Presentació del llibre ‘Hijos Ingratos’ del magistrat Pascual Ortuño

El Palau Bofarull de Reus va acollir la presentació del llibre Hijos Ingratos, del magistrat Pascual Ortuño.

La presentació del llibre s’emmarcava en la commemoració del Dia Europeu de la Mediació i va aplegar una quarantena de persones entre autoritats, professionals de l’Administració de Justícia, membres de l’advocacia i mediadors, entre altres.

Atesa la seva condició de jutge i valent-se de casos reals, Ortuño va dibuixar com la gestió de determinades situacions familiars poden desembocar en conflicte i acabar amb casos de “fills ingrats” o d’ingratitud. El llibre recull casos reals on segurament tothom podrà reconèixer persones conegudes, o fins i tot familiars, que han viscut situacions similars a les exposades, i com en moltes ocasions la recerca d’una solució jurídica al conflicte no és ni la més adequada ni la més ràpida.

A l’acte, en format de taula rodona, Sofia Jordà, magistrada del Jutjat de Primera Instància núm. 2 de Reus; Montserrat Vilella, regidora de Serveis Socials i directora general d’Autonomia Personal i la Discapacitat, i Emma López, mediadora, van ajudar a desgranar els capítols del llibre. La taula col·loqui va explorar la mediació com a mecanisme de gestió dels conflictes familiars que van més enllà del divorci i els ponents van acompanyar posant el punt de mira en l’atenció als menors amb discapacitat; els mites i les creences sobre l’herència avançada de les legítimes en vida encara dels progenitors; en com resoldre un conflicte derivat d’una successió hereditària quan el causant, evidentment, ja no hi és, etc.

Segons Ortuño, el sistema judicial té certa capacitat d’intervenció en els conflictes (familiars) quan els fills són menors d’edat, però, què passa amb les relacions entre pares i fills quan aquests ja són majors d’edat? O davant d’un conflicte, una vegada abordat judicialment, què en fem del patiment de les parts? S’explica, també, l’onada de gent gran, la majoria d’elles en residències de la tercera edat, que reclamen l’eliminació de la legítima, per exemple.

Tant Ortuño com la resta de ponents van insistir en la necessitat de promoure la mediació i en la importància d’entendre els conflictes atès que moltes vegades, quan un conflicte arriba al jutjat, el component jurídic és el de menys, el més important és l’entesa i l’acord entre les parts en conflicte. Cal aprendre a analitzar els conflictes, a entendre’ls i a derivar-los.

També es va presentar el “Projecte Ariadna”, promogut pel mateix Ortuño, que pretén recuperar el vincle trencat entre descendents adults amb els seus progenitors.

La directora dels Serveis Territorials de Justícia a Tarragona, Mònica Solé, qualifica l’acte d’una “bona oportunitat per continuar treballant en la difusió dels avantatges de la medicació, ja que cal fer arribar les bondats d’aquest mecanisme a les principals parts implicades, a les parts en conflicte, perquè vegin la mediació com una eina més que té beneficis de temps i costos, tant personals com econòmics”. Mònica Solé  recorda que qualsevol persona interessada en engegar una mediació o simplement en rebre informació pot contactar amb el Centre de Mediació trucant al 977 25 07 55 o enviant un correu electrònic a mediacionstarragona.justicia@gencat.cat.

L’acte va ser organitzat pel Departament de Justícia a Tarragona, l’Ajuntament de Reus, la Càtedra Habitatge de la URV i la Consultoria SAÓ i va comptar amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.