Palmarès de la 1a edició dels Neurotalent Games

Claudia Goenaga, estudiant de 1er d´ESO al centre Lestonnac de Tarragona, ha estat la guanyadora de la primera edició dels Neurotalent Games, una iniciativa de la Fundació Rosa Maria Vivar que té com objectiu sensibilitzar sobre la importància d’entrenar les capacitats neuroplàstiques durant totes les etapes de la vida per fer front a l’envelliment natural del cervell i a malalties neurodegeneratives com l´Alzheimer.

La jove estudiant ha estat la millor de 5.300 participants i en la jornada d´avui ha aconseguit superar a  32 finalistes de tota Catalunya desprès de realitzar  exercicis en els que han tingut que relacionar seqüències d’imatges i s´han enfrontat, per exemple, a una retenció auditiva de paraules sense connexió, al temps que posaven a prova la seva capacitat de concentració.

La segona classificada ha estat la també tarragonina Mar Rodríguez García de l’Institut de l’Arboç (l´Arboç-Tarragona) i el tercer lloc ha sigut per Amanda Roque, estudiant de l´Institut Ventura Gassol de Badalona.

La Fundació Rosa María Vivar, dedicada a impulsar projectes que contribueixin a crear coneixement i a sensibilitzar sobre l’Alzheimer, ha posat en marxa aquesta iniciativa amb el suport de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) i de la conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya, així com la col·laboració de la Fundació La Caixa.

La  memòria és un procés possible gràcies a la capacitat neuroplàstica del cervell,  que és la qualitat que permet a les neurones regenerar-se tan anatòmica com funcionalment. Aquesta capacitat disminueix amb l’edat. Per aquest motiu, la comunitat científica recomana treballar la memòria en totes les franges d’edat per disposar en la vellesa d’una millor reserva cognitiva com a mida preventiva per millorar la qualitat de vida de les persones grans.

Segons els experts,  l’adolescència es un moment determinant en la maduració d´alguns processos y regions cerebrals, motiu pel qual es important treballar les funcions cognitives. A 1r d’ESO,  la memòria declarativa (la de les dades i la seva relació) té ja un bon punt de maduresa, però altres capacitats encara no s’han desenvolupat completament.

Els Neurotalent Games tenen com a finalitat que els joves estudiants, les seves famílies i el professorat siguin conscients de la importància de l´entrenament cognitiu ja que promou una bona salut cerebral i contribuirà a un envelliment saludable futur”, afirma Margarita Oliva, presidenta de la Fundació Rosa María Vivar. En el marc dels Neurotalent Games també s´ha fet formació a 500 professors.

Els resultats d´aquesta primera edició serviran per posar en marxa un estudi per conèixer millor com son els processos cognitius associats a la memòria com l´atenció, la percepció, la categorització, l’esquematització, la consciència i la meta memòria.

La Fundació Rosa María Vivar, amb seu a la ciutat de Reus i àmbit d’actuació català, va néixer de la iniciativa de la família Oliva Vivar. L’entitat treballa per millorar la vida de les persones que pateixen Alzheimer, no des de la perspectiva assistencial sinó en la creació d’iniciatives i projectes estratègics, així com en facilitar la transferència de coneixement sobre la malaltia com a element transformador

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.