‘Visca la Terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ a Tarragona

La Diputació de Tarragona acull, fins al proper 13 de juliol, l’exposició Visca la Terra! 50 anys d’Unió de Pagesos. La mostra commemora l’aniversari de la fundació del sindicat agrari i fa un repàs del debat sobre el camp que Unió de Pagesos ha plantejat al llarg de la seva trajectòria. Alhora, vol ser un homenatge als membres del sindicat i a la pagesia en general. Es podrà visitar a la Diputació fins al proper 13 de juliol (de dilluns a divendres de 10 a 20h i dissabtes de 10 a 13h).

La inauguració de la mostra ha tingut lloc al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona i ha estat presidida per Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona. L’acte ha comptat amb l’assistència del coordinador nacional d’Unió de Pagesos de Catalunya, Joan Caball; del coordinador territorial d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart i de la diputada Sílvia Puerto, entre altres representants del sindicat agrari i d’institucions públiques de la demarcació i del país.

La presidenta Noemí Llauradó ha destacat la importància d’aquesta mostra, que a més de celebrar cinc dècades d’Unió de Pagesos reivindica la importància del sector agrari, “un sector essencial a la nostra societat, totalment necessari”. En aquest sentit, Llauradó ha posat de manifest que la Diputació de Tarragona comparteix amb Unió de Pagesos l’objectiu de millorar l’entorn rural tot dotant-lo d’oportunitats, i ha afegit que “la nostra tasca com a administració supramunicipal a favor dels municipis inclou mesures que, indirectament i de manera transversal, beneficien la pagesia, la ramaderia i l’explotació forestal”.

La proposta expositiva s’organitza en cinc blocs temàtics: democratització de la representativitat dels professionals agraris, preus justos al camp i la ciutat, preservació de la terra per als usos agraris, reivindicació de la pagesia com el model per una producció agrària en equilibri al territori i com a actor per la vertebració social a comarques i, finalment, les lluites socials que el sindicat afronta des de Joves d’Unió de Pagesos, Pagesia Gran i Pagesos Solidaris.

L’exposició vol ser una mostra d’agraïment als homes i les dones que han donat continuïtat a la idea del sindicat, des del 3 de novembre del 1974, en defensa de l’agricultura familiar com a signe d’identitats del sector i del país.

Visca la Terra! 50 anys d’Unió de Pagesos fa una aposta trencadora per al visitant: es presenta de forma horitzontal sobre taules cobertes de terra de camp, que caldrà escampar per descobrir els cinc blocs temàtics sobre el debat del camp i la reivindicació d’Unió de Pagesos. Aquest projecte està precedit per un vídeo on 50 sindicalistes de diverses generacions expliquen la raó de ser d’Unió de Pagesos, des de la seva fundació fins a l’actualitat. El vídeo es va gravar el desembre de 2023 a la casa de colònies de Pontons, on es va fundar el sindicat al 1974.

Trobareu més informació de la mostra al web: www.dipta.cat/exposicions

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.