170è aniversari d’El Círcol de Reus

170è aniversari d'El Círcol

Parlar d’El Círcol és parlar de Reus. Una ciutat exemple d’emprenedoria tant a nivell econòmic i empresarial com a nivell social i cultural. Una ciutat que, en no tenir la capitalitat, s’empodera fins rivalitzar amb la seva capital administrativa a la qual, en moments de la seva història, ha superat amb escreix.

És precisament, en aquest moment de superació, ara fa 170 anys quan una burgesia emergent emmirallada en les grans capitals europees, funda la degana de les entitats de Reus: la Societat Recreativa i Cultural El Círcol.

Els promotors d’El Círcol són alhora els forjadors d’un Reus modern en una etapa d’un fort creixement econòmic sustentat en un potent teixit comercial i exportador de productes agroalimentaris. Fruit d’aquest context, i amb una clara intenció de modernització, treballen per desruralitzar el Reus de les darreries del 1800. La seva influència queda patent en la construcció de grans infraestructures ferroviàries, hidràuliques, com el Pantà de Riudecanyes, edificis culturals com el Teatre Fortuny, una institució sanitària revolucionària com el Pere Mata, i potents companyies com la Sedera de Reus, El Gas Reusense, o El Banc de Reus.

I és aquesta burgesia liberal i emprenedora la que funda El Círcol com espai de gaudi i tertúlia. El Círcol, inspirat en els clubs anglesos de l’època, serveix als seus socis per retirar-se en la seva privacitat a practicar jocs de taula, lectures de diaris i revistes de l’Europa més avançada, i participar en influents tertúlies polítiques, econòmiques i empresarials.

En el decurs del temps, El Círcol ha anat adaptant-se als diferents moments històrics, amb una clara voluntat de permanència i de servei als socis, a la ciutat i al territori.
Des de fa anys El Círcol, hereu d’un llegat patrimonial i cultural de gran abast obre de mica en mica les seves portes. Avui, en el seu 170è aniversari, els socis d’El Círcol en un just homenatge als seus fundadors i primers socis volen compartir i fer públic les aportacions de l’entitat a la història del Reus contemporani, així com encetar una reflexió amb projecció de futur.

Patrícia Terradellas Maré

Presidenta d’El Circol

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.