Cambrils se suma al Gran Recapte del Banc d’Aliments

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; la regidora de Benestar Social i Inclusió, Yolanda Quílez, i representants de les tres entitats organitzadores (Dolors Sabaté de Caritas Sant Pere, Maria Bertran de Caritas Santa Maria i Víctor Mangrané de Creu Roja) han presentat aquest matí la 14a edició del Gran Recapte del Banc d’Aliments, que es portarà a terme els dies 25 i 26 de novembre.  

La campanya torna en format mixt amb la recollida física d’aliments i les donacions monetàries.  Els dies 25 i 26 de novembre es realitzarà la recollida física d’aliments a diferents supermercats adherits, que en el cas de Cambrils i Vinyols són Esclat, Aldi, Bon Àrea de la vila i Bon Àrea del port i Plus Fresc. A més, del 25 de novembre al 6 de desembre també es podran fer donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com.  

A Cambrils la campanya del Banc d’Aliments la gestionen les tres entitats de la Xarxa de distribució d’aliments (Caritas Santa Maria, Caritas Sant Pere i Creu Roja) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils.  

Enguany, com a novetat, també es comptarà amb la col·laboració d’alumnat dels instituts Ramon Berenguer IV i Cambrils i de l’Escola Cardenal Vidal i Barraquer com a voluntariat als supermercats de Cambrils, dins del Servei Comunitari que és una acció educativa, en el marc del currículum obligatori, que promou que l’alumnat experimenti i protagonitzi accions de compromís cívic. 

Un centenar de persones voluntàries s’encarregaran d’orientar a les persones que vulguin col·laborar en la campanya als supermercats, així com del transport al magatzem o el recompte, triatge i classificació d’aliments.  

Els aliments més necessaris són oli, llet, conserves de peix, cereals per esmorzar i infantils, pasta i llegums cuites. A més, també calen productes d’higiene personal com pasta de dents, xampú , gel i compreses, productes de neteja per la llar com sabó de rentar roba, sabó per rentar plats i lleixiu. Cal destacar que tots els productes que es recullin a Cambrils es queden al municipi i van a parar directament a les 300 famílies que atenen mensualment les entitats col·laboradores.  

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any. 

El Gran Recapte 2021, que no va poder ser presencial, va recollir a Catalunya més de 3.653.752 d’euros que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8.000 persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Durant el 2021 els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d’aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment.  

Els Bancs dels Aliments catalans es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any, fins a situar la inflació interanual el mes d’agost, en un 10,2 % a Catalunya. Si ens centrem en la partida d’Aliments i Begudes no alcohòliques, l’increment de preus és del 13,8 % (dades INE agost 2022).  

Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors (67%), oli d’oliva (11,6%) , la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments i consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes. D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable.  

Una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris.Amb 13 edicions celebrades, des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya, ja que els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.