6a Festa de l’Oli de Ginebre

Riba-roja d’Ebre se prepara per a la VI edició de la Festa de l’Oli de Ginebre, un esdeveniment cultural que celebra les arrels i el patrimoni de la nostra comunitat. La festa, que tindrà lloc del 3 al 5 de novembre, oferirà un variat programa d’activitats interessants per a tots els assistents, des de xerrades educatives, caminades populars, tallers i  la tradicional destil·lació de l’oli de ginebre a la zona d’esbarjo de la Garita.

El divendres 3 de novembre, els entusiastes de la història local tindran l’oportunitat de participar en una conferència titulada “Laboratori Hidràulic de l’ENHER”, organitzada pel CERE i presentada per Feliu Izard, a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes de l’Ajuntament. Seguidament, a les 8 de la tarda, l’expert Anna Català Rodes oferirà la xerrada sobre “El Càdec, oli de miera, company de camí”, també a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

El dissabte 4 de novembre, la Sala d’Actes de l’Ajuntament acollirà una nova edició de la “XVIII Copa de Lletres” a les 7 de la tarda, on les autores Rosana Andreu, Cristina Fornós i Sílvia Mayans presentaran les seves creacions literàries, acompanyats dels exquisits vins del Celler Pedrola.

El punt culminant de la festa serà, com és habitual, el diumenge 5 de novembre, amb la tradicional caminada popular organitzada per Figot Tour que enguany ens aproparà fins al forn d’oli de ginebre de Valldeporcs. La sortida serà a la plaça de l’Ajuntament a les 8 del matí.

A partir de les 11 del matí, a la zona d’esbarjo de la Garita, es farà una destil·lació en sec de l’oli de ginebre. A les 12 del migdia, l’Anna Català Rodés impartirà un taller  sobre l’ús medicinal de l’oli de ginebre, titulat “Farmaciola a Casa, oli de miera”, on proporcionarà coneixements pràctics i útils d’aquest producte.

Durant tota la jornada a La Garita es podran visitar les paradetes d’oficis tradicionals (fusta, ferro i pedra) així com les tradicionals paradetes dels artesans.

Al llarg del matí hi haurà un servei de bar a càrrec del Bar dels Jubilats, que oferirà begudes, entrepans i plats combinats.

Quatre nou forns declarats béns d’interès local

Aquest any quatre forn d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre han estat oficialment declarats Béns d’Interès Local (BCIL) i inclosos al Catàleg del Patrimoni Cultural Català, sumant-se als onze que ja van ser catalogats el 2016, juntament amb el pou de gel. En concret són els forns de les Cadolles de Carlet, El Racó de les Fosses; el de Milio la Patxoca i el forn d’oli de ginebre de la Vall de Metxut. Aquesta distinció reconeix la importància històrica i cultural d’aqueste element patrimonial a la comarca i no només és motiu de celebració sinó també un pas significatiu per preservar i protegir el nostre llegat. A més, cal recordar que  s’estan realitzant treballs tècnics per tal que aquests forn d’oli de ginebre siguin reconeguts com a Béns Culturals d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE) per part de la Generalitat de Catalunya. Serem la setena ZIE de Catalunya després de Les Gavarres, Vic, Les Valls del Montcau, Torrebesses, Mont-roig i Delta de l’Ebre. Aquest reconeixement ampliat no només enalteix la nostra història sinó que també consolida el nostre compromís continu amb la preservació del patrimoni cultural i la riquesa etnològica de la Ribera d’Ebre.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.