35a Setmana Medieval de Sant Jordi a Montblanc

Montblanc ja ho té tot a punt per a l’estrena aquest divendres i amb el tradicional pregó i sortida de comitives d’una nova edició de la Setmana Medieval de Sant Jordi. La 35a edició de la festa medieval de Catalunya recupera la plena normalitat, després dels dos anys de pandèmia que van obligar a suspendre-la el 2020, i a fer-la amb condicionants per les mesures de seguretat preventives el 2021. La pregonera d’enguany serà la meteoròloga de RAC1 Mònica Usart, en un acte a la plaça Major a partir de les 6 de la tarda.

La Setmana Medieval torna amb l’esplendor habitual i aquest matí se n’han presentat les principals novetats en una roda de premsa celebrada al saló de plens de l’Ajuntament de Montblanc. Hi han assistit la Família Reial d’aquesta edició, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí i l’alcalde, Josep Andreu que ha assegurat: «Hem vist que la gent té moltes ganes de sortir i normalitzar la vida quotidiana. Si el temps acompanya, creiem que la Setmana Medieval serà de rècord pel que fa a l’afluència. Tots els serveis municipals estaran tensionats al màxim per donar-hi resposta».

Les principals novetats

El president de l’Associació Medieval, Maties Martí, ha explicat: «Aquesta edició és la tornada a la normalitat i, per com s’estan venent les entrades, esperem una gran afluència de visitants. Estem sorpresos perquè, per exemple, la primera sessió de la Llegenda es va esgotar en dues setmanes, el què no havia passat mai. I el Sopar Medieval, en sols dues hores». Encara queden entrades a la venda per a la segona representació de la Llegenda de Sant Jordi, a les 11 de la nit, pel Torneig Nocturn, i pels concerts de Les Nits Malignes, que se poden adquirir anticipadament al web www.setmanamedieval.cat.

Entre les principals novetats destaca el nou espectacle que clourà la festa l’1 de maig de producció pròpia, «Dones de Llegenda». L’acte pretén posar en valor el paper de la dona a l’època medieval, explicant-ne la vida quotidiana. «Dediquem aquesta Setmana Medieval a l’empoderament femení, tant en els espectacles, com protagonitzant el cartell», explica Martí.

Durant aquesta cloenda, que es celebrarà com és tradicional a l’església de Santa Maria, també es lliurarà l’espasa d’honor de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, organitzadora de la festa. Enguany es lliurarà a una dona, la il·lustradora i ninotaire Pilarín Bayés, autora de més de 700 llibres i vinculada a la vila de Montblanc a través de diversos projectes.

Un altra de les estrenes serà la cantanta teatral «La llegenda de la Princesa i Sant Jordi», creada per Jordi Cartañà, el 23 d’abril al claustre de Sant Francesc. El 2019 es va estrenar a Montblanc amb la participació de 400 nens i nenes de les escoles de la Conca de Barberà. Ara s’adapta a un format teatral en una producció conjunta amb Factoria Bram. L’any passat se’n va fer una versió audiovisual, que es va projectar a Nova York.

Aquesta Setmana Medieval també s’estrena la primera escena virtual de «Sant Jordi tot l’any», que cada any vol realitzar una escena de la festa perquè els visitants de la vila la puguin gaudir sempre, a través dels seus dispositius mòbils i l’aplicació Imageen. A partir d’aquest 23 d’abril es començarà amb una visualització del portal de Sant Jordi de la muralla en època medieval i l’entrega de la rosa que explica la llegenda.

Els clàssics, en el format habitual

La «Representació de la Llegenda de Sant Jordi» és l’espectacle més antic i emblemàtic de la festa. L’obra de gran format i producció pròpia de l’Associació Medieval porta a escena unes 400 persones i inclou projeccions de mappings a la muralla del segle XIV. La representació coincideix enguany amb la Diada de Sant Jordi i tindrà les dues sessions acostumades, a les 9 del vespre i a les 11 de la nit.

L’altre espectacle de gran format és el Torneig Medieval Nocturn, que es celebrarà el 30 d’abril estrenant emplaçament a la muralla de Sant Francesc. El 23 d’abril a partir de la mitjanit i al pavelló del Casal Montblanquí, tindran lloc Les Nits Malignes, que porten enguany en concert els grups Crim i La Inquisición.

Durant els dos caps de setmana de la festa es podran veure espectacles teatrals de petit format pels carrers i places de la vila. També s’hi podran veure comitives de cases nobles, soldats a cavall i a la muralla de Sant Jordi s’instal·larà el campament de poble. El mercat medieval estarà obert entre les 10 del matí i les 8 de la tarda, amb desenes d’artesans vinguts d’arreu i mostra d’oficis. A la plaça de Santa Maria, i amb la col·laboració de la DO Conca de Barberà, els cellers que ofereixen l’oportunitat de tastar els seus vins i caves. Altres espectacles són l’Escola Cavalleresca, La Bevenda, les Rondes Trobadoresques que precedeixen el Sopar Medieval – que va esgotar en poques hores les 400 places disponibles- o el mercat d’esclaus.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.