‘Traç, retrospectiva d’Isabel Mas’

El Museu Salvador Vilaseca inaugura aquest dimecres dia 23 de novembre l’exposició “Traç. Retrospectiva Isabel Mas”, una mostra que es podrà veure fins al 28 de gener. L’acte d’inauguració de l’exposició, comissariada per Bruno Salter i Mireia Sa lter Mas, es farà a les 19:00 h.

“Traç. Retrospectiva Isabel Mas” és una exposició que vol mostrar el treball de la pintora, dibuixant i retratista Isabel Mas Fortuny, nascuda a Reus el 3 d’abril de 1924. 

Consisteix en quatre espais dedicats a diferents facetes, tant de l’obra com de la vida de l’artista, que permeten apropar-se a com Isabel Mas entenia la seva obra mentre dibuixava la seva vida.

És una exposició que presenta una cinquantena de peces del fons dels seus dos fills: l’obra més íntima de l’artista. A més, mostra una dotzena de pintures i dibuixos de cinc particulars que també han cedit les obres per a la mostra. 

“Traç. Retrospectiva Isabel Mas” té el suport econòmic i tècnic de diferents administracions i organismes: l’Institut Municipal Reus Cultura de l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

L’exposició romandrà oberta fins al 28 de gener de 2023, en horari de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h, de dimarts a dissabte laborables, a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca de Reus (raval de Santa Anna, 59).

Biografia de l’artista
Als 18 anys inicià els estudis de la seva carrera artística, amb el pintor Josep Ferré Revascall com a professor. En aquesta etapa començà a participar en diversos concursos de pintura, en els quals rebrà els seus primers reconeixements artístics.

En els anys 50, en un moment en el qual era molt difícil per a una dona jove i soltera sortir de l’Espanya franquista, decidí emprendre un viatge per Europa, i s’enriqueix d’experiències vitals i artístiques. Fou en aquella època quan estudia litografia i aiguafort a la Polytechnic School de Londres.

S’instal·là de nou a Reus l’any 1962, quan va ser mare per primera vegada, i assistí a les classes de tapís i esmalt de l’Escola Taller d’Art de Tarragona. Un temps després, entrà a formar part del desaparegut moviment plàstic reusenc anomenat “Grup d’Ara”.

L’any 1968 es casà amb en Jack Salter, artista com ella, i més concretament ceramista, format al Regne Unit. A partir d’aquell moment, la parella començà a enriquir-se mútuament, i no deixaren de fer-ho en el decurs de la tota seva trajectòria artística, treballant sempre a la recerca de noves tècniques.

El 1969 va néixer la seva filla i, tres anys després, Mas i Salter obren el Taller2, que seria, més que un taller-exposició, un espai d’encontre i d’intercanvi per a creadors i artistes de diferents corrents.

La tècnica principal d’Isabel Mas va ser quasi sempre la pintura a l’oli, tot i que també va treballar la disciplina del dibuix, amb pastels, carbó i sanguina.

El domini del color va ser una de les seves qualitats primordials, així com saber plasmar tot el que desitjava en la seva pintura mitjançant un traç senzill i delicat. Era curiosa i hàbil provant diferents tipus de manualitats i materials, i en una etapa es va sentir molt còmoda treballant l’estany, aplicant-ho a articles decoratius. En la seva darrera etapa creativa va treballar, a més, la tècnica del trànsfer tèxtil.

Va ser sempre una persona de mentalitat oberta i esperit generós. Exemples clars d’aquesta manera de ser han estat la donació d’obres per a causes justes i, durant els anys 90, l’ajuda als nouvinguts en el seu procés d’integració.

Isabel Mas va ser una dona avançada al seu temps, que ens ha deixat un enriquidor llegat d’obres d’art i de vivències pioneres. Va mantenir sempre un esperit jove, que li va permetre comprendre i fer-se comprendre per diferents generacions.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.