“Art i mite. Els Déus del Prado” arriba al CaixaForum Tarragona

Cartell de l'exposició,
Cartell de l'exposició, "Art i Mite. Els Déus del Prado"

“Art i mite. Els Déus del Prado” arriba al CaixaForum Tarragona

Un passeig per l’Olimp que s’articula en vuit seccions distribuïdes en 43 obres provinents del museu del Prado de Madrid, fins al 25 de juliol

L’exposició “Art i mite. Els Déus del Prado”, una mostra que ofereix una àmplia mirada sobre personatges de la mitologia clàssica, déus, herois, nimfes, sàtirs i mènades, que es barregen en relats plens de vicis i virtuts humanes. Una mostra gratuïta amb reserva prèvia, acollida pel CaixaForum Tarragona fins al 25 de juliol.

La col·lecció s’estructura en vuit seccions de caràcter temàtic, conformada per un total de 43 peces, entre quadres, escultures i objectes datats entre el segle I aC i primera meitat del XVIII. Narracions que ofereixen una àmplia mirada sobre la mitologia grecoromana i la seva representació durant la història de l’art. Aquesta inclou obres d’artistes de la talla de Francisco de Zurbarán, José de Ribera, Peter Paul Rubens, Francesco Albani, Jan Carel van Eyck, Nicolas Poussin i Leone Leoni, entre d’altres.

La sala, dividida segons la temàtica, exposa la força i personalitat dels déus, l’esperit lliure dels personatges secundaris, els grans temes com l’amor, el desig i la passió, els càstigs i les faltes, els herois o les metamorfosis divines o humanes per aconseguir vies de salvació.

La mostra, presidida per un bust d’Homer a l’entrada, presenta a través d’un vídeo, a diferents veus del panorama cultural per reflexionar sobre com han sobreviscut els mites clàssics en la cultura contemporània i com aquests narren les idees actuals sobre l’amor, la bellesa, la naturalesa, el destí, la masculinitat o la feminitat. Hi participen escriptors com Luna Miguel i Bel Olid, el poeta Antoni Clapés o la il·lustradora Rocío Quillahuaman, entre d’altres.

A més, al llarg del recorregut, es projecten cites, idees, reflexions, que conviden a fer-nos de nou les “grans preguntes” des d’una visió contemporània. Un fragment de la “Ilíada” en l’àmbit sobre la guerra de Troia, es pot escoltar recitat en grec i es pot llegir en català i castellà projectat a la paret: de la font original a la seva interpretació moderna en les nostres llengües. Es tracta de l’episodi de l’últim any de la guerra de Troia: “L’ira d’Aquil·les contra Agamèmnon”.

En aquesta mateixa línia, s’ha organitzat un cicle de conferències sobre “Els mites i la seva contemporaneïtat”, amb la participació de Montserrat Reig, Jordi Balló, entre d’altres. L’exposició es completa amb l’edició d’un catàleg que inclou textos del comissari de l’exposició. L’exposició va iniciar el seu recorregut al CaixaForum Palma el novembre del 2017 i ha visitat diverses localitats de la Península al llarg dels tres darrers anys. Ara arriba al CaixaForum Tarragona, en un projecte revisat, el qual contempla referència a la contemporaneïtat i després viatjarà als diversos centres de la Fundació “La Caixa” fins a l’any 2022.

Visita en fam¡lia l’exposició Art i Mite. Els Deus del Prado

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.