‘Percepcions literàries – Intuïcions visuals. 1940-1973’ de Morató Aragonès

La ciutat de Reus reprèn els actes commemoratius del Centenari Morató Aragonès i ho fa amb dues exposicions complementàries que s’inauguren el mateix 8 de setembre.

La llum calidoscòpica de Morató Aragonès 1974-2006, a la galeria Anquin’s, ens permet redescobrir la segona maduresa de l’artista, aquella que va fixar en l’imaginari col·lectiu l’estil Morató Aragonès. Un segell inconfusible en el qual sempre es va destacar la lluminositat cromàtica, construïda amb un tractament de la matèria i una tècnica pictòrica que l’apropaven al treball d’orfebreria, amb infinites i insospitades facetes.

Les obres, tan de petit com de gran format i que podran ser adquirides, són quasi inèdites, ja que havien estat closes en l’àmbit privat. Els paisatges de costa, muntanyes i pobles d’interior, figures i cafès conformen aquest ampli univers moratonià d’esplendorosa plenitud.

La proposta s’acompanya d’una sèrie de documents i fotografies provinents de l’Arxiu Morató Aragonès que emmarquen visualment aquestes èpoques creatives i és també un homenatge a un dels pintors històrics de la galeria, que des de 1974 hi va exposar de manera habitual i on el 2006 va realitzar la seva darrera exposició.

Percepcions literàries, intuïcions visuals 1940-1973 és el títol de la mostra que presenta el Centre de Lectura de Reus, un lloc representatiu en la vida de Morató Aragonès, testimoni de les primeres èpoques de l’artista, on va exposar en repetides ocasions i on va celebrar els 30 anys de professió. Des de les seves sales vam assistir a la formació d’una personalitat pictòrica que va transitar per diverses etapes fins aconseguir un llenguatge al límit de la representació.

L’exposició que ara s’hi presenta es centra, d’una banda, en una aproximació visual a aquest llenguatge de frontera, focalitzant la mirada de l’espectador en l’acurat treball del pintor, que transcendeix els temes tractats. Un apropament que es fa a través de fotografies en mode macro i fragments de diverses obres que ajuden a entendre la riquesa cromàtica i la gestualitat matèrica que sustenten la seva figuració essencial. D’altra banda, una selecció de fotografies de l’arxiu personal del pintor i una selecció de referències literàries ens apropen a l’univers mental construït al voltant de les seves ciutats i entorns més significatius: Ronda, Tetuan, Roma, Venècia o París, que acomboien èpoques i sentiments.

En la mateixa mostra es presenta el vídeo del projecte “Inspiracions Morató Aragonès”, on vint escriptors catalans contemporanis reciten els textos que han escrit inspirats en obres del pintor: Teresa Saborit, Cristina Fornós, Jesús M. Tibau, Coia Valls, Àngel Martí, Emili Gil, Andreu Alanyà, Emigdi Subirats, Agustí Masip, Montse Farrés, Cinta Galiana, Agustí Clúa, Miracle Sala, Conxita Jiménez, Mònika Escuer, Àngel Lluís Carrillo, J. Lluís Bargalló, Òscar Ramírez i Pilar Garriga.

Dades de les Inauguracions:

Centre de Lectura: 19:00 (carrer Major, 15. 43201 Reus)

L’exposició romandrà oberta fins al 30 de setembre.

Galeria Anquin’s: 20:00 (carrer Campoamor, 2. 43202 Reus)

L’exposició romandrà oberta fins al 14 d’octubre.

Visites Comentades a les exposicions: Dissabtes: 16, 23 i 29 de setembre.

11.00 : Centre de Lectura.

12.30: Galeria d’art Anquins.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.