Segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat per a tres instituts de la ciutat

Tres instituts de la ciutat renoven el segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat, que els reconeix com a centres compromesos amb la incorporació de la perspectiva de gènere en el seu treball diari per contribuir a avançar en una societat més justa i equitativa. Els centres reconeguts són l’Institut Baix C amp, l’Institut Gabriel Ferrater i l’Institut Roseta Mauri.

L’Institut Roseta Mauri i el Gabriel Ferrater ja és el sisè any que compten amb el segell i l’InstitutBaix Camp el renova per cinquè any consecutiu. 

El segell de la Xarxa de Centres per la Igualtat s’atorga després que aquests instituts hagin realitzat una autoauditoria en matèria de coeducació, de manera que han avaluat les seves accions i n’han fet un retorn a l’Ajuntament de Reus. A més també han comptat amb alumnes de 4t d’ESO del centre participant com a Referents d’igualtat, amb l’objectiu de formar joves que puguin transmetre entre els seus iguals una perspectiva igualitària i contra la violència masclista i lgtbifòbica en les relacions entre companys i companyes.

Els centres que han realitzat aquesta reflexió i han aportat resultats de com treballen la igualtat de gènere són els que han rebut el segell, que es lliura anualment en funció de la tasca realitzada.

Aquest és el sisè any que se certifica aquesta tasca desenvolupada pels centres educatius i que vol posar en valor i reconèixer la gran tasca que es fa des dels centres educatius de la ciutat.

Els objectius d’aquest projecte són:

 • Donar eines i recursos als centres perquè puguin aplicar la coedució a tots els nivells.
 • Dotar els centres d’alumnat sensibilitzat i format en la perspectiva feminista i capaços d’identificar conductes masclistes, sexistes i lgtbifòbiques.
 • Posar en valor el professorat referent en perspectiva de gènere dels centres i la feina que es realitza.
 • Fomentar actituds igualitàries al centres educatius.
 • Promoure la reflexió dins la comunitat educativa davant els comportaments abusius en les relacions de parella.

El projecte en què treballen els instituts tot implicant el conjunt de la comunitat educativa es desenvolupa a dos nivells i en diferents fases:

Implicació dels i les joves i implicació del professorat del centre.

 • Implicació d’almenys dos joves de 4t d’ESO (noi i noia)  per centre perquè facin de referents d’igualtat amb els seus iguals.
 • Implicació d’un professor/a del centre que fa de referent del projecte i punt d’enllaç i comunicació.
 • Lliurament d’un qüestionari pel professorat del centre amb orientacions i propostes a través de la qual es vol recollir les bones pràctiques que es duen a terme al centre.
 • Formació vivencial als joves referents de tots els instituts  i sensibilització als centres a partir de les propostes realitzades pels referents.
 • Trobades de coordinació trimestrals amb els joves referents.
 • Trobades de coordinació i avaluació amb el professorat dels centres.
 • Col·laboració en els actes del programa del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, 25 de novembre.
 • Col·laboració en els actes del programa del Dia Internacional de les Dones, que s’escau el 8 de març: realització d’activitats als instituts i col·laboració en els actes institucionals.
 • Preparació d’activitats en altres dies mundials: 26 d’abril, Dia de la visibilitat lèsbica i 17 de maig, dia internacional contra l’homofòbia.

La xarxa neix del projecte “Referents d’igualtat” i suposa un pas més, per tal que la prevenció de la violència masclista i les relacions abusives no es treballi únicament des de la perspectiva dels joves sinó a partir de la implicació de tota la comunitat educativa del centre. L’objectiu és crear una xarxa de centres de secundària que treballin per la igualtat i esdevinguin referents en igualtat.                     

Així, a més de continuar treballant amb els joves, es va confeccionar una guia per l’alumnat i una guia pel professorat on es donaven eines i recursos per aplicar la perspectiva de gènere/coeducativa a tots els nivells, amb l’objectiu de potenciar actituds igualitàries al centres educatius, promoure la reflexió dins la comunitat educativa davant els comportaments abusius en les relacions de parella amb la intenció de reconèixer públicament els centres que treballin per assolir la igualtat entre dones i homes.

Amb el lliurament del segell, l’Ajuntament de Reus reconeix públicament els centres que han adquirit el compromís per assolir la igualtat entre dones i homes, la eradicació dels micromasclismes, actituds sexistes i androcèntriques i la violència masclista, entre altres situacions.

El projecte s’impulsa de manera coordinada entre l’àrea de Joventut de la regidoria de Salut i Ciutadania i departament de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l’Ajuntament de Reus. L’acte de lliurament del segells als 3 centres educatius s’ha dut a terme aquest matí al Saló de Plens de l’Ajuntament i ha estat conduït pels regidors Òscar Subirats i Montserrat Flores. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.