Sender botànic del Catllaràs

El Catllaràs és un petit massís prepirinenc situat a la comarca del Berguedà. La roca calcària, combinada amb boscos i prats humits ofereix un ventall de flora especialment interessant. Precisament per això, el 10 de juny del 2023 hi van inaugurar una ruta botànica.

L’itinerari es força ombrívol, ja que passa per fageda, boscos de pi roig, alguna roureda i també a la vora d’exemplars de pi negre. El punt de sortida de l’itinerari és el Santuari de Falgars, a on s’arriba des de La Pobla de Lillet. Anem en direcció al “Xalet” i al “Mirador” fins a tobar un sender a mà dreta marcat amb les franges blanques i grogues del PR-C 11. Ens enfilem sender amunt. Sense deixar les marques de PR, arribem a l’anomenat Prat Gespador, una zona plana i humida on ens podem entretindre observant algunes de les plantes i flors que hi surten.

Seguim per pista cap la Devesa Jussana, un altre punt clau del Sender botànic. Aquí haurem abandonat el PR, per seguir per la pista, tot i que el recuperarem més endavant. Depenent de l’època que s’hi vagi, podem trobar orquídies difícils de veure al nostre entorn i, fins i tot, flor de neu. Així, doncs, passarem per aquest lloc tan especial curosament, sense sortir del sender.

Un altre punt emblemàtic del Catllaràs és l’anomenat Joc de Pilota: una altra devesa on sembla ser que jugaven a pilota els enginyers que s’encarregaven de la mina i vivien al xalet del Catllaràs, un refugi d’aire modernista que està restaurat. Seguim cap al Coll d’Ardericó. Des d’aquí, deixem la pista per seguir un camí cap a la dreta (fita), arribem a un collet, baixem i després d’agafar una pista de desembosc cap a l’esquerra, tornem a recuperar el PR.

Arribem al Pla de Catllaràs i el Roc de Catllaràs, un altre lloc emblemàtic del massís, i ens dirigim cap al punt més alt del nostre itinerari: el coll de la Creu del Catllaràs. Aquí hi veurem cartells informatius sobre la presència del gall fer. A partir d’aquí la resta de l’itinerari ja és tot baixada fins al Santuari de Falgars, seguint les marques de PR que van retallant la pista.

Consulteu l’agenda a: www.gepec.cat
Més informació: 977 331 142 o secretaria@gepec.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.