Apropa Cultura presenta la programació de tardor dels teatres Bartrina i Fortuny més accessible a les persones amb necessitats especials

Reunió ApropaCultura

Una vintena de representants de les entitats socials de la ciutat han assistit aquest dijous 11 de juliol al teatre Bartrina a la presentació de les activitats del programa Apropa Cultura de la tardor 2019 que ofereixen els teatres Bartrina i Fortuny de Reus. «Qui ets?» de Màrius Serra i  «Adéu Peter Pan», accessible per a persones sordes en Llengua de Signes Catalana gràcies a una col·laboració amb la Federació de persones Sordes de Catalunya (FESOCA).

Amb interpretació de signes, programades al Bartrina, i «La Tendresa» d’Alfredo Sanzol, al Fortuny, són tres dels vint-i-cinc espectacles que inclou aquesta programació cultural més accessible.

L’any 2012 l’Ajuntament de Reus es va sumar al programa Apropa Cultura a través de les regidories de Benestar Social i de Cultura. Des de llavors, l’objectiu dels dos equipaments culturals destacats de la ciutat que en formen part, els teatres Bartrina i Fortuny, és mantenir el compromís amb aquest programa inclusiu d’àmbit nacional, per tal de poder continuar facilitant l’accés a la seva programació a les persones amb necessitats especials.

Des del 31 d’octubre de 2012 fins al 30 de juny de 2019, 2.725  persones han tingut accés a la cultura a través de les entitats socials i s’han beneficiat de descomptes en la programació teatral. En concret, 1.541 assistents han estat espectadors al Teatre Bartrina i 1.184 , al Teatre Fortuny. També s’ha produït un augment progressiu de la participació de les companyies a l’hora d’oferir un nombre del seu aforament per aquestes persones.

A través d’aquest programa, el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny es comprometen a oferir, com a mínim, un 2% de les localitats de bona ubicació i fàcil accés de la seva programació a grups sense recursos i amb dificultats d’integració social al preu de 3 euros.

En el cas en què el promotor de l’espectacle no siguin els mateixos teatres, s’informa del programa Apropa Cultura al promotor, convidant-lo a participar i facilitar també localitats a 3 euros.

En general, la disposició a la sala d’aquestes localitats és en grups de màxim 10 persones, amb l’objectiu de promoure la inclusió.

Aquests dos equipaments culturals tenen també l’opció de triar si volen oferir una altra quantitat de localitats a grups socials i de la salut que, tot i que els seus membres no estan en risc d’exclusió social, la cultura els pot aportar beneficis considerables al seu benestar. Per aquests grups es podran reservar localitats a preu reduït: mínim amb un descompte del 50% sobre el preu de venda al públic (PVP).

Els dos teatres també estan adherits a la targeta de la discapacitat pel que fa a la venda d’entrades al públic individual, reconeixent el dret a descomptes per titulars de la targeta i pel seu acompanyant quan s’acredita la seva necessitat.

També faciliten l’accés als dos teatres als usuaris de cadires de rodes.

A més, com a novetat d’enguany, el teatre Bartrina informa de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda més properes.

Pel que fa als espectacles educatius programats al teatre Bartrina en horari escolar, també ofereixen places Apropa.

Apropa Cultura
Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials. Es tracta d’una finestra única de reserves d’espectacles culturals pel sector social, per facilitar la tasca dels professionals en el moment de fer la tria, selecció, reserva d’espectacles i preparació de la sortida.

Aquest programa va ser promogut en un inici per l’Auditori de Barcelona i després es van adherir importants equipaments culturals de Barcelona, com el Teatre Nacional de Catalunya o el Teatre Lliure. En l’actualitat, també inclou la programació de visites i activitats als museus i sales d’exposicions gràcies al suport de l’Obra Social de «la Caixa».

En l’actualitat, Apropa Cultura és la unió d’esforços de 127 equipaments culturals (teatres, auditoris, festivals, museus i espais singulars) a 38 municipis de 27 comarques d’arreu de Catalunya. Per això, compta amb el suport de diverses institucions públiques com la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. A més, el programa rep el suport del consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals facilitant la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la Xarxa.

Pel que fa als beneficiaris del programa, més de 1.800 entitats i serveis socials de Catalunya estan registrats al programa i poden gaudir d’una oferta cultural molt diversa que inclou música, teatre, dansa i circ.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.