Pedra a la Pobla de Cèrvoles 

Ester Borràs Giol

La Pobla de Cèrvoles es troba a la comarca de Les Garrigues, coneguda pel seu oli d’oliva verge. A la Pobla, a més a més d’oliveres, també hi tenen alguna vinya i algun camp d’ametllers, però en aquest article us parlaré d’un altre element que trobem en els camps que l’envolten: les construccions fetes de pedra. 

Comencem per les cabanes de pedra seca, anomenades també cabanes de volta. Són ben diferents de les que puguem trobar a Santes Creus, a Mont-roig o a la Serra de l’Argentera-Pradell, especialment perquè són força més grans, més àmplies, amb diversos habitacles a l’interior (per a persones i animals), algunes fins i tot amb entresolat. També es caracteritzen per la porta d’entrada: està emmarcada per carreus i té la seva llinda, però a més a més, es troba envoltada per un arc de mig punt o ogival, que, al seu torn, està envoltat per les pedres que conformen la façana. D’acord amb l’any que algunes tenen inscrit a la llinda, són d’entre mitjans del segle XIX i principis del XX. Algunes d’aquestes cabanes també compten amb una cisterna, construïda amb la mateixa tècnica que les casetes, és a dir, la pedra en sec. 

Però al terme de la Pobla de Cèrvoles hi ha un altre punt d’interès: les restes d’un castell d’època andalusina. Situat en un turó de roca, no només ens criden l’atenció les poques parets que queden dretes, també podrem observar, esculpits sobre la roca, els reguerons d’un molí d’oli de ginebró i alguns receptacles aïllats. Mentre que uns curiosos forats simètrics tallats a la roca ens obriran les portes a l’elucubració de quina devia ser la seva utilitat.

GEPEC 

Consulteu l’agenda a: www.gepec.cat 

Més informació: 

977 331 142 o secretaria@gepec.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.