‘Xina, només uns instants’ de Gràcia de la Hoz

La planta baixa del Museu Salvador Salvador Vilaseca acollirà fins al 31 de març una exposició de 40 fotografies titulada “Xina, només uns instants”, de Gràcia de la Hoz. Les imatges es van prendre el 2017 a la província de Guizhou. 

L’exposició romandrà oberta de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 hores, de dimarts a dissabte, al Museu Salvador Vilaseca de Reus (raval Santa Anna, 59). El Museu de Reus – CIMIR, des de 2020 fou declarat Centre d’Exposicions de la Federació Internacional de l’Art Fotogràfic, i «Xina, només uns instants» és la primera exposició de la FIAP de 2024; a més compta amb el suport econòmic i tècnic de diferents administracions i organismes: l’Institut Municipal Reus Cultura, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

La mostra “Xina, només uns instants”
Amb aquesta exposició l’autora ens presenta la seva faceta fotogràfica vinculada al reportatge, la vida al carrer, la gent i el seu entorn més immediat, la seva llar, tot en un entorn rural. Tot i així, també és, principalment, una mostra de retrats de persones, tema que l’autora ha treballat molt intensament en els darrers anys. Podríem, doncs, enquadrar l’exposició també dins d’un tema tan clàssic en fotografia com és el retrat que ens presenta en un format quadrat que la autora utilitza ben sovint i que li permet centrar millor els models dins de la imatge.

La mostra es va gestar en un viatge fotogràfic a la Xina l’any 2017. No pretén ser un reportatge de l’anomenat gegant asiàtic. Com ens suggereix el mateix títol, només pretén reflectir uns instants viscuts en una zona, una mica remota de la República Popular de la Xina.

Malgrat haver visitat també grans ciutats i, fins i tot, la capital Beijing i alguns elements de la Xina monumental, finalment es va decantar per reflectir breus instants de la vida quotidiana d’algunes petites comunitats rurals a la província de Guizhou situada al sud-oest de la Xina de la qual la capital és Guiyang. Aquesta província és relativament pobra, amb el PIB per càpita més baix de Xina, poc desenvolupada econòmicament però rica en recursos naturals, ambientals i culturals. Demogràficament, Guizhou és una de les províncies més diverses de la Xina. Els grups minoritaris Miao i Yao representen més del 37% de la població.

Allí va poder compartir aquests petits instants en un ambient plenament rural amb una gent molt acollidora que li va mostrar amb orgull la seva vida senzilla i li va deixar compartir per una estona la seva vida familiar, obrint les portes de casa seva.

Aquest tracte tan familiar li va permetre acostar-se a la gent i, malgrat la dificultat amb l’idioma, poder captar de ben a prop la gent. En resum, va intentar copsar i transmetre a través de les seves imatges l’essència de la vida senzilla en un món rural en un petit racó de la Xina, és doncs, una ínfima mostra d’aquest immens país. “Només uns instants” es refereix a l’instant que cal per captar una imatge amb una càmera fotogràfica. Només cal un instant per immortalitzar allò que passa en un lloc determinat en un moment precís.

L’autora ens mostra aquests moments des del prisma de la seva experta i atenta mirada.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.