Noves activitats a la Casa Navàs

La Casa Navàs reobre per Setmana Santa

La Casa Navàs estrena una nova proposta per descobrir l’interior d’aquesta joia modernista construïda per Lluís Domènech i Montaner. La Visita Infantil: «El Jardí Màgic de Cal Navàs» està pensada per als més petits de la casa, infants d’entre 4 i 8 anys, amb l’objectiu de començar-los a introduir al Modernisme i al patrimoni cultural.
Un jardiner molt especial, replet de color i fantasia, conduirà els petits visitants per l’interior de la Casa Navàs mentre els explica la seva història a través d’un conte i de la màgia. Mitjançant els sentits –vista, olfacte, oïda i tacte– i mentre juguen buscant formes, colors i elements de la natura, els infants descobriran el Jardí Màgic de la Casa Navàs.
Més enllà d’incidir en les formes del Modernisme, durant la visita també es treballaran les pors com un sentiment normalitzat entre grans i petits. Gràcies a l’ajuda d’una tela màgica aprendrem a resoldre aquestes temors. L’experiència acaba amb un taller a l’antiga botiga tèxtil Sucesores Navàs. En aquest espai aprofundiran en les formes que té la Casa Navàs, i treballaran el mosaics i els vitralls a través de diverses manualitats.
La visita s’estrenarà el diumenge 17 d’abril en un doble passi matinal (10.30 h i 11.30 h) i es repetirà el dia de Sant Jordi a la tarda (17.30 h i 18.30 h). La durada de la visita més el taller és d’una hora i mitja i té un preu d’11 € per persona. La idea és que aquesta visita es programi puntualment dins del calendari anual de visites de la Casa Navàs. Les entrades ja estan a la venda al web www.casanavas.cat, a la porta de la Casa Navàs i a l’Oficina de Turisme de Reus.

Restauració i manteniment de l’escala de servei i del soterrani
Coincidint amb l’arribada de la Setmana Santa, la Casa Navàs reobre al públic l’escala de servei un cop finalitzades les obres de rehabilitació i manteniment que s’han dut a terme des del mes de gener. Les feines s’han centrat, principalment, en tres actuacions per millorar els espais que es trobaven més malmesos pel pas del temps. S’ha restaurat tota l’escala de servei, s’ha realitzat
una millora integral del sostre de la planta baixa i s’ha canviat l’obsolet parallamps que tenia la casa.
A l’hora de fer les feines de restauració s’ha treballat per preservar al màxim l’obra original dissenyada per Domènech fa més de cent anys. Primer s’ha netejat a fons l’estucat venecià de les parets i l’esgrafiat, així com també el marbre de les escales i el ferro de la barana. A continuació s’ha dut a terme el reblert d’esquerdes i fissures mitjançant injeccions amb un morter de calç i de pols de marbre, i s’han reintegrat cromàticament les parts restituïdes i estucades de nou amb veladures fetes amb pintures al silicat amb pinzell.
Especial atenció s’ha hagut de dedicar per reproduir els motius decoratius de l’escala en les parts on per culpa del pas del temps havien desaparegut. Per fer-ho, s’ha hagut de calcar la decoració original per fer una plantilla i traspassar-la a la nova paret. Amb un punxó s’han fet incisions per definir el contorn i una vegada hi havia el dibuix marcat a la paret, s’ha retirat la plantilla i han
començat les feines per rebaixar l’última capa de morter lliscat. Quan tota la base estava eixuta i consolidada ja només quedava pintar el dibuix reproduït amb pigments naturals.
Gràcies a tots aquests treballs, ara l’escala de servei llueix un aspecte molt similar al que Lluís Domènech i Montaner li va donar. Aquests treballs han estat fets per l’empresa reusenca Recop a partir d’un projecte arquitectònic signat pels arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador-restaurador Pau Arroyo. Tot aquest paquet de millores s’ha fet de manera paral·lela a la redacció d’una memòria detallada dels tractaments, les metodologies i els materials emprats durant tot el procés d’intervenció. Aquest seguiment també s’ha acompanyat d’un reportatge gràfic per disposar d’un document amb valor històric.
Més enllà del seu gran valor patrimonial, l’escala de serveis jugava un rol fonamental durant la seva època de màxima esplendor ja que connecta, interiorment, la zona de descans dels treballadors amb la resta de plantes de l’edifici.

Es reprenen les visites especials
Una vegada enllestida la rehabilitació de l’escala de servei, la Casa Navàs recupera totes les visites especials que s’havien aturat mentre s’executaven els treballs perquè no es podia accedir a la segona planta de l’immoble. Aquestes són les Visites Teatralitzades (10, 14 i 24 d’abril), les Visites Fotogràfiques (1 de maig) i les Nits Modernistes (29 d’abril). També es mantenen les Visites Vermut tots els dissabtes i diumenges a les 12 h i les 13 h i les Visites Guiades de dilluns a diumenge. Les entrades per a totes aquestes visites ja estan a la venda.


Presentació llibre Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya
La Casa Navàs presenta el llibre Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya, un ambiciós inventari amb prop de set-centes referències de l’arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre de finals del segle XIX i principis del XX. La nova publicació millora i amplia el contingut del seu precedent i es presenta amb una edició de gran format i de luxe que sobresurt pel seu rigor històric, disseny i espectacular apartat fotogràfic.
L’obra està estructurada per comarques i mostra les edificacions d’un centenar de municipis amb un excel·lent i inèdit treball fotogràfic. Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya ja està disponible a les llibreries i es presentarà formalment el 12 d’abril a les 19 h a la Casa Navàs.
Amb aquest llibre es vol posar en valor tot el patrimoni modernista de les comarques del sud de Catalunya.
Per donar aquesta imatge d’unitat i fortalesa, la presentació comptarà amb la presència d’alguns alcaldes de les capitals comarcals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, dels presidents dels seus Consells Comarcals, així com la presidenta de la Diputació de Tarragona, la directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, la delegada del Govern de
Catalunya a Tarragona i el subdelegat del Govern d’Espanya a Tarragona. Per poder assistir de
públic a la presentació del llibre, cal enviar un correu a info@casanavas.cat.

Torna el Navàs Market
Aquest Sant Jordi arriba la quarta edició del Navàs Market, un projecte impulsat per tres artistes de la ciutat de Reus amb l’objectiu de mostrar l’art i l’artesania que es produeix al territori. En total seran 21 els paradistes que mostraran els seus productes entre el 22 i el 23 d’abril a l’antiga botiga tèxtil de la Casa Navàs. S’hi podrà trobar tot tipus d’obres manufacturades com joies, tèxtil, productes de cosmètica i higiene personal, quadres o ceràmica.
La Casa Navàs també posarà una parada a la porta de la botiga el dia de Sant Jordi amb els llibres de la casa i ofertes especials de visita. Com ja és habitual, també decorarà la façana de la casa amb desenes de roses i amb la senyera.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.