Quaranta-dues parelles lingüístiques més al Voluntariat per la llengua de Reus

Quaranta-dues parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) es van formalitzar el passat divendres 3 de maig a la sessió de presentació de la trenta-vuitena edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus. Entre aquestes parelles, n’hi ha vint-i-cinc de noves i disset que continuen d’edicions anteriors.

M. Dolors Sardà, regidora d’Ensenyament i Política LingÜística i presidenta del CNL, va destacar la importància d’aquest programa en l’extensió de l’ús social del català i va donar les gràcies a tots els participants que el fan possible. Al seu torn, Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus, va inaugurar la sessió de presentació de les parelles i va agrair a tothom l’assistència i la implicació en el programa.

Seguidament, el reconegut arqueòleg i historiador Jaume Massó va oferir als assistents una breu xerrada sobre l’edifici que acollia l’acte: el Castell del Cambrer, l’únic testimoni del Reus medieval, que data del segle XII. Aquest edifici, que havia funcionat com a Arxiu Històric Comarcal, va ser renovat i recentment s’ha reobert al públic per fer-hi exposicions, xerrades i actes culturals.

Després, les tècniques responsables del programa, Rut Ortiz i Mireia Romeu, es van encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè l’experiència com a membres d’una parella lingüística resulti ben positiva. En aquest sentit, van detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l’hora de conversar i van destacar el grup de conversa Fem un beure?, que té com a objectiu parlar en català en un ambient informal. Aquesta iniciativa és oberta a tothom, es formi part o no del VxL, i aquest mes de maig es durà a terme cada dimecres a les 18 h a El Racó del Vermut, al centre comercial del Pallol.

Altres activitats que s’oferiran a les parelles lingüístiques d’aquest trimestre perquè voluntaris i aprenents coneguin el patrimoni de la ciutat al mateix temps que conversen en català seran les visites guiades al Centre de Lectura i a la Casa Navàs de Reus.

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s’enriqueixen mútuament.

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 135.000 parelles

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.