Cicle de conferències durant el mes de novembre a l’Arxiu Municipal

El proper mes de novembre, l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, organitzen un cicle de conferències sobre les grans pandèmies que ens han colpit des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

L’objectiu del cicle és el d’exposar quines han estat les principals pandèmies que han afectat la nostra societat, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Veure com les comunitats hi han fet front – amb els mètodes i instruments que tenien- , quines mesures es van emprendre, quina afectació van tenir en la població, com se’n van sortit en cada moment (els que ho van poder fer), incidir en l’àmbit de les creences i la religió i finalment analitzar el paper de la medicina al llarg d’aquests temps.

Les fonts d’arxiu són essencials per tal de poder conèixer les realitats de cada moment i les accions empreses, però també ho són altres fonts com les literàries, bibliogràfiques, tractats científics… Testimonis de cada època que permeten conèixer l’abast d’aquestes grans pandèmies.

El cicle consta de cinc conferències. La primera conferència es durà a terme el dimecres 3 de novembre i anirà a càrrec de la Dra. Coral Cuadrada, historiadora i arxivera. La Dra. Cuadrada pronunciarà la conferència «La pesta negra: mesures, restriccions, interpretacions».

El dia 9 de novembre, el Dr. Eduard Juncosa, historiador i politòleg, se centrarà en les pandèmies que van afectar el Camp de Tarragona entre els segles XIV i XVII i portarà per títol: “Com passe havent lo contagi ab tant rigor… Pandèmies al Camp de Tarragona entre els segles XIV i XVII”.

Dimarts 16 de novembre, l’etnòleg Salvador Palomar ens parlarà de “El còlera de 1885, entre la religió i la ciència”, i el dia 23, l’historiador Joan Navais exposarà l’impacte  de la grip de 1918 al Camp amb la conferència que porta per títol “ La gran pandèmia de grip de 1918 a Reus i a les comarques del Camp”.

Per finalitzar el cicle, l’historiador i director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, el Dr. Alfons Zarzoso, sota el títol “Un món amenaçat. Epidèmies i salut global, 1945-2021”, se centrarà en el món contemporani actual i en com la medicina ha hagut d’enfrontar-se a grans reptes i en la necessitat d’entendre el món en termes de salut global.

Aquest cicle de conferències, és organitzat per l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i hi col·laboren importants institucions com la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Barcelona, el GRAMP-UB, el MARC (Medical Anthropology Research Center), Carrutxa, el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp.

Les conferències es duran a terme a 2/4 de 7 de la tarda a la seu de l’Arxiu, c. Sant Antoni Maria Claret,3. Seran retransmeses en directe (reus.cat/endirecte) i disponibles posteriorment a través del youtube.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.