Any Domènech i Montaner, un programa d’activitats per a tots els públics durant tot l’any

Activitats per a tots els públics, totes les edats i durant tot l’any conformen el programa d’activitats que s’ha presentat per a commemorar l’Any Domènech i Montaner a Reus. La presentació s’ha fet a la Casa Gasull, en un acte presidit per l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la regidora de Promoció de Ciutat des d’on es coordina tota la programació, Montserrat Caelles, i finalment, Jaume Massó, c omissari de l’Any Domènech i Montaner a la capital del Baix Camp.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha volgut agrair de manera especial la disposició de les institucions, entitats i persones que s’han sumat a la iniciativa de commemorar el centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Segons Pellicer, “sumant entre tots presentem un programa amb avinenteses diverses i de diferents formats, pensades per a tots els públics, amb l’objectiu d’actualitzar un llegat imprescindible per entendre la ciutat d’ara fa un segle. I, a partir d’aquest referent, viure la ciutat del s. XIX i projectar-la cap al futur recuperant un referent de modernitat i dimensió universal”.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha volgut remarcar que “el Modernisme ens identifica com a ciutat i com a territori, pel seu caràcter innovador, arriscat i valent, un moviment cultural i social que ens ha deixat una gran emprempta. El suport de la Diputació a la commemoració del centenari és una nova mostra del nostre afany per la cultura, que dinamitzem, de manera transversal, com un dels principals motors econòmics a la demarcació i pilar de l’estat del benestar”. 

La programació de les activitats de l’Any Domènech i Montaner, que es pot consultar a la pàgina web domenechimontaner.reus.cat, es treballa, tal com ha explicat el comissari Jaume Massó, en cinc línies d’accions:

– Exposicions

– Cicles de conferències, cursos i congressos

– Actes Culturals

– Activitats pedagògiques

– Difusió de l’obra arquitectònica

L’activitat més destacada que tindrà lloc a la ciutat és la festa de recreació històrica “Reus 1900. Festa Modernista”, que tindrà lloc el cap de setmana dels dies 15 i 16 d’abril, impulsada per Casa Navàs i l’Agència Reus Promoció, amb el suport d’una trentena d’entitats i empreses de la ciutat i en la qual es vol que hi pugui haver una gran implicació ciutadana. Està previst que hi hagi més d’un centenar de figurants vestits de l’època i que interpretaran les diferents classes socials del moment. 

A més es vol aprofitar aquesta commemoració per fer una promoció extraordinària de la ciutat i propiciar l’arribada de visitants atrets per les activitats programades i complementàries a la resta d’activitats i productes que ja ofereix la ciutat.  

Lluís Domènech i Montaner a Reus
Al tombant del segle XIX, Reus, segona ciutat de Catalunya, vital i en plena efervescència, es va construint sota el lideratge d’una burgesia que s’emmiralla en  l’Europa amb la qual comercia tot anhelant reproduir allò que hi veu. El seu objectiu és desruralitzar i modernitzar Reus. Així, va dibuixant la configuració urbana i social del moment, tot impactant en el futur del seu territori i, en especial, de la seva ciutat.

És el moment en què Domènech i Montaner apareix a Reus de la mà d’un dels prohoms de la ciutat, Pau Font de Rubinat, amb qui -a més d’amistat- comparteix idees i militància catalanista i diuen participa d’intenses tertúlies als salons d’El Círcol i vetllades al Teatre Fortuny.  Avui, l’obra de Domènech  es pot seguir admirant tot passejant pels carrers de Reus on construí bells edificis que avui formen part de la Ruta del Modernisme, com la Casa Rull, l’esplèndida Casa Navàs o el singular Pavelló dels Distingits de l’encara avui operatiu Institut Pere Mata que, en el seu moment, es va constituir en el banc de proves del futur Hospital de Sant Pau. Reus també amb altres exemples constructius de Domènech i Montaner com la capella Margenat al Cementiri i la noucentista Casa Gasull.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.