Setmana Internacional dels Arxius

El dia 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, data en que l’any 1948 es va fundar el Consell Internacional d’Arxius.

Per tal de commemorar aquesta efemèride, els Arxius celebren, al llarg de la setmana vinent, un  gran nombre d’activitats amb la finalitat de donar a conèixer la tasca que fan.

L’Arxiu Municipal de Reus s’adhereix a aquesta celebració i, com cada any, ofereix, junt a l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, un programa d’activitats divers que té per objectiu obrir-se a la ciutadania i explicar la feina que realitza.

Aquest any el lema proposat per l’ICA (Consell Internacional dels Arxius) és #SomArxiu. El tema se centrarà bàsicament en el que suposa ser arxiver i del que representen els Arxius per la societat, per la gent. Els documents dels arxius reflecteixen «històries»

«Els arxius resguarden les històries i el passat de les persones, el seu present i eventualment el seu futur. Ens ajuden a comprendre qui som i què volem ser». (https://www.ica.org/es/semana-internacional-de-los-archivos-iaw2022)

La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, ha manifestat que “la setmana dels arxius és una bona ocasió perquè la ciutadania comprovi alguns dels aspectes en què els arxius, i l’Arxiu Municipal de Reus entre ells, són útils a la societat”.

Les activitats s’iniciaran el dimarts dia 7 de juny amb una proposta sobre com ens ajuden els arxius en la recerca de la nostra història familiar. De 17:00 a 19:00 h de la tarda, l’arxiver Joan Quijada impartirà el taller: »Història familiar a través dels documents d’arxiu: Eines i recursos per fer l’arbre genealògic».

Dimecres dia 8 de juny, a les 11:00 h, es durà a terme una sortida al remodelat passeig de la Boca de Mina. Sota el títol «La Boca de la Mina: un present amb molta història», es realitzarà una visita teatralitzada. Al llarg del recorregut, coneixerem una de les «històries» de la ciutat, la d’aquest indret tant emblemàtic. Els Arxius parlen de persones però també de llocs, d’indrets viscuts i aquest, el de la Boca de la Mina, n’és un clar exemple.

A la tarda, a les 17:30 h, l’Arxiu obre les seves instal·lacions sota l’activitat “Arxiu : histories i vides. Vine i descobreix-les”. Una visita guiada on coneixerem la memòria de la ciutat i la comarca a través dels documents i la tasca que es fa des dels Arxius per a conservar-la i donar-la a conèixer, i on es comptarà amb la col·laboració de l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis, la Banda Simfònica de Reus i INS Salvador Vilaseca i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

Vídeo resum de la visita a l’Arxiu https://www.youtube.com/watch?v=59FraroGDGU

Finalment, dijous dia 9 de juny, a partir de les 9:00 h els nens i nenes de 4t de primària de l’escola Rubió i Ors, vindran a conèixer l’Arxiu a través del Pere arxiver i la Coia l’arxivera.

Vídeo de la presentació: https://www.youtube.com/watch?v=S2on81up9_k

A la tarda, a les 18:30 h, com a cloenda de la setmana, es durà a terme la presentació dels documents restaurats durant l’any 2021. L’acte anirà a càrrec d’Anna Ferran, conservadora-restauradora, Ezequiel Gort, historiador i arxiver, i Eduard Juncosa, historiador.                                    

Exposicions:

  • Del 9 al 17 de juny: Exposició sobre els documents restaurats durant l’any 2021.
  • Del 7 al 17 de juny: Exposició dels dibuixos que han fet els nens i nenes que han vingut a visitar l’Arxiu

Per informació i inscripcions a les activitats els interessats es poden adreçar a arxiumunicipal@reus.cat, a acbaixcamp.cultura@gencat.cat o trucant al telèfon 977 010 054.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.