Cambrils celebra Els Tres Tombs

Cambrils celebrarà la tradicional festa de Sant Antoni el proper diumenge 22 de gener i viatjarà a l’època en què els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per a les feines del camp i el transport de persones i mercaderies. 

Enguany les activitats es concentraran en un sol dia, seguint la línia oberta l’any passat. Així doncs, el tradicional esmorzar popular de la Cooperativa se celebrarà el mateix diumenge amb els Tres Tombs de Sant Antoni i el concert. A més, es recupera el ball posterior, que no s’havia pogut programar des del 2020 a causa de la pandèmia.  

Els actes de Sant Antoni, patró dels animals domèstics i de treball, estan organitzats pel departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració i participació de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. 

La festa començarà amb el tradicional esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita, que se servirà a partir de les 9 del matí a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió km2). Amb el tiquet de l’esmorzar, que costarà 5 euros, es farà descompte per la compra d’oli nou a l’Agrobotiga de la Cooperativa, que estarà oberta per l’ocasió.  

Durant tot el matí, a partir de les 9:15 hores, també se celebrarà la 16a Trobada d’intercanvi de plaques de Cava i es podran adquirir les noves plaques: la del 2023 i la commemorativa de la trobada. D’altra banda, el Tortell de  Sant Antoni elaborat a Cambrils es vendrà al matí a la Cooperativa i a la tarda durant el ball al Palau d’Esports.  

Mentrestant, les cavalleries participants als Tres Tombs es concentraran a les instal·lacions de la Cooperativa. A partir de les 12 hores, s’iniciarà el recorregut des del carrer Hospital en direcció al carrer Verge del Camí. En passar per davant del pati de l’Ermita, el mossèn farà la benedicció dels cavalls participants, coincidint amb la sortida de missa. L’itinerari continuarà pel passeig Albert, carrer Hospital, Verge del Camí i Baix Camp per acabar al passeig La Salle.   

Els Tres Tombs comptaran amb la participació d’un centenar de cavalls del Club Hípic Castells, el Club Hípic Tomás Santiago i l’Hípica Herederos de Santiago acompanyats d’una banda de música. Les inscripcions per participar a la rua dels Tres Tombs seguiran obertes fins el 16 de gener al correu: trestombscambrils@gmail.com.  

El mateix diumenge 22 de gener a les 18 hores se celebrarà el concert de Sant Antoni amb l’Orquestra Costa Brava al Palau Municipal d’Esports. Seguidament, a partir de les 19 hores, hi haurà el ball amb la mateix orquestra. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.  

La Festa de Sant Antoni se celebra  en honor al patró dels animals domèstics i de treball, que protegeix als animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar. És una celebració tradicional de la pagesia emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l’hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni. 

Antigament aquesta festa era considerada com l’inici del cicle festiu del carnaval i per això les persones participants es disfressaven per anar a les carrosses i al ball de tarda. Durant molts anys s’havia fet una cercavila amb carrosses artístiques molt guarnides i altres de satíriques. 

Programa  de la Festa de Sant Antoni de Cambrils (22 de gener de 2023)  

A les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola (carretera de Montbrió km.2) 

A partir de les 9 h, ESMORZAR POPULAR. Pa, llonganissa, cansalada, pa torrat, oli d’oliva verge extra, aigua i fruita. 

Preu: 5 €. Amb el tiquet de l’esmorzar es farà descompte per la compra d’oli a l’Agrobotiga. 

Durant tot el matí es vendrà el Tortell de sant Antoni 

A partir de les 9.15 h, 16a. Trobada d’intercanvi de plaques de Cava.  Es presentarà la placa 2023 i la commemorativa de la Trobada. 

Organitza: Cooperativa Agrícola de Cambrils SCCL 

TRES TOMBS 

Durant el matí, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola (carretera de Montbrió km.2), concentració de cavalleries 

A les 11.30 h, a l’Ermita de la MD Camí, MISSA 

A partir de les 12 h, inici dels TRES TOMBS des del carrer Hospital, direcció carrer Verge del Camí. 

Al passar per davant del pati de l’Ermita, BENEDICCIÓ DELS CAVALLS participants. 

Acompanyarà la Banda dels Tres Tombs. 

Amb la participació de: Club Hípic CastellsClub Hípic Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago. 

Recorregut: Arribada pel passeig Albert, carrer Hospital, Verge del Camí, Baix Camp, pg. La Salle, carrer Hospital, verge del Camí, Baix Camp i pg. La Salle i finalització. 

 Inscripcions per participar a la rua dels 3 Tombs: Fins el 16 de gener al correu: trestombscambrils@gmail.com 

A les 18 h, al Palau Municipal d’Esports, CONCERT de SANT ANTONI, amb l’Orquestra COSTA BRAVA 

Seguidament i a partir de les 19 hBALL de SANT ANTONI amb l’Orquestra COSTA BRAVA 

Entrada gratuïta. 

Servei de bar a càrrec del Cambrils Club Hoquei. Durant el ball es vendrà tortell de sant Antoni. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.