‘Congrés Turístic sobre la Transformació Integral dels Municipis de Costa’ a Salou

Salou ha inaugurat la primera convenció #SalouCongress, un fòrum de debat al voltant de la transformació dels municipis turístics de costa, que té lloc a la capital de la Costa Daurada, fins demà dimarts, al Teatre Auditori de Salou (TAS), amb l’organització de diverses ponències i taules rodones.

L’alcalde Pere Granados, que ha obert la convenció, ha parlat, en el seu discurs, dels actius turístics de Salou i ha posat en valor els blue spaces com a elements generadors de salut en el sí dels municipis de sol i platja.

Així mateix, ha parlat de la necessitat de tenir en compte la sostenibilitat ambiental, social i económica, sense la qual “no es podrá avançar cap a la consecució d’un nou marc, capaç de reactivar i sustentar una economia d’èxit, en sintonia amb els nous hàbits, exigències i tendències del turisme”.

També ha assenyalat la importància del finançament dels municipis de costa, que han d’oferir serveis sobredimensionats; i s’ha referit a la creació i millora de producte turístic per “desestacionalitzar, diversificar i posicionar, competitivament, les destinacions”.

Granados ha afirmat que per a la transformació dels municipis de costa és necessari “apostar per un turisme sostenible, en tots els vessants; intel·ligent i responsable”.

Finalment, ha fet referència al patrimoni natural i històric i a la mobilitat urbana sostenible, amb l’ús d’energies netes i renovables, i essent solidaris amb la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic.

Per la seva banda, el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha recordat que “Salou és una destinació líder de Catalunya en pernoctacions, només superada per Barcelona”; un repte per a la prestació de serveis públics, com la seguretat, la neteja i el manteniment, ha dit, que tenen tots els municipis de costa, i “que requereixen un finançament just i ajustat a les seves necessitats, així com una anàlisi profunda”. Al seu parer, “són reptes que es responen, des de fa temps, amb sol·lucions innovadores”.

També ha fet referència als Fons Next Generation i als recursos que ha rebut Salou, una subvenció de 6 milions d’euros, per tal de millorar la ciutat, zones com l’avinguda Carles Buïgas o  la implantació del carril bici per a una mobilitat sostenible, a tall d’exemple.

En la seva intervenció també ha enaltit el “turisme blau”, tot l’any, i ha reivindicat la necessitat d’un ús sostenible dels recursos del mar i la costa; així com de la sostenibilitat social.

Ha assenyalat que “tots els municipis de sol i platja han agafat el camí de la sosteniblitat i la innovació, amb pas ferm i amb vocació de continuar abanderant el turisme de qualitat i de referència internacional”. “Les destinacions volen captar turistes 12 mesos a l’any”, ha apuntat.

Finalment, ha revelat que “desenvoluparem una inversió inèdita, 130 milions d’euros per al desenvolupament d’una plataforma de destinacions intel·ligents, en la què les grans destinacions de sol i platja seran les protagonistes en la transformació digital”.

La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha parlat de les noves tecnologies i les oportunitats que ofereix la indústria i la transformació digital dels municipis per afrontar tots els reptes dels municipis turístics, i, en concret, els de sol i platja.

Gay ha fet referència al municipalisme, necessari per a la cohesió social i territorial, i a la cogovernança entre administracions per recuperar l’economia, després de la pandèmia. En aquest sentit, ha parlat de les línies ajudes del Govern d’Espanya per al desenvolupament, a través d’un pla de recuperació, per transformar les ciutats, perquè siguin verdes, intel·ligents i amb una bona oferta laboral que ofereixi bona qualitat de vida a les persones.

La delegada ha parlat del fet que els municipis de costa han d’anar cap a la sostenibilitat i han de guanyar competitivitat, transformar-se digitalment per esdevenir intel·ligents i assolir la desestacionalització, generant oportunitats al Camp de Tarragona i a la Costa Daurada, amb resiliència.

La presentació del congrés ha anat a càrrec del regidor d’Hisenda i Gestió Econòmica, Yeray Moreno.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.