Quaranta-dues parelles lingüístiques més al Voluntariat per la llengua de Reus

Voluntaris i aprenents es van conèixer en una sessió formativa al Mas Iglesias i van gaudir d’una visita guiada al Centre de la Imatge de Reus (CIMIR)

Divendres passat, quaranta-dues parelles lingüístiques del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) van assistir a la sessió de presentació de la trenta-sisena edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus.

M. Dolors Sardà, presidenta del CNL, va destacar la importància d’aquest programa, que enguany celebra el quinzè aniversari, en l’extensió de l’ús social del català a través de les més de 125.000 parelles lingüístiques que s’han format arreu de Catalunya durant aquest temps.

Al seu torn, Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus, va remarcar que a banda de conèixer gent nova i practicar la llengua des de qualsevol racó del món, el VxL ofereix molts altres avantatges, ja que els participants disposen d’un carnet amb el qual poden obtenir promocions i descomptes tant en entitats del municipi com fins i tot en quioscos digitals.

La tècnica responsable del programa, Rut Ortiz i Mireia Romeu, es va encarregar de donar als participants informacions i instruccions perquè la seva experiència com a membres d’una parella lingüística resulti ben positiva,  i Mireia Romeu, dinamitzadora també del Voluntariat per la llengua, va detallar alguns dels materials lliurats a les parelles que poden utilitzar a l’hora de conversar, com les lectures del material Llegir per parlar, llegir per aprendre i Parlem tu i jo, que dediquen els últims números a la figura de Pompeu Fabra.

Tot seguit es van fer fotografies de les parelles, la foto de grup i una visita guiada pel Centre de la Imatge (CIMIR).

Els voluntaris inverteixen una hora setmanal durant deu setmanes a conversar en català amb l’aprenent a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en aquesta llengua en un ambient distès, mentre fan noves amistats i s’enriqueixen mútuament.

Per aconseguir-ho, les parelles lingüístiques poden participar en les activitats que el CNL organitza per a elles. A banda de la visita guiada al CIMIR, aquest trimestre destaquen la continuació del projecte “Fem un beure?”, l’assistència a un concert de música clàssica i la visita a l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”. També podran gaudir d’una visita al Cementiri de Reus de la mà del programa “Quedem?” d’Òmnium Cultural.

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 125.000 parelles

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.