“Reus és Nadal” incrementa els visitants a la ciutat

Aquest diumenge 7 de gener s’ha donat per finalitzada la campanya “Reus és Nadal», una iniciativa de promoció de la ciutat, el comerç, el turisme, la restauració i la cultura que ha estat vigent entre el 24 de novembre i el 7 de gener. La campanya de Nadal 2017 ha estat una experiència que vinculava comerç, cultura i tradicions en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana Reus 2017. Els primers indicadors confirmen que la campanya ha estat una eina útil per fomentar la dinamitzaci&oa cute; comercial i la projecció de ciutat durant el període nadalenc, tant en dates prèvies com durant els dies centrals de les festes, de manera que s’ha atret un major nombre de visitants a Reus en comparació amb campanyes anteriors.

La regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, i els representants de diferents entitats comercials de la ciutat han presentat aquest dilluns el balanç de la campanya nadalenca a la ciuat que han realitzat durant la reunió de la Taula de Comerç, els resultats de la qual s’han valorat de manera positiva.

Seguint el lema principal de la campanya «Reus és Nadal» la ciutat s’ha tematitzat i ha presentat diferents espais que han esdevingut els escenaris on s’han desenvolupat activitats especials. El centre de Reus ha estat l’escenari de 9 àmbits temàtics on s’han pogut veure els principals espectacles i activitats de Nadal: sis amb un emplaçament concret («La màgia del gel», «Temps d’espectacle», «Mercat de Nadal i arbre de Nadal», «Nadal artesà», «Nadal al Gaudí Centre» i «Hola 2018») i la resta («Passejant pel Nadal», «Reis Reus» i «El nadal més tradicional») que agrupaven la resta d’espectacles i activitats programades durant els dies de la campanya.

Entre aquests esdeveniments destaquen l’organització dels espectacles de format més gran, com el del dia de l’encesa de l’enllumenat de Nadal i els de tots els que ha durat la campanya, i que al llarg de sis setmanes han convertit la plaça de Prim i la plaça del Mercadal en un gran escenari a l’aire lliure, seguint la llarga tradició cultural i de festivals de la ciutat. Aquestes actuacions han gaudit d’una gran afluència de públic. Seguint aquesta línia d’organització d’espectacles, també s’ha apostat per la realització d’espectacles itinerants de més petit format pel centre de la ciutat.

En aquesta campanya també s’han consolidat la plaça de la Llibertat com a espai lúdic, amb la pista de patinatge sobre gel i les atraccions de fira, i la plaça del Mercadal, com a espai dels actes tradicionals, amb el Mercat de Nadal, l’arbre i la benvinguda a l’any nou.

Per a la promoció de l’extens programa d’activitats s’ha realitzat una important campanya de publicitat (premsa escrita, ràdio, mitjans digitals i televisió) dirigida a tota a la demarcació. D’altra banda, les xarxes socials, l’app Reuscity, l’agenda de reus.cat i l’edició de la programació de Nadal també han estat altres eines de divulgació de tota la informació dels actes organitzats durant aquestes dates.

Tal i com ha recordat la regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, els indicadors analitzats des de l’Agència Reus Promoció, en col·laboració amb les entitats comercials de Reus, confirmen la bona acollida per part de la ciutadania i visitants i la utilitat de la campanya com a eina de dinamització comercial i de promoció de ciutat.
Els principals indicadors objectius que s’han analitzat per valorar la campanya són els següents:

Aparcaments municipals
La xifra d’usuaris als aparcaments municipals ha crescut durant la campanya de Nadal, amb un total de 218.178 vehicles (5.047 vehicles/dia) del 24 de novembre al 5 de gener, xifra que suposa un increment de 0,53% en relació al mateix període de l’any passat.
Els aparcaments que han augmentat en ocupació durant la campanya de Nadal han estat La Pastoreta (+15,82%), Passeig Prim (+14,08%) i St. Ferran (+11,50%).

Vianants
Les dades del trànsit de vianants s’han pogut extreure de l’explotació de la informació del servei Reus Wifi, que indica el nombre de persones que circulen davant dels diferents punts wifi distribuïts per la ciutat. Encara amb dades provisionals i que corresponen només al període del 23 de desembre al 6 de gener, destaquen dos dels punts wifi més cèntrics, a la plaça Mercadal i a la plaça Prim cantonada carrer Llovera. Fent l’extrapolació de que el 60% dels vianants tenen el wifi obert, més de 78.000 persones van passejar per davant d’aquests punts durant aquests dies concrets de la campanya de Nadal.

Pista de patinatge sobre gel
Fins al dia 7 de gener un total de 13.228 persones han passat per la pista de gel instal·lada a la plaça de la Llibertat, una xifra lleugerament inferior a la del 2016 degut a les inclemències del fort vent de principis de gener.
A aquesta xifra cal sumar-li més de 1.892 infants de les 28 escoles i altres centres educatius i de lleure de Reus que han pogut patinar gratuïtament, gràcies a l’acord a què es va arribar amb l’empresa gestora de la pista de gel.

Atraccions de Fira
Uns 35.000 nens i nenes han pujat en alguna de les atraccions de fira instal·lades a la zona lúdica de la plaça de la Llibertat entre l’1 de desembre i el 7 de gener, cosa que representa un decrement respecte l’any passat que s’atribueix al mal temps a causa de les fortes ventades. Aproximadament, uns 7.500 usuaris han gaudit de les atraccions amb els vals 2×1 que oferien els comerciants de la Unió de Botiguers i que també es van distribuir a les escoles de Reus.
D’altra banda, a través de la Regidoria de Benestar Social i amb la col·laboració del Grèfic (Gremi de Firaires) es van distribuir 1.000 vals gratuïts per a infants que es troben en situació de risc i/o vulnerabilitat social.

Xarxes socials
L’activitat a internet, a les xarxes socials i a l’app de promoció de ciutat s’ha incrementat significativament. El web de l’Agència Reus Promoció ha incrementat un 25% el trànsit en relació a l’any anterior. L’App Reus City ha tingut 7.797 usuaris i 53.417 pàgines vistes i el pic de consultes es va registrar el dia de la Cavalcada de Reis.

Els perfils de Reus Promoció a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram han incrementat un 15% respecte de l’any anterior els seus seguidors i ja superen els 12.000. També ha crescut l’activitat a les xarxes (publicacions, opinions, “m’agrada”, interaccions, consultes, retuits…): a Facebook 91.229 persones han vist les publicacions, un 76% més que la passada edició i les interaccions amb les publicacions han augmentat un 15%. Quant a Twitter, les piulades han augmentat en un 10% les impressions (les vegades que s’han vist les piulades) i les imatges penjades a Instagram han generat 5.538 interaccions (comentaris i “m’agrada”). Pel que fa als continguts, destaca especialment el vídeo promocional de la campanya per donar a conèixer les activitats de la campanya «Reus és Nadal», que han vist més de 13.000 persones en el cas de Facebook.

Usuaris del servei de ludoteca «El Nadal més modernista» del Gaudí Centre
Els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener, un total de 280 nens i nenes d’edats compreses entre els 4 i els 10 anys van participar als tallers de manualitats que es van realitzar al Gaudí Centre, amb l’objectiu d’oferir un servei de ludoteca gratuït a ciutadans i visitants de la ciutat. Aquesta acció és la primera vegada que es realitza al Gaudí Centre Reus, i era una de les novetats d’aquesta campanya de Nadal.
Per procedències, un 82% han estat de Reus, 14% de la resta de Catalunya, 3% resta Espanya i 1% de França, respectivament.

Visitants al Gaudí Centre
Un total de 2.622 persones han visitat el Gaudí Centre Reus, un 19% més que el mateix període de l’any passat.
Per procedències els grups organitzats catalans s’han incrementat un 236%. Pel que fa als individuals, cal destacar el significatiu augment dels visitants de Reus, gràcies a les activitats programades durant aquesta campanya, amb uns resultats de: 19% de Reus, 38% de Catalunya, 16% d’Espanya (València 29%, País Basc 21% i Madrid 11%) i 27% d’internacionals, entre els quals destaca el turisme francès (41%).

Visitants al pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata
El pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata ha rebut 1.041 visitants, inclosos els 131 visitants de la jornada de portes obertes, un 50% més que les mateixes dates de 2016.
Per procedències, s’observen els següents resultats: 15% de Reus, 58% de Catalunya, 20% d’Espanya (València 53%, Andalusia 13%, País Basc 7% i Madrid 6%) i 7% d’internacionals, entre els quals destaca el turisme francès, amb un 53% sobre el total de visitants estrangers.

Visitants al campanar
Amb la implantació de la polsera turística Visit Reus aquest estiu, un dels edificis que s’ha obert al visitant individual és el campanar de la Prioral de Sant Pere, que durant la campanya de Nadal ha estat obert dissabtes, diumenges i festius.
Durant aquests dies ha rebut un total de 419 visitants. Per procedències, hi ha les dades següents: 23% de Reus, 58% de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona, 12% d’Espanya, entre els quals destaquen els valencians (35%) i aragonesos (20%), i 7% d’internacionals, entre els quals, tornen a destacar els turistes francesos amb un 45%.

Visitants Casa Navàs
El total de visitants durant aquest període ha estat de 157 persones. La xifra no ha variat pel que fa l’any passat, atès que no hi ha cap variació pel que fa a la quantitat de places disponibles entre un any i l’altre. Del total de visitants destaca el provinent de Catalunya (57%) i de Reus (29%), mentre que el turista francès destaca amb un 75% sobre el total de visitants internacionals.

Consultes oficina de turisme
Les consultes a l’Oficina de Turisme s’han incrementat en un 20% respecte de les mateixes dates de l’any passat.
Les principals procedències de les consultes són:
68% Catalunya
21% Espanya
11% Internacional

Cal destacar que el 36% de les consultes dels visitants catalans són fetes per gent de Reus, cosa que suposa un increment d’un 15% respecte el mateix període de l’any anterior. Aquest percentatge és molt significatiu i respon al paper de l’oficina de turisme com a oficina d’informació de la Campanya de Nadal i de les noves activitats encetades com el servei de tallers i ludoteca del Gaudí Centre.

Dels visitants espanyols els més destacats continuen sent els provinents de la Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid i País Basc i, pel que fa als internacionals, els francesos i els britànics.

De les consultes, destaca amb un 70% les referents al turisme cultural, xifra que es manté amb comparació amb les consultes del mateix període del 2016. Destaca, també, amb un 12% les referents al turisme gastronòmic, cosa que representa un augment d’un 49% respecte les mateixes dates de l’any anterior.

 
Ocupació hotelera
L’ocupació dels hotels de Reus es considera satisfactòria per part dels respectius establiments consultats. La xifra de l’ocupació hotelera ha estat lleugerament superior respecte de les mateixes dates de l’any 2016.

Pel que fa les procedències, segons les informacions dels establiments són: visitant català amb un 44%, visitant estatal amb un 30% i visitant internacional amb un 26%, del qual destaca el visitant francès, amb un 20% sobre el total de visitants internacionals.
Pel que fa al perfil dels hostes, es tracta, majoritàriament, de públic familiar i parelles d’entre 35 i 65 anys que fan estades d’entre 2 i 3 nits.

 
Col·laboració público-privada
La campanya ha estat possible gràcies a la implicació i el patrocini del sector privat, amb la col·laboració de dues empreses de la ciutat, Teixidó Òptiques i Vermut Miró, que amb la seva aportació han contribuït a l’èxit d’aquesta campanya de Nadal.

D’altra banda, la campanya s’ha consensuat amb el sector comercial de la ciutat i ha tingut la participació de totes les entitats comercials, que han organitzat les seves pròpies accions d’animació de Nadal i han sumat activitats a la campanya:

  • Mercat Central, Mercat del Carrilet i Marxants (16.500 euros en vals de compra, lots, regals i actuacions)
  • Unió de Botiguers de Reus (campanya publicitària a TV3)
  • El Tomb (passeig amb tartana, del 24 de novembre al 4 de gener)
  • Passeig comercial El Pallol (activitats infantils i actuacions musicals, autòmats, pessebre gegant, tió solidari…)
  • La Fira Centre Comercial (enllumenat i activitats de dinamització a l’interior del centre).

Enllumenat de Nadal
Aquest any s’ha consolidat el model de decoració nadalenca dels carrers de Reus, unificant criteris i models d’enllumenat. Els motius decoratius instal·lats als 23 carrers i places del centre de la ciutat són de tecnologia led, més eficients i sostenibles. A la plaça Prim, el Mercadal i la plaça de la Llibertat, també s’han instal·lat motius decoratius que segueixen la línia decorativa de la resta de l’enllumenat de la ciutat. Per segon any consecutiu, a la plaça del Mercadal s’ha instal·lat un arbre de llum, de disseny més contemporani.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.