Preservació del patrimoni documental de l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal de Reus traslladarà aquesta setmana el «Plànol de la ciutat de Reus», realitzat l’any 1893 per l’arquitecte Pere Caselles, al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, situat a Valldoreix.

Es tracta d’una nova intervenció dins del consolidat projecte de restauració de patrimoni documental que s’està duent a terme en els darrers anys des de l’Arxiu Municipal. La finalitat d’aquestes actuacions és anar protegint i preservant documents de gran valor històric de la ciutat i , alhora, mitjançant la digitalització, posar-los a l’abast de la ciutadania perquè els pugui consultar. Les accions van acompanyades d’activitats de difusió on s’explica el document i es contextualitza.

L’arquitecte Pere Caselles i Tarrats (Reus, 1864-1936) va accedir al seu càrrec – com a arquitecte municipal- a inicis de 1891 i, tal com indica Anton Pàmies Martorell, arquitecte-urbanista estudiós de l’obra de Caselles, va destinar molt de temps a fer aixecaments de plànols  de la ciutat en diferents anys, continuant la tradició del seu antecessor Francesc Borràs i Soler i,  abans,  en Sebastià Cabot o el mestre d’obres Baudilio Ribot, a mitjans del segle XIX.

El document objecte de restauració és un d’aquest plànols que, sobretot destaca, a més de la seva importància històrica i urbanística, per les seves grans dimensions (5,5 m x 5,3 m). El plànol està  format per tres fragments que conformen el dibuix complet de la ciutat de Reus de l’any 1893. Inclou els noms dels carrers i l’acotació de l’amplada de la façana de les finques.

El suport és en paper i està adherit sobre tela de cotó. Pel que fa a l’estat de conservació cal dir que presenta deformacions i estrips al llarg del perímetre, i esquerdes a la part central. La proposta de restauració contempla, a més dels processos bàsics efectuats en documents d’aquestes característiques, corregir les deformacions, consolidar els estrips de la tela i del paper, i reintegrar les pèrdues. Finalment, es farà una reproducció fotogràfica del document.

La intervenció es durà a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, al taller de Document, Obra gràfica i Fotografia.

L’Ajuntament de Reus va demanar un subvenció al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per fer front als 10.476,06 € del cost de la intervenció. El mes de juliol es va resoldre aquesta subvenció que va atorgar 3.142,00 € per al projecte.

Es preveu que els treballs de restauració finalitzin a finals d’aquest any 2022 i que l’any 2023 se’n faci una presentació pública.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.