Beca de recerca del Consell Comarcal i de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp

La presidenta del Consell Comarcal, Rosa Maria Abelló i el professor de la URV i membre del jurat, Josep Fàbregas han dut a terme a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp l’entrega de la segona beca de recerca històrica de la comarca al projecte de Maria Isabel Martinez “L’Ensenyament al Baix Camp al segle XIX”.
La dotació econòmica de la beca és de 3.000 €. Dels quals, es faran efectius amb dues parts iguals de 1.500 € cadascuna: la primera en la proclamació del projecte guanyador, i la resta, un cop el jurat hagi examinat la qualitat del treball.
Mentre que la durada de la beca és de 9 mesos a partir de la dada de concessió.

L’alfabetització a la comarca durant el segle XIX
El projecte guanyador, titulat “L’Ensenyament al Baix Camp al segle XIX”, pretén obtenir una visió de conjunt de l’evolució de l’ensenyament a Reus i el Baix Camp durant el segle XIX partint de tres elements claus: Les regulacions i actuacions per part de les administracions en matèria d’ensenyament, l’evolució en els nivells d’alfabetització i els factors socioeconòmics.
Segons Maria Isabel Martinez al llarg del segle XIX amb la progressiva implantació del sistema polític liberal a l’estat espanyol també es produeix una expansió per part de l’administració per garantir, gestionar i fiscalitzar l’ensenyament. En aquest sentit, Martinez explica que “L’Arxiu Comarcal consta de fons d’Instrucció pública que ofereixen documentació que mostra com tant a la ciutat de Reus com a la resta de municipis que formen part del seu partit judicial s’apliquen de manera progressiva a les mesures i la seva evolució”.
Durant l’acte d’entrega, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló ha destacat l’interès per part de les persones que s’han presentat.
Segons Abelló “És signe de bona salut que aquesta convocatòria hagi tingut quatre treballs presentats, ja que això és sinònim que la nostra comarca té un interès històric i patrimonial”.
La convocatòria de la beca es va obrir el passat mes de febrer i ha comptat amb la participació de cinc projectes de recerca. Dels quals un jurat format per cinc membres relacionats amb l’àmbit de la història: Eugeni Perea, Josep M. Grau, Josep Fàbregas, Jordi Càceres i Pedro Otiña han escollit el treball guanyador valorant l’època de l’objecte, la consulta de fonts primàries dipositades a l’Arxiu Comarcal i la importància de la comarca, entre altres.

Guanyador de la primera edició
Pel que fa al projecte guanyador de la beca de la primera edició, aquesta durant aquesta primavera es farà la presentació i publicació del treball “La vila de Riudecanyes a la primera meitat del segle XVI: Estudi Socioeconòmic a la llum de dos llibres d’estimes” del Doctor en Història Medieval, Jordi Morelló.
La intenció del Consell Comarcal i l’Arxiu Comarcal és, a partir d’ara, convocar cada any aquesta beca, i que esdevingui un referent per a treballs d’investigació culturals com també per editar l’estudi guanyador. Tot plegat, per incentivar els treballs de caràcter culturals i històrics a la comarca, i crear sinergies entre els investigadors i les entitats públiques.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.