Amb motiu de la celebració el proper 22 de maig del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, s’han programat diverses activitats impulsades des de diferents departaments municipals sota el lema “Renaturalitzem la ciutat, reconnectem amb la natura”.
Patis x Clima
Patis x Clima és un programa desenvolupat per El globus vermell que des de la seva posada en marxa el 2017 ha impulsat projectes de renaturalització d’entorns escolars, una bona mostra dels quals es podran veure a l’exposició que s’ha organitzat al vestíbul de la Biblioteca Pere Anguera, i que estarà oberta al públic des d’aquest 14 de maig fins al 2 de juny.
En aquests moments, Patis x Clima està desenvolupant a Reus el projecte de renaturalització a l’Escola Eduard Toda. Aquest projecte neix a partir de la convocatòria oberta que es va fer a finals de desembre a les escoles de tres ciutats de Catalunya: Manresa, Sant Adrià del Besós i Reus. En el cas de Reus, entre les escoles que van presentar-se a la convocatòria es va escollir l’Escola Eduard Toda, i des del passat mes de febrer tota la comunitat escolar, amb la implicació de l’Ajuntament de Reus, ha treballat amb l’equip d’El globus vermell per al redisseny del seu espai exterior.
RENATUReus
L’Ajuntament de Reus està impulsant projectes de renaturalització d’entorns escolars en el marc del projecte RENATUReus, un projecte que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next Generation-EU. En concret, es tracta de quatre intervencions a les escoles Marià Fortuny, Pompeu Fabra, General Prim i Teresa Miquel.
Per donar a conèixer aquests projectes de renaturalització, així com els plantejaments pedagògics i de sostenibilitat que hi ha al darrere, el 22 de maig tindrà lloc una jornada coorganitzada amb Patis x Clima Catalunya. La jornada s’iniciarà al matí amb una activitat formativa adreçada a mestres i docents i a totes aquelles persones que organitzen activitats en entorns renaturalitzats com els patis escolars. L’activitat, que tindrà lloc a la biblioteca Pere Anguera, anirà a càrrec d’El globus vermell. Les inscripcions es poden realitzar des d’aquest link.
A la tarda, la jornada inclou diferents ponències i una taula rodona. Així, en un primer bloc Josep Anglès, arquitecte de l’Ajuntament de Reus, exposarà les actuacions previstes a les escoles General Prim, Marià Fortuny, Pompeu Fabra i Teresa Miquel dins del projecte RENATUReus; Mamen Artero, d’El globus vermell, presentarà el projecte del pati de l’Escola Eduard Toda, i Núria Sabaté, directora de l’Escola Marià Fortuny, aportarà la visió dels processos de renaturalització des de les mateixes escoles. A continuació, Marc Montlleó, biòleg, director de Projectes Ambientals de Barcelona Regional, parlarà sobre “La renaturalització de les ciutats”, una ponència que donarà pas a una taula rodona centrada en els “Beneficis i reptes de la renaturalització a l&rsquo ;escola”, en què a més de Marc Montlleó participaran Josep M. Solé, arquitecte i urbanista, professor de la URV i investigador en dinàmiques urbanes, i Anton M. Salvadó, arquitecte, gerent de l’Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament de Reus.
Una biblioteca de llavors
Des de les Biblioteques Municipals, a més d’acollir l’exposició de projectes de Patis x Clima i la jornada del 22 de maig, s’han organitzat també diferents activitats emmarcades en la Setmana de la Natura dins del cicle On/Off. Entre aquestes activitats, el dia 23 de maig tindrà lloc la projecció del documental “De Quijotes y semillas”, una pel·lícula de Patxi Uriz i Jordi Matas que es podrà veure el dijous 23 de maig, a les 19 h, a la Biblioteca Pere Anguera, amb la presència dels autors. Aquest acte donarà el tret de sortida al projecte de Biblioteca de llavors de les Biblioteques Municipals de Reus.
Prèviament, el mateix dia 23, a les 17.30 h, la sessió de contes del cicle “La cotorra m’ha dit. Contes per la Igualtat”, tindrà lloc a l’espai del Roserar Joaquima Gallisà de Mas Iglesias.
És primavera
Aprofitant que l’arribada del bon temps convida de manera especial a estar en contacte amb la natura, des del projecte RENATUReus, amb la col·laboració de la Regidoria de Via Pública s’ha impulsat una campanya a les xarxes socials municipals per donar a conèixer part del patrimoni natural que la ciutat posa a l’abast de les persones, de manera especial la xarxa de parcs urbans. Els espais de floració en rotondes i parterres que aquests dies són un reclam per a la vista i conceptes bàsics relacionats amb la gestió dels espais verds des de criteris de sostenibilitat són també temes centrals d’aquesta sèrie de publicacions.