Setmana Santa 2024

L’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus, amb la col·laboració de la regidoria de Projecció de Ciutat, ha presentat aquest matí, Dimecres de Cendra, el cartell que il·lustrarà la Setmana Santa 2024, i el quadríptic amb la programació d’enguany. La fotografia del cartell d’enguany recuper a l’essència més pura i significativa de la Setmana Santa amb la imatge del pas de la Llançada, de l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu que té la seu canònica a la Parròquia de Sant Joan Baptista. En la imatge es pot observar el perfil del Sant Crist i la punta de la llança del soldat en el moment de la crucifixió. L’autor de la fotografia és Cesc Escoda Mallorquí, un dels participants en el Xè Concurs de Fotografia de la Setmana Santa de Reus.

Noemí Llauradó, regidora de Projecció de Ciutat, ha volgut agrair la feina de totes les persones que col·laboren en la realització de la Setmana Santa. La regidora ha explicat que “en els darrers anys hem dedicat molts esforços en consolidar el model de ciutat que Reus representa: una ciutat amb un patrimoni cultural ric de primer nivell, una proposta turística diversa i per a totes les edats, i finalment, una oferta permanent d’esdeveniments culturals i tradicionals, com en aquest cas la Setmana Santa, que singularitzen l’experiència dels visitants al llarg de l’any”.

Pel que fa als actes, el president de l’Agrupació, Jaume Piñol ha precisat que enguany és un any d’efemèrides, ja que hi ha tres confraries que commemoren el seu 75è aniversari, aquestes són: La Confraria de la Verònica (Antigua Hermandad Téxtil del Beato Antonio María Claret, patró de la indústria tèxtil de Reus), la Confraria Jesús de l’Amargura (Coneguts com els banquers o la banca) i la Confraria dels Sants Just i Pastor (Coneguts com a botiguers). D’entre els actes commemoratius hi ha conferències quaresmals, taules rodones, la benedicció de la Creu dels Teixidors i la presentació de la Dansa de la Mort de la Confraria de la Verònica, la sortida extraordinària del pas a espatlles de l’Ecce Homo, viacrucis, concerts solidaris, entre d’altres.

Una de les principals novetats d’aquest 2024 és la recuperació del tradicional recorregut de la Solemne Processó del Sant Enterrament que organitza la Reial Congregació de la Puríssima Sang, que se celebra a Reus des del segle XVI i que enguany tornarà a passar pel raval Santa Anna. La que també tornarà a passar pel raval Santa Anna serà la Solemne Processó del Prendiment que se celebra el Dimecres Sant i que organitzen les Confraries de Sant Pere Apòstol, dels Sants Just i Pastor i Jesús de l’Amargura. La Solemne Processó del Prendiment recupera també enguany la lectura de la sentència de Pilat que es farà a la porta de la Prioral de Sant Pere minuts abans de l’inici de la processó.

L’altra novetat és que la Germandat de Sant Josep Obrer reprèn l’organització de la Solemne Processó Penitencial al barri Sant Josep Obrer i que comptarà amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J., dels portants del Sant Crist de l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu, de la Confraria de La Verònica amb la nova Creu dels Teixidors i la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari. Aquesta processó tindrà el següent recorregut: sortirà de la parròquia de Sant Josep Obrer, Av. Mas Pellicer (fins a la rotonda de l’hospital) Mas Abelló, Carrer Mare de Déu de la Paloma, el carrer Mare de Déu de Puigcerver per finalitzar a l’interior del temple. En passar per la capella de la Verge del Calvari es farà una pregària.

L’Agrupació ha convocat el Concurs Fotogràfic de Setmana Santa, en la seva XI edició, en el qual fotògrafs tant professionals com amateurs poden presentar les seves fotografies amb temàtica relacionada amb la Setmana Santa de Reus. Aquest divendres a les 19:30h s’inaugura l’exposició on es podran veure les imatges del X Concurs al Centre Cívic Llevant. Des de la regidoria de Cultura i Política Lingüística, com cada any, s’edita la postal de Setmana Santa. Enguany la protagonista serà la venerada imatge del Sant Crist de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus. Aquestes postals es podran trobar a la Casa Rull, com també a les diferents parròquies de la ciutat.

Com els darrers anys i gràcies a la regidoria de projecció de ciutat s’editaran 10.000 quadríptics amb tots els actes que es duen a terme durant la Quaresma i la Setmana Santa per promocionar i projectar la Setmana Santa a la ciutat i arreu del territori, amb actes que barregen cultura i religiositat popular. Si l’any passat ja es van presentar més de 70 actes durant el temps Quaresmal i Setmana Santa, enguany aquests s’han vist augmentats fins a arribar al total de 88 actes programats per les diferents entitats de la Setmana Santa reusenca. També es mantindrà el codi QR a través del qual es podrà accedir a la programació des de qualsevol dispositiu. Com a novetat també cal destacar que fruit de l’acord amb el que han arribat l’agrupació i la regidoria de projecció de ciutat enguany hi haurà distribuïts per diferents punts de la ciutat 20 OPI (Objecte publicitari il·luminat) amb el cartell de la Setmana Santa 2024.

En la seva darrera intervenció, Piñol ha afirmat que “Reus és Setmana Santa pels viacrucis, les conferències quaresmals, les exposicions, les celebracions litúrgiques, per la Solemne Processó de l’Amargura, la Penitencial, del Prendiment, del Silenci, del Sant Enterrament. Reus és Setmana Santa perquè compta amb dos reconeixements per part de la Generalitat de Catalunya: Les Tres Gràcies com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i la Coronació del Senyor com a Patrimoni Festiu de Catalunya. A Reus ens gloriem, doncs, de tenir a les nostres espatlles una més que centenària tradició de religiositat popular amb conjunts escultòrics de primer nivell, reconeguts arreu, de fills il·lustres, fins i tot algun de principis del segle XVII i Reus és també Setmana Santa perquè té l’Agrupació més gran de Catalunya i tot això esdevé clau per entendre l’abast cultural i social, la tradició familiar i la dimensió devocional de la celebració dels dies Sants a la ciutat de Reus.”

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.