28a edició del Trapezi

Reus es torna a convertir en el centre neuràlgic del món del circ amb l’arribada d’una nova edició del Trapezi!. Enguany la Fira Internacional de Circ de Catalunya, Trapezi, es tornarà a retrobar amb el públic a la capital del Baix Camp del 8 a l’11 de maig celebrant la seva 28a edició.

Sota una codirecció bicèfala i femenina de la mà de Cristina Cazorla i Alba Sarraute, l’objectiu principal d’enguany és seguir posicionant la fira entre les millors cites de professionals del circ europeu amb una fidelització del públic. A més a més, també volen fer del Trapezi una fira oberta a tots els formats i disciplines de circ en la qual es posarà especial cura en crear espais que permetin escoltar les necessitats del sector.

La nova edició de la Fira Trapezi oferirà una programació per a tots els públics que vol ser un reflex del talent del circ contemporani actual i que inclou una setantena de representacions a diferents punts de la ciutat de Reus, i on hi participaran companyies nacionals, estatals i internacionals sense oblidar un suport especial al talent local.

El cartell d’aquesta 28 a edició ha estat creat pel cartellista italià afincat a Reus Fabio Balanzoni.

La programació de la 28a edició

La nova edició de la Fira Trapezi comptarà amb gairebé quaranta propostes artístiques buscant així el màxim de formules per ampliar la possibilitat d’exhibició.

La inauguració de la Fira es durà a terme dimecres 8 de maig, a les 17:30h, al Centre Cultural Castell del Cambrer i anirà a càrrec de les directores i els diferents representants de les institucions, acompanyats d’un espectacle molt especial de la mà de Martí Soler.

D’altra banda, l’edició d’enguany ha volgut donar veu a temes crucials com la conciliació i la maternitat programant espectacles com “MAMA XTREME in Wonderland” de la Cia. Marta Renyer així com a l’empoderament femení de la mà de “Charlas de azucarillo” de la Las Couchers o “B.O.B.A.S” de la companyia aragonesa Cia. Jimena Cavalletti, sempre des d’un punt de vista humorístic.

La programació tampoc passa per alt una qüestió tant rellevant com és el gènere, amb espectacles de dona i territori, com “It’s Happens” de La Campistany, espectacles que parlen de transició en el gènere, com “Foradada” d’Àfrica Llorens, o espectacles que pretenen no tenir gènere com “DESproVISTO” d’UpArte.

A més a més, també es parlarà del suïcidi, amb “Borderline” del Cirque Entre Nous; de la salut mental, amb “Llenguatges” de la Cia. Impulsos; de la depressió i la pèrdua “M.A.R o como sobrevivir a un tsunami” de la Cia. Rebe al Rebés així com de l’enfrontament amb la mort amb “Duelo” de Jean-Philippe Kikolas.

En la programació d’aquesta edició hi haurà un equilibri de grans caps de cartell internacionals com la Cia. Colectif Malunés et Mouvedbymatters amb “Bitbybit”, Marcel et ses drôles de femmes amb “Masacrade”, Cirque Inextrémiste amb “Extrêmités” o Wes Peden amb “Rollercoaster”; i propostes joves com la Cia. Oriol Borràs i el seu espectacle d’astrofísica “Pròxima centauri” o “Disculpa si te presento como que no te conozco” de Miquel Barreto y la Pequeña Victoria cen.

Enguany la Fira Trapezi també comptarà amb referents sèniors del circ català que acumulen una gran trajectòria i que han contribuït a entendre el circ com l’entenem avui dia. És el cas de la escarlata, formada per Bet Miralta i en Jordi Aspa, que seran els encarregats de representar el primer espectacle de l’edició amb “La grUtesca” o LocoBrusca que representarà “The train… is gone!”, un espectacle de clown que es podrà veure dissabte 11 de maig en dues sessions a La Palma.

Tortell Poltrona, un dels artistes de circ més reconeguts del país, presentarà un número en un dels espectacles més especials de Trapezi, el Cabaret. Aquest any, presentat per Ricky, el professor de tenis i sota la mirada externa de Jordi Mas. Dins la carpa del Parc Sant Jordi es viurà tota l’energia de les joves generacions preparades en les millors escoles superiors de circ europees. Enguany es podrà gaudir de l’espectacle la nit de dijous, divendres i dissabte.

Aquesta edició s’ha tingut especial cura en els artistes catalans que plantegen les seves peces en site specifics i que treballen nous llenguatges escènics entrant en una avançada contemporaneïtat plàstica, és el cas de Joan Català amb la seva “Idiòfona”, de Maria Palma i el seu espectacle aquàtic “La veu submergida”, Marilen Ribot amb “Cuirassa Oberta”, Manel Rosés amb “Ákri”, “Hidràtica” de Cia. El Cruce o “La Piedra de Madera” de la companyia de circ “eia”. També hi ha espai pel gaudi de les famílies i els infants amb espectacles que omplen els carrers de Reus d’humor i de propostes sorprenents com el solo de Iara Gueler amb “99cm”, Ganso&cia i el seu “Welcome&Sorry”, Cia. Balusca amb “Rar” o “Bi g Fish” de Cie. Cirque au Carré.

Les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts

Com cada any, Trapezi organitza les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts, un punt de trobada del sector per tal d’afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions. D’aquesta manera, en el marc de l’Àrea Professional s’han organitzat diverses sessions que es desenvoluparan en format exclusivament presencial els dies 8, 9 i 10 de maig al matí.

Destacables són les activitats de trobada entre programadors i artistes en taules de presentació de projectes i converses i el showcase on es mostren fragments de peces que estan en creació per tal de despertar l’interès de les persones programadores en espectacles futurs.

Per dur a terme aquestes jornades es col·labora estretament amb APCC, CircoRed i COFAE .

Trapezi, cap de mesura de Municipis

Durant els propers anys Trapezi esdevindrà cap de la mesura de Municipis del Pla d’Impuls (2023-2026) liderat per l’APCC. Aquesta mesura pretén sensibilitzar als responsables de programació de diversos municipis de Catalunya perquè incrementin la programació de circ dins les seves programacions estables o siguin capaços de generar nous circuits d’exhibició.

Les entrades pel Trapezi es podran adquirir al web de la Fira a partir del 23 d’abril: www.trapezi.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.