que va arribar a tenir la muralla d’Alcover en el s. XIV, i que junt amb la de Ca Ballesté protegien la part oest de la vila.
El projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra, inclou un conjunt d’actuacions impulsades per vuit municipis sota el paraigua del Consell Comarcal de l’Alt Camp amb cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) eix 6, tram local i el Pla
Territorial de Foment del Turisme de la Direcció General de Turisme. El director de l’obra de Foment de la ruta urbana, de gran valor cultural i arquitectònic, pel nucli antic d’Alcover és l’enginyer Anton Escarré París i l’import d’adjudicació és de 399.046,18 € (IVA inclòs).

UNA PASSEJADA EN EL TEMPS, LA RUTA CULTURAL PEL NUCLI ANTIC D’ALCOVER
A Alcover hi ha diversos monuments declarats béns culturals d’interès nacional. La Vila medieval, on conserva part de les muralles medievals, així com carrers, torres i cases d’aquesta època, l’Església Vella o de la Puríssima Sant, romànica del segle XII, així com el convent de Santa Anna, formen part del conjunt d’interès. Altres punts destacats serien el pont medieval sobre el riu de Glorieta, la Casa de la Vila, amb façana renaixentista, la plaça porticada, el Museu municipal d’Alcover, l’Església Nova i el barri jueu.
Durant la darrera dècada, a Alcover s’han embellit carrers, restaurat edificis històrics i restes patrimonials, arranjat façanes i paviments antics dels carrers i renovat el mobiliari urbà, per tal de millorar i sanejar les condicions d’habitabilitat del centre històric, incentivar el comerç local i, molt important, dotar el municipi d’un producte turístic de qualitat, atractiu i capaç de transmetre coneixement, posar en valor la nostra història i llegat patrimonial, cohesionar els ciutadans i crear noves sinergies dinamitzadores de l’economia local.
La museïtzació de l’itinerari cultural pel nucli antic s’ha anat completant a partir d’un seguit d’actuacions complementàries. Primer es va dur a terme l’edició d’un tríptic i una guia en format paper i digital, per facilitar la visita lliure, sense necessitat d’un guia. Poc després també s’adequava bona part del paviment antic dels carrers i es recuperaven espais públics per on es transitava, millorant molt el recorregut. Seguidament es van incloure, museogràficament, uns mòduls interpretatius a l’aire lliure i un servei d’audioguies. Tanmateix, es va crear un acollidor centre d’interpretació enmig del nucli antic, dins d’una torre medieval restaurada, la de Ca Tatxó, on una maqueta explicativa (amb so i llums) introdueix al visitant a la història de la vila i del nostre país, des de la seva fortificació fins a l’actualitat.
No obstant la important feina feta, pel que fa a la creació d’aquest nou producte turístic – avui dia ja consolidat- que fa valdre el nucli antic com espai patrimonial, és important seguir treballant per a millorar-lo mentre anem recuperant i restaurant el nostre patrimoni local. És per això que dins del pla estratègic global s’inclou una actuació per executar obres d’adequació del Raval del Carme i treure profit de l’antiga muralla, ampliar el discurs històric de la ruta i ampliar l’itinerari cultural d’Una passejada en el temps.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.