Salou acull una exposició sobre l’època medieval i la trajectòria vital de Jaume I

La Torre Vella de Salou acull, des del passat dia 3 de setembre i fins al proper dia 30, una mostra amb plafons, textos, imatges, àudios i peces que parlen de la fascinant època medieval, tenint com a punt de partida el segle XIII i la vida del Rei Jaume I, que només tenia 21 anys en el moment de la conquesta de Mallorca. 

L’exposició duu per títol “1229: Objectiu Mayūrqa. Imatges, colors i memòria del passat medieval” i neix a les aules de 1r de Batxillerat artístic 20-21 de l’Institut Jaume I. Així mateix, està vinculada a “Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou” (projecte d’Innovació pedagògica dins l’Apadrinem el nostre Patrimoni, de la Generalitat de Catalunya) i s’ha sustentat, en part, en dues fructíferes col·laboracions: amb l’Ajuntament de Salou i amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (programa UMA).

En aquesta mostra, plena de contingut i organitzada de forma molt creativa, els colors són els protagonistes, lligats a diferents moments de l’època medieval, i als diferents àmbits relacionats amb la gesta històrica del Rei Jaume I. Es tracta de cinc tonalitats diferents, que van des del negre fins al blanc, i que es lliguen amb els cinc sentits; el verd, inspirat en el Camp de Tarragona; el blau de l’aigua del mar de Salou; el vermell, que fa referència a Mallorca i la passió per la conquesta; l’ocre, relatiu a la terra i la gent del camp i, finalment, el blanc, que significa la llum i es vincula amb la vestimenta del monarca quan, al final de la seva vida, va abdicar i va ingressar a l’orde dels “monjos blancs” del Cister. Més enllà dels tòpics i les distàncies l’eix de la proposta és reflexionar, des del rigor, sobre el fet històric en el qual es va conquerir tot “un regne dins del mar”.

Segons ha assenyalat l’alcalde de Salou, Pere Granados, “volem agrair la gran labor cultural, d’investigació de l’època medieval i de difusió al voltant de la figura del Rei que duu a terme l’Institut Jaume I, un personatge històric que ens ha deixat un valuós llegat”. L’alcalde també ha tingut paraules d’agraïment per a la Doctora en Història de l’Art Medieval, Esther Lozano, coordinadora de l’exposició i del projecte d’investigació al voltant del monarca.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assenyalat que “el recorregut per l’exposició és un viatge al segle XIII, un periple on podem reflexionar sobre el trajecte que es va dur a terme l’any 1229, quan un poderós exèrcit, format per uns 10.800 homes, va salpar cap a terres mallorquines”.

També cal dir que divendres passat, dia 3 de setembre, va tenir lloc una conferència, de forma presencial, vinculada al relat expositiu. En època medieval els desplaçaments van generat multitud d’experiències de coneixement i amb ‘Viatges i viatgers a l’Edat Mitjana. Un món en moviment’, a càrrec de Rosa María Guijarro Asensio, catedràtica jubilada de l’Institut Jaume I, es va explicar que foren molts els viatgers que van descobrir nous mons, més enllà del seu entorn, com ho van fer, per exemple, mercaders, pelegrins, guerrers, mercenaris, diplomàtics, ambaixadors, artistes, artesans, religiosos, estudiants, monarques amb les seves corts i seguicis, pobres, mendicants, presoners de guerra o marginats. 

En definitiva, aquesta exposició, amb diverses “portes” d’entrada a diversos relats, tracta d’estimular el coneixement d’una història, un entorn i un temps dels què som hereus, segons paraules de la Doctora Esther Lozano.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.