Tens més de 50 anys? Fes-te una valoració de la memòria gratuïta, fes salut!

valoració de la memòria gratuïta

Després d’un any de l’obertura del Centre Terapèutic d’Estimulació Cognitiva per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria promogut per la Fundación Rosa M. Vivar, el Centre celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer oferint una campanya gratuïta de salut cognitiva “CUIDA EL TEU CERVELL” amb l’objectiu de promoure la prevenció i la detecció precoç de la malaltia i un sorteig de 10 places per al “TALLER DE MEMÒRIA PER A TOTHOM”.

L’equip de professionals de neuropsicologia de l’Associació d’Alzheimer de Reus realitzarà les proves els dies 16, 17 i 18 de setembre i únicament es requereix demanar cita prèvia al telèfon del Centre 977 31 76 03 o al correu electrònic unitatdelamemoria@alzheimer-reus.org. També poden participar en la campanya persones d’edicions anteriors i així disposar d’un informe comparatiu, facilitant un seguiment de l’evolució de la salut cerebral i cognitiva d’aquella persona. Com a mesures extraordinàries degut a la situació actual de COVID-19, el centre ha establert un protocol d’entrada exhaustiu a totes les persones participants a la campanya.

En una data assenyalada com és el Dia Mundial, 21 de setembre, és prioritari que les persones s’interessin per les seves queixes de memòria. Margarita Torrente, Doctora en Psicologia i experta en Neuropsicologia, considera que “la revisió de l’estat cognitiu, especialment a partir de certa edat, hauria de ser com fer-se un anàlisi de sang o una mamografia, part de la nostra rutina de seguiment mèdic”. Aquesta campanya gratuïta vol facilitar una revisió de l’estat cognitiu i canalitzar els casos patològics el més aviat possible.

Concretament, la campanya “cuida el teu cervell” consisteix en una valoració neuropsicològica d’screening d’entre 30 i 40 minuts i la podran sol·licitar totes aquelles persones interessades a partir de 50 anys. En aquesta valoració s’administraran test d’atenció, memòria, llenguatge i orientació, per tal de poder detectar possibles alteracions cognitives de forma primerenca. Algunes de les proves administrades són: MiniMental, MiniExamenCogniscitivo, Test auditiu-verbal, Frontal Assessment Battery, Evocació semàntica i fonològica, Test de denominació, Dígits i escales emocionals, entre d’altres.

Una vegada fetes les valoracions, els professionals del Centre es posaran en contacte amb la persona interessada o la seva família, per fer el lliurament d’un informe amb els resultats i una breu explicació del mateix per facilitar la seva comprensió. En el cas que les proves surtin alterades, s’explicarà la situació i es proposarà una derivació al metge de capçalera.

Totes les persones que realitzin la campanya “cuida el teu cervell” podran participar en un sorteig de 10 places pel “TALLER DE MEMÒRIA PER A TOTHOM” d’una sessió setmanal i el podran provar durant un mes. Aquests tallers d’entrenament de la memòria van dirigits a totes aquelles persones que sense presentar alteracions de la memòria, tinguin inquietud per aprendre diferents tècniques que li permetin potenciar les seves capacitats cognitives i l’agilitat mental, alhora que realitza un treball de prevenció enfront el deteriorament cognitiu.

L’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp ha fet un miler de valoracions al llarg de la seva trajectòria i concretament, fa 18 anys que duu a terme campanyes gratuïtes de valoració neuropsicològiques i en les darreres edicions amb una seixantena de persones de mitjana cada any, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de revisar la salut cerebral i fer una detecció precoç de la malaltia, deteriorament o qualsevol altra alteració. La campanya “cuida el teu cervell” té un àmbit autonòmic i es fa en col·laboració a l’estudi científic promogut per la Federació de Familiars de Persones amb la Malaltia d’Alzheimer de Catalunya.

Dels resultats de la seixantena de valoracions de la campanya de l’edició 2019, s’extrau que el 7% de participants van presentar indicatius d’alteracions cognitives; un 3,5% van presentar indicatius d’alteracions cognitives i emocionals, i el 15’8% van presentar indicatius d’alteracions emocionals. Tots ells van ser derivats i van iniciar el protocol establert per salut. El 73’7% de les persones valorades van obtenir resultats adequats a la seva edat i grau d’escolarització, amb normalitat.

L’Alzheimer en xifres

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que entre els anys 2015 i 2050, la proporció de la població mundial major de 60 anys passarà de 900 milions a 2.000 milions de persones. Cada 3 segons es diagnostica un nou cas de demència al món, amb una afectació mundial actual d’uns 50 milions de persones. És a dir, entre un 5% i un 8% de la població major de 60 anys patirà demència en un determinat moment. Si la prevalença es manté constant a l’any 2050 haurà uns 130 milions de persones amb demència al món.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.